A więc mam dwa pytania po co jest partycja Recovery ?
Drugie: Czy może ona mi się przydać w proscesie reinstalacji systemu i formatowania ?
A więc mam dwa pytania po co jest partycja Recovery ?
Drugie: Czy może ona mi się przydać w proscesie reinstalacji systemu i formatowania ?
Partycja Recovery to bardzo często jedyna możliwość na odzyskanie systemu, większość producentów sprzętu nie dostarcza systemu na DVD tylko na ukrytej partycji, wiec odpowiedź na Twoje pytanie jest: tak, może być Ci potrzebna ta partycja.
Z ukrytej partycji Recovery możesz odzyskać system do stanu fabrycznego, czyli takiego jak po pierwszym uruchomieniu systemu.
no dobrze a jak to zrobić ???
Pewnie jest to opisane w instrukcji obsługi od laptopa, czytałeś ją? Może to być np. naciśnięcie któregoś klawisza zaraz po włączeniu komputera.
Podaj model i markę sprzętu, to jest lapek czy blaszak ?
Laptop - Samsung R510
Spróbuj podczas startu lapka wcisnąć klawisz F10. Czasami jest tak, że opcja przywrócenia systemu jest w menu, które uruchamia się wciskając F8 również podczas startu.
Tutaj mam taki program Samsung Magic Doctor i jest przycisk przywróć system ale nie wiem czy to na pewno to.
Wiecie coś o nim ?
To chyba jest to
Ale to usunie wszystkie pliki moje pliki i zainstalowane przeze mnie programy z obydwu pozostałych partycji i przywróci do stanu z momentu kupna ??
Jest to bardzo pewne, słyszałem, że u jakiegoś producenta odnawiana była tylko partycja systemowa, ale z tego co wiem, to najczęściej wszystko wraca do stanu zerowego (łącznie z układem partycji)
Chciałbym mieć pewność, może doczekam się odpowiedzi kogoś kto ma pewność
Przez ten czas co czekasz, sprawdź co na ten temat napisano w instrukcji obsługi od Twojego sprzętu.
To jest związane między innymi z warunkami licencji OEM.
Należy pamiętać też, że w większości przypadków przywracanie do ustawień fabrycznych oznacza usunięcie wszystkiego co było na dysku łącznie z układem partycji.
Acer umożliwia taką opcję ale tylko w przypadku przywracania z płyt recovery i tylko w przypadku Visty, przywracanie tylko z partycji ukrytej nie daje takiej możliwości.
Pozdrawiam!
Instrukcja jest za Uboga by czegokolwiek szukać
Hmm ten ostatni post mnie trochę zdziwił bo właśnie u mnie partycja recovery jest ukryta
W większości przypadków partycja recovery jest ukryta, chociażby po to aby nie była widoczna w systemie Windows, żeby nie uszkodzić tej partycji. Najlepiej nagraj obraz z tej partycji na płyty DVD przy pomocy narzędzia oferowanego przez producenta komputera i wydaje mi się, że powinieneś mieć opcję formatowania wyłącznie partycji, na której zainstalowany jest system i jego przywrócenie inaczej byłoby to bez sensu, gdyby nie było takiej możliwości, co każdą reinstalację trzeba by było kopiować pliki na inny nośnik pamięci. Ale tak poza tym to od czasu do czasu powinno się robić kopie zapasowe, wtedy byś nie musiał się martwić o usunięcie danych podczas przywracania systemu
Pozdrawiam!
akurat tego się nie obawiam, a wręcz przeciwnie chce usunąć większość danych bo mam taki “porządek” że jak nawet będę chciał coś znaleźć to i tak nie znajdę.
PS: Problem całkowicie rozwiązany, znalazłem instrukcję w PDF, w której jest dokładnie opisane jak to zrobić i którego programu użyć Samsung Recovery Solution III