Partycja systemowa - brak pliku BOOTMGR

Świeżo zainstalowany system operacyjny Windows 7(dysk SSD), partycja AKTYWNA i po drugim restarcie pokazuje Brak pliku BOOTMGR.

Startuje tylko dzięki płycie instalacyjnej.

bootrec /fixboot

pisze ukończono pomyślnie ale to nie pomaga, dalej po restarcie pisze brak pliku BOOTMGR

Drugie rozwiązanie: Naprawa systemu - Nie można ukończyć w ramach rozwiązywania problemów z komputerem( dokładnie nie pamiętam jak pisało)

Jeśli to co robiłeś nie dało rady, to spróbuj jeszcze raz zainstalować Windows 7 (chyba to najszybsza i najprostsza metoda). I tylko nie włączaj kompresji na dysku/partycji systemowej!

Heh, próbowałem 2 razy ale za każdym razem jest tak samo.

Może to wina, że chciałem wcześniej zainstalować Windowsa XP na pendrive, niedokończyłem instalację bo pokazał się błąd 0x…7B

i jak wkładam do napędu nośnik instalatora Windows to pokazuje dokładnie tak:

1. Wcześniejsza instalacja systemu

2. Windows 7

To spróbuj usunąć wszystkie partycje, bo może to coś psuje? No i instaluj na czystej partycji.

Na dysku SSD jest 1 partycja systemowa!! a przed nową instalacją zawsze formatuje.

Oj chyba się na rzeczy nie znasz…

Ten dysk służy na system a innych dyskach HDD trzymam dane.

Miesza Ci partycja zarezerwowana przez system (100MB), użyj Gparted, usuń ją, skasuj obecną partycję, będziesz miał na całym SSD przestrzeń RAW, instalator sobie z tym poradzi, utworzy nowe partycje: System reserved i C:

Pamiętaj, nie wykonuj pełnego formatowania na SSD, tylko szybkie (sam instalator to zrobi). Jeżeli chcesz to możesz też zrobić Sanitary Earese http://www.ocztechnologyforum.com/forum … ick-Method Dysk będzie jak nowy po tym, bez możliwości odzyskania danych metodą domową :wink:

Informatyk mi ją usunął…

Skoro instalowałeś system ponownie to masz ją znowu…

Informatyk mi ją usunął…

Poza tym nie będę instalował poraz kolejny systemu. to dobra robota dla idi…[cenzura].

Zainstalowałem programy, sterowniki i inne potrzebne rzeczy i nei zamierzam poświęcać kolejnego dnia na to.

Poszukam inteligentnego rozwiązania. Poszperam na google ;D bo tutaj WSZYSCY wiedzą najlepiej, że ponowna instalacja rozwiąże problem a przecież to niekoniecznie musi rozwiązać problem.(To ostateczna broń)

Chyba że sprawa rozbija się o kontroler w BIOS, masz IDE czy AHCI. Myślałem że zamierzasz reinstalowac system, mój błąd, przepraszam.

Sprawdź opcję z kontrolerem w BIOS, jeżeli jest AHCI to zmień na IDE i odwrotnie, może ruszy :wink:

Mam na IDE.

Gdybym miał na AHCI to bym miał problem “Brak systemu operacyjnego”.(Kiedyś zainstalowałem na AHCI i ten problem miałem).

Ale wiem co prawdopodobnie rozwiąże problem.

Całkowite odłączenie 3 dysków HDD i podłączenie samego SSD i wykonanie “Naprawa systemu”.

Ponieważ z płyty NAPRAWA SYSTEMU wyszukuje listę systemów w NIESKOŃCZONOŚĆ(być może spowodowane dużą ilością danych na 3 dyskach HDD).

Także spróbuje później a nie robiłem tego wcześniej ponieważ mam tak ciasno w komputerze (przewody) a najbardziej zahacza(zachacza?) mi ogromna karta graficzna, jest ciasno że później ciężko przewody z powrotem podpiąć…

Wg. mnie sprawa leży w biosie .

Prawdopodobnie w opcjach biosu masz ustawiony jako dysk podstawowy (hdd 0) inny niż ten , który używasz do botowania

Poszukaj opcji w biosie “1-st hard drive” czy podobnej , w opcjach botowania ( nie myl z kolejnością rozruchu ) i ustaw ten dysk ssd jako pierwszy .

Tak samo ustaw na pierwszym miejscu ten dysk w kolejności botowania , użyj opcji naprawy systemu czy też fixmbr .

Powinno pomóc .

Znam się na tych rzeczach baaardzo dobrze. Siedzę w komputerach długo i wiem, że na 100 % mam dobrze.

Wszystko ustawione na IDE.

Boot pierwszy mam ustwiony na KINGSTON SSD.

Tu raczej wina w BOOTINI(XP),

jest przestawione w Windows 7

Powinno być 1. Windows 7

a pierwszy jest wpis “poprzedni system operacyjny”.

Tylko jak usunąć stary wpis?

W XP bym wiedział ale w Windows 7 odpowiednik?

W uruchamianie i odzyskiwanie mam na początku niewłaściwy wpis ale nie da się go zmienić /usunąć.

Namieszało się trochę przez ten XP, spróbuj tych metod http://support.microsoft.com/kb/927392/pl znajdziesz tam poradę jak całkowicie odbudować BCD.

Stosowałem tą metodę lecz “niepełną”.Np. Zrobie pełną ale muszę odłączyć inne dyski? Czy to ma jakiś wpływ na inne partycje ->

/FixMbr

bootrec /RebuildBcd

Stary wpis po xp powinien się automatycznie usunąć po instalacji 7 ew. powinieneś mieć do wyboru system.

Może inaczej to wytłumacze .

Zakładając ,że masz dwa dyski (jak ja )

hdd 0 - dysk sata

hdd 1 - dysk ssd

Przy instalacji system instaluje bootmgr zawsze na dysku hdd 0 niezależnie na którym będzie fizycznie zainstalowany system.

Tak samo się dzieje przy naprawie systemu .

To jest identyczny przypadek jaki ja miałem przechodząc z dysku ata na sata .

Bios domyślnie ustawiał właśnie ten starszy dysk jako 1-st hard drive a system właśnie tam zapisywał swój bootmgr i jeżeli próbowałem wystartować z dysku sata to właśnie taki komunikat się wyświetlał jak u Ciebie .

Zanim doszedłem do tego rozwiązania namęczyłem się od groma a jedynym wyjściem jaki wcześniej znalazłem to była naprawa bootmgr lub reinstal systemu ,przy podłączonym tylko tym dysku na którym był system.

Naprawa systemu (zostały znalezione problemy podczas uruchamiania Napraw i Uruchom ponownie).

Klikam napraw i uruchom ponownie.

Restart :Brak pliku BOOTMGR. O zgrozo!

Następny sposób:

•bcdedit /export C:\BCD_Backup

•c:

•cd boot

•attrib bcd -s -h -r

•ren c:\boot\bcd bcd.old

•bootrec /RebuildBcd

Znaleziono system .dodać do rozruchu T/N

Klikam T.

Pomyślnie wykonano.

Restart:

BOOTMGR FAIL BCD i coś po angielsku

Więc znów polecenie wydałem naprawy i znów Brak pliku BOOTMGR.

Czy ktoś wie o co chodzi? Bo wyczerpałem wszystkie możliwości naprawy??

No nie, co jest???

Ostateczny sposób ponowna instalacja systemu.

System jak się załadował było OK. Potem restart i brak pliku BOOTMGR.

Rozkładam ręce.

Spróbuj porady kolegi gruby1974

Ewentualnie, odłącz inne dyski i zobacz jak system się zachowa, inne dyski możesz wyłączyć w BIOS (chyba) bez grzebania się w kablach. Spróbuj naprawić MBR.

BTW> Jak było z tym XP, próbowałeś zainstalować go z pena czy na pena?

Dyski już odłączyłem.

Ale nic się nie zmienia.

System po naprawie wyświetla inny problem, że system nie wstaje nawet po włożeniu płyty Windows.

Coś po angielsku i kod błędu 0xc0000098

Pisze, że trzeba zrobić naprawę systemu(Repair Startup) więc tak zrobie i naprawia, że tylko znów z płyty startuje system.

Info z programy easyBCD

Windows Boot Manager

identifier {9dea862c-5cdd-4e70-acc1-f32b344d4795}

device partition=\Device\HarddiskVolume1

path \bootmgr

description Windows Boot Manager

locale

default {b633f6e5-b0cc-11e1-87a9-add7a4c7c57e}

displayorder {b633f6e5-b0cc-11e1-87a9-add7a4c7c57e}

timeout 30

Windows Boot Loader

identifier {b633f6e5-b0cc-11e1-87a9-add7a4c7c57e}

device partition=C:

path \Windows\system32\winload.exe

description Windows 7 Ultimate

locale pl-PL

recoverysequence {b633f6e6-b0cc-11e1-87a9-add7a4c7c57e}

recoveryenabled Yes

osdevice partition=C:

systemroot \Windows

resumeobject {986fdd79-b0c4-11e1-8f01-806e6f6e6963}

Z automatu startuje z DVD? Spróbuj przestawić w BIOS na HDD jako First boot device. Masz namieszane w BCD, usunięcie tej małej partycji pogłębia problem, normalnie na niej znajdują się pliki startowe systemu, teraz są w system32, jednak myślę że system nadal ich szuka na System reserved i sprawa się zapętla.

Jak widzisz Google jest pełne tego problemu https://www.google.com/search?q=0xc0000 … 00&bih=801

Część dało się naprawić, część nie. Być może rozważ nad instalowanie systemu, bez utraty danych, to tylko sugestia z mojej strony :wink: