Wszystko zbliża się ku końcowi. Powiem teraz, co zrobiłem, jak to zrobiłem i co chcę zrobić, a wy jeśli możecie podpowiecie mi jak :D.
Więc. Pozmieniałem zworki - na mały dysk ustawiłem jako Slave, duży jako Master. Podłączyłem duży dysk do końca taśmy, mały dysk na środek. W biosie oba dyski ustawione są jako Auto. Fdiskiem ustawiłem na nowym dysku partycje. I tu się chwilę zatrzymamy… Opowiem to nieco szczegółowiej.
Włożyłem dyskietkę startową Win 98. Odpaliłem fdisk. Przy pytaniu o obsługę dużych dysków wziąłem TAK. O dziwo fdisk wykrywał mi moją 80tkę jako ~10GB :o. Resnąłem kompa - to samo. Spróbowałem więc na chama - zrobiłem partycję podstawową na 10% (10% z ~10GB to jak wiadomo ~1GB ;)) O dziwo pisało, że choć do podziału jest ~10GB, to 10% z tego = 7,6GB (czyli odczytał mój dysk poprawnie, lecz źle podawał jego rozmiar.) Później poszło raczej z górki - partycja rozszerzona na resztę (90% - pisało, że te 90% z 80GB=3,4GB - olałem) i dwa dyski logiczne partycj rozszerzonej (35% i 65%). Potem format każdego dysku. Tyle z opowiadania o fdisku.
Oczywiście nie żeby to był problem, ale dobrze na przyszłość wiedzieć czemu tak się stało :P.
Na teraz sprawy mają się następująco:
(20GB):
C: = 1,5GB (Win XP)
D: = 1,5GB (Win 98 [nie działa, nie wiem dlaczego])
E: = 15,6GB (Reszta)
Między dyskami:
F: = CD-ROM
G: = Nagrywarka
H: = DVDRW
(80GB):
I: = 7,45GB (pusty [ma być Win XP])
J: = 23,4GB (pozgrywane wszystko co potrzebne ze starego dysku)
K: = 43,5GB (pusty)
Więc po pierwsze: chcę, żeby duży dysk był pod literkami C, D, E zamiast I, J, K
(chyba zmieni się to, jak zainstaluje Win XP i zmienię partycję aktywną tego dysku właśnie na tą partycję podstawową. Chyba… ;)).
Po drugie: Jak mam instalować Win XP? teraz - zanim sformatuję dwudziestkę zainstalować system? Czy najpierw sformatować 20stkę, a później zainstalować na 80tkę Win 98, a na niego nałożyć Win XP? (nie mam bootowalnej CD).
Po trzecie: Jeśli najpierw mam zainstalować sysa, a dopiero później sformatować mały dysk, to jak mam to zrobić? Fdiskiem mam usunąć wszystkie partycje, następnie sformatować cały dysk?
Po czwarte: Mały dysk ma być ciągle podłączony, czy odłączony? (Jak jest podłączony spowalnia w jakiś sposób sys`a, lub jakoś przeszkadza?)
Co powiecie? :roll: