Polecam Ci ten sam program jednak w lepszej i wyższej wersji 5: http://www.dobreprogramy.pl/EASEUS-Part … 12861.html Jaki jest sens używać starocia i do tego ściągać go z jakiejś konkurencyjnej dla DP strony?
Jeśli masz jedną partycję, korzystasz z opcji resize/move (możesz wpisać wymagane dane w pola, ale możesz również przesunąć graficzny wskaźnik wielkości dysku myszką). Następnie tworzysz nową partycję i zapełniasz nią wolne miejsce jakie zostało po zmniejszeniu poprzedniej partycji. Ważne żebyś nie popełnił błędu bo program bez skrupułów usunie partycje systemową. Programy działające z poziomu Windows tego nie zrobią.
Odpaliłem program gParted, zaznaczyłem partycję, dałem opcję resize/move. Określiłem rozmiar, ok oraz apply. Zapisało się. Wyłączyłem program. Wyjąłem płytę z napędu.
Uruchomił się Windows. Początkowo było sprawdzanie spójności danych na dysku. Nie przerwałem tego, ale nic się nie sprawdziło. Od razu właczył sie win7.
Po starcie systemu nie działał cdrom. Zrobiłem restart. Znów sprawdzanie spójności danych. Ale nic się nie dzieje. Nie można przerwać, system nie startuje. Nic. Martwy punkt.