Planuje zakup małego SSD na system i 1tb zwykledo dysku na pliki. Jak podzielić ten pierwszy to wiem bo tylko takie są opisy w sieci. Ale chyba nikt sie nie zastanwaia ze ludzie chcą też dzielić dyski kolejne (jakby użytkownicy mieli tylko jeden) jak w windows czyli coś w stylu /Video /Muzyka itp. No wiec jak ten drugi podzielić? Wpisując np. /Partycja1 czy /mnt/Partycja1? Aha i pierwszy ustawić jako primary tak? A te partycje na wiekszym mają być podstawowe czy logiczne?
Po co chcesz dzielić dysk SSD na partycje?? W przypadku tych dysków to nie ma najmniejszego sensu. Co do tego terabajtowego, to podziel według uznania, myślę że na cztery to przynajmniej, chyba że chcesz więcej. Wystarczy podzielić na dyski logiczne. Ja swojego 320GB podzieliłem “aż” na 6 ale przynajmniej każda partycja na co innego i nie mam śmietnika, no i rozrzut zapisu po dysku mniejszy.
Zastanawiam się w jaki sposób w ogóle dzielisz ten pierwszy dysk, jakiego używasz programu i pod jakim systemem. Skoro napisałeś ‘/mnt/Partycja1’ domyślam się, że pod Linuxem. Zatem zainstaluj sobie GParted. Program jest tak prosty, że nie trzeba nic objaśniać.
Jeśli jednak korzystasz z Windowsa, to zainstaluj jeden z darmowych programów do partycjonowania, np. GParted dla Windows czy EASEUS Partition Master.
Możesz też użyć jednej z dystrybucji Live, co według mnie jest najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem. Może to być np. Partition Logic lub używany przeze mnie SystemRescueCd.
Jeśli nie zamierzasz uruchamiać żadnego systemu z drugiego dysku, zrób na nim dyski logiczne na partycji rozszerzonej. Niektóre systemy( np. WinXP) mieszają litery napędów podczas instalacji. Zdarzało mi się, że partycja na której chciałem instalować system miała z góry przypisaną literę np. G: (bo instalowałem na drugim dysku) i później system był na G:. Zawsze można można przecież zrobić trochę miejsca i dołożć partycję podstawową.
Pozdrawiam
Bo taki podział nie ma najmniejszego sensu w przypadku Linuksa? Na pierwszym dysku stwórz sobie jedną partycję na system i drugą na swap a trzecią na katalog domowy a dysk ssd montuj również w katalogu domowym w jakimś podkatalogu i tyle. Tak poza tym nie napisałeś jakim systemem plików chcesz formatować te partycje, jeśli linuksowym to podział dysku ssd nie ma w ogóle sensu jeśli partycje mają być współdzielone z Windows no to już prędzej.
Ja bym go nie dzielił a po prostu jako cały dysk zamontował w jakimś katalogu. A punkt montowania nie robi większej różnicy, może być zarówno /partycja jak i /mnt/partycja to zależy od Ciebie jak Ci lepiej pasuje. Co do partycji logiczne czy podstawowe to też zależy od twoich potrzeb i zależy od ilości partycji jakie będziesz chciał stworzyć chyba, że wykorzystasz GPT.
Pozdrawiam!
Ehhh tak jak sie spodziewalem, nie tylko nie zrozumiecie o co mi chodzi ale też nie pomożecie w zaden sposób…Bo niby który linuksiarz ma wiecej niż jeden dysk? A jesli ma to i tak skladuje dane na partycjach NTFS. Bo przeciez nawet “najwieksi” mają obok widnowsa. Żenada, tak jak i opisy partycjonowania w necie…Jakieś prehistoryczne kilka partycji systemowych i /home niewiadomo do czego.
Na tym kompie nie bedzie windowsa
A jak inaczej zainstaluje tam system? Na SSD ma być TYLKo sytem, na tym drugim duzym mają być TYLKO MOJE pliki, i partycje widoczne w miejsca systemowe…Czy to takie trudne do zrozumienia? Jak podzieliles na te partycje logiczne? Czyli jednak takie niezwiazane z systemem partycje mają byc jako logiczne?
??? Czy ty z wogóle zrozumiałęś o co ja pytam? Żal…Windowsa nie bedzie na tym kompie, a partycjonuje podczas instalacji systemu…ludzie…jak nie możecie pomóć to nie zaśmiecajcie tematu
Niby dlaczego nie ma? Jak ktoś ma 3 dyski to jak je podzielić ma? Wszedzie w sieci jest tylko ten żenujący już podzioał /var, /boot/ /usr /home itp. ZENADA.
Ja chce mieć porządek a nie śmietnik !
Chyba nie zrozumialeś. Na ssd chce mieć tylko system a na tym dużym normalnym chce mieć skladnice plików typu Dane1, Dane2, Dane3, Dane4 i żadnych plików systemowych, zadnego /home i innych pierduł.
Ehhh to mi “wyjaśniłeś” Co mi pasuje to napisalem. Chce zeby partycje na duzym dysku nie byly w zaden sposob zwiazane z systemem, mają to być linuksowe partycje TYLKO NA MOJE DANE i mają być WIDOCZNE w “Miejsca systemowe”. To w końcu jak? Logiczne czy podstawowe? Chyba jednak podstawowe tak mi sie wydaje. BTW kiedys zrobiem partycje /DANE i nie byla widoczna w miejscach systemowych…Wiec jak zrobic zeby byla widoczna?
Po pierwsze nie wyjaśniłeś dokładnie o co Ci chodzi, po drugie partycje są montowane w katalogach i zapamiętaj, że /home, /etc, /usr czy /var to nie są partycje a punkty montowania partycji. Linux to nie Windows! I to sobie też zapamiętaj, dlatego w Linuksie nie ma sensu dzielić dysku na 50 partycji.
Prehistoryczny to jest Windows, natomiast /home jak pisałem to nie partycja a katalog, w której montowana jest jakaś partycja. Jeśli nie wiesz co możesz mieć w katalogu domowym to nie wiem po co w ogóle bierzesz się za instalację Linuksa. W /home przechowywane są między innymi lokalne pliki konfiguracyjne programów używanych przez użytkownika.
Jak chcesz dzielić dysk na partycje to sobie dziel tego Tobie nikt przecież nie broni i możesz je sobie montować w jakim Ci się podoba katalogu. Może to być w podkatalogu /partycja a może być i w /home/user/partycja - twoja wola w jakim katalogu chcesz mieć podgląd zawartości partycji. Linux nie widzi partycji tak jak Windows. Linux daje tylko podgląd zawartości w katalogu. Tak poza tym w Linuksie wszystko jest plikiem, nawet partycja.
Tak samo jak chcesz używać na partycjach ntfs to sobie używaj nikt Tobie tego również nie broni (choć nie wiem po co skoro na dysku ma być wyłącznie Linux a ntfs w porównaniu z linuksowymi systemami plików, nie obraź się ale jest kiepski i nie warty używania szczególnie pod Linuksem).
W takim razie zrób sobie taki podział:
- [*:1g76sj6b] Dysk SSD
[*:1g76sj6b] Duży dysk dzielisz jak Ci się podoba, np na trzy lub cztery partycje i montujesz je w dowolnych katalogach, np. stworzonych przez Ciebie.:
- [*:1g76sj6b] /dysk/partycja1
surge ,
Proszę grzeczniej odnosić się do osób, które starają Ci się pomóc.
Ja bym na SSD jeszcze wydzielił /boot i rzucił na niego ext2 albo 3
Po co?
Wielkie dzięki roobal za wyjaśnienie. Teraz już wiem wszystko i wiem że po prostu nie rozumiałem jakie to proste. Moja wina i przepraszam ze sie troche uniosłem