Witam przy instalacji visty podzieliłem dysk 80GB na 2 partycje 15 GB i ok 60GB i chciałem viste zainstalować na tej 15 GB ale przez moją nieuwagę zainstalowała się ona na tej większej partycji. Jakim programem moge zmienić rozmiar partycji c z 60 do 15 gb i wolne miejsce dołączyćdo d? Próbowałem programem partition magic 8 ale ma problemy z kompatybilnością z vista i się nie uruchamia:/
Jeśli przesuniesz tą drugą partycję, to i tak będziesz mógł co najwyżej stworzyć trzecią. Nie połączysz pierwszej z wolnym miejscem za tą drugą
Bo trzeba zmniejszyć tą drugą przed tą pierwszą czyli obrazowo z lewj strony, a potem powiększyć tą pierwszą.
|---------|---------------------------|
|---------|…|--------------|
|----------------------|--------------|
Najlepiej dokonywać takich operacji nie z pod windowsa ale z programu uruchamianego z płyty bootowalnej. Partition magic ma też możliwość utworzenia takich dyskietek.
Create Rescue Diskettes
Niechce robić tego z dyskitki tylko spod windowsa…pod xp wszystko ładnie idzie a pod vista PM nie działa:/
Jaki soft coś jak PM działa pod vistą? A może w viście jakoś partycje można poprawić?
Wydaje mi sie że w Vista jedynym sposobem byłoby usunięcie wszystkich partycji za wyjątkiem tej 60GB i stopniowe jej zmniejszanie. Wątpie aby system dopuścił odchudzenie partycji 60GB od razu do 15GB. Operacje trzeba pewnie będzie powtarzać kilka razy. Później z wolnego miejsca stworzysz sobie nowe partycje.
Gdzie to sie robi ? Zarządzanie komputerem/zarządzanie dyskami - w Vista mogą być inne nazwy - pisze z kompa z XP’ekiem.
PPM na Mój komputer i zarządzaj z menu.
W XP’eku skorzystałbym z Paragon Partition Manager’a - umożliwiał przesuwanie partycji tak że interesujące znajdowały sie koło siebie. No i można to było robić z samego Windowsa. Cała operacja wykonywana była po restarcie kompa. Ale w Vista mój Paragon niestety nie działa.
Programy działające z pominięciem windowsa działają szybcjej, pewniej, bezpieczniej.
Lub użyj Acronis Disk Director Suite v10
Polecam Acronisa - partycje modyfikujesz pod systeem, następnie restartujesz i VISTA podczas uruchamiania konczy zmiany. Bardzo dobry program.
ejj musiałem formata zrobić. Jak się okazało podczas próby uruchomienia partition magic wyskoczył monit że dysk c zawiera będy i była opcja naprawy. Naprawiłem. Jak się okazało rozwaliło mi to partycje bo już potym zabiegu windows się nie uruchomił:/