Pascal - problem z modułem (czy czymś tam) Ctr

Otóż uczę się programować w Pascalu, i w tym czymś, z czego się uczę (to chyba książka, ale na komputerze, w formacie .pdf) jest wzmianka o wykorzystaniu modułu Ctr, i że trzeba na początku napisać uses Ctr;. Jak skopiowałem z tamtąd program, to działa w porządku, ale jak sam próbuje pisać, to mam błąd, że "File not found (CTR.TPU)

Prosiłbym bardzo o pomoc, ponieważ to akurat “ta fajniejsza część”, ponieważ jest o kolorach, a lubię, kiedy jest kolorowo. XD

@edit Już wszystko gra. Po prosu pisałem Ctr, a powinienem Crt. XD

Dlatego tak ważne jest,aby na spokojnie uważnie przeanalizować program,gdy z jakiegoś powodu nie działa.

Następna sytuacja jest z liczbami zmiennoprzecinkowymi,gdy błąd się nakłada

np. mamy np. taką sytuację,że liczba jest zaokrąglana do pełnej wartości

np. dodajemy 10 razy

For i:=0 to 10 do Begin

x:=x+0.8;

end;

Liczba może być zaokrąglana przykładowo do 1.0

więc zamiast tego mamy

x:=x+1.0;

spodziewamy się wyniku 8,a dostajemy 10,nie 10*0.8 ale 10*1

Nie bierz tego dosłownie,to jest tylko przykład,nie należy do końca ufać komputerowi właśnie przez traktowanie liczb zmiennoprzecinkowych,przepełnień,sprawdzać,czy wynik jest na pewno prawidłowy

Jest gro algorytmów,gdzie rozwiązanie mieści się w przedziale od a do b,tak jest np. z liczeniem pierwiastków przez rozkład liczby (algorytm Bisekcji),np. pierwiastek z 4 może wynosić 2.0,ale równie dobrze 1,9.

Twój przypadek był na tyle dobry,że program się nie skompilował z błędem,ale gorsze są błędy w obliczeniach,program się kompiluje,ale obliczenia dają fałszywe wyniki

To już inny problem, ale napiszę to w tym samym temacie, to będzie mniej tłumaczenia. (Po za tym polega na [prawie] tym samym)

Teraz mam taki sam problem z modułem Graph, tylko, że teraz sprawdziłem dokładnie, czy jest tak samo, jak kopiuje program, to też mam błąd.

Pokaż ten twój kod programu. Wróżką tutaj nikt nie jest.

W kodzie jest dużo błędów, ale je poprawiam zawsze. (To jest skopiowane ;))

Na czerwono zaznaczyłem miejsce, w którym pojawia się błąd.

program P07 5;

uses Graph; {deklaracja modułu Graph}

var Karta,Tryb : Integer;

begin

{rozpoznajemy kartę graficzną i tryb}

DetectGraph(Karta,Tryb);

{włączamy tryb graficzny}

InitGraph(Karta,Tryb,‘c:\bp\bgi’);

Circle(50,50,20); {rysujemy okrąg}

ReadLn;

CloseGraph; {wyłączamy tryb graficzny}

end.

Dziwny program testowy z Twojej strony :

Program grafika;

uses graph;

var sterownik,tryb:integer;

begin

sterownik:=Detect;

Initgraph(sterownik,tryb,'');

LineTo(1,100);

readln;

CloseGraph;

end.

W przypadku TP standardowy folder instalacji z sterownikami to c:\tp\bgi a na to należy zwrócić uwagę.

Ale problem jest taki, że wyskakuje mi błąd file not found (GRAPH.TPU)

Błąd sam mówi za siebie, albo brakuje Tobie biblioteki albo po prostu musisz ustawić ścieżkę.

Wszystkie rzeczy mam, a jak ustawiam ścieżkę, to kompiluje się, ale gdy uruchamiam program, to wyskakuje błąd. :frowning: