Otóż uczę się programować w Pascalu, i w tym czymś, z czego się uczę (to chyba książka, ale na komputerze, w formacie .pdf) jest wzmianka o wykorzystaniu modułu Ctr, i że trzeba na początku napisać uses Ctr;. Jak skopiowałem z tamtąd program, to działa w porządku, ale jak sam próbuje pisać, to mam błąd, że "File not found (CTR.TPU)
Prosiłbym bardzo o pomoc, ponieważ to akurat “ta fajniejsza część”, ponieważ jest o kolorach, a lubię, kiedy jest kolorowo. XD
@edit Już wszystko gra. Po prosu pisałem Ctr, a powinienem Crt. XD
Dlatego tak ważne jest,aby na spokojnie uważnie przeanalizować program,gdy z jakiegoś powodu nie działa.
Następna sytuacja jest z liczbami zmiennoprzecinkowymi,gdy błąd się nakłada
np. mamy np. taką sytuację,że liczba jest zaokrąglana do pełnej wartości
np. dodajemy 10 razy
For i:=0 to 10 do Begin
x:=x+0.8;
end;
Liczba może być zaokrąglana przykładowo do 1.0
więc zamiast tego mamy
x:=x+1.0;
spodziewamy się wyniku 8,a dostajemy 10,nie 10*0.8 ale 10*1
Nie bierz tego dosłownie,to jest tylko przykład,nie należy do końca ufać komputerowi właśnie przez traktowanie liczb zmiennoprzecinkowych,przepełnień,sprawdzać,czy wynik jest na pewno prawidłowy
Jest gro algorytmów,gdzie rozwiązanie mieści się w przedziale od a do b,tak jest np. z liczeniem pierwiastków przez rozkład liczby (algorytm Bisekcji),np. pierwiastek z 4 może wynosić 2.0,ale równie dobrze 1,9.
Twój przypadek był na tyle dobry,że program się nie skompilował z błędem,ale gorsze są błędy w obliczeniach,program się kompiluje,ale obliczenia dają fałszywe wyniki
Program grafika;
uses graph;
var sterownik,tryb:integer;
begin
sterownik:=Detect;
Initgraph(sterownik,tryb,'');
LineTo(1,100);
readln;
CloseGraph;
end.
W przypadku TP standardowy folder instalacji z sterownikami to c:\tp\bgi a na to należy zwrócić uwagę.