Pascal- Problem z włączeniem biblioteki initGraph


(Xpecet11) #1

Mam problem z włączeniem biblioteki InitGrapch. Kod:

Uses GRAPH;                             

Var

  ster,tryb:integer;


Begin

ster:=VGA; tryb:=VGAHi;                

InitGraph(ster, tryb, 'C:\BP\BGI' ); {linia}   

End.

Przy komentarzu {linia} (InitGraph(ster, tryb, 'C:\BP\BGI' ); Mam problem z identyfikacją ścieżki. O co chodzi z tą ścieżką i co w niej się znajduje? Czy to jest prawidłowy kod?


(Ryan) #2

Może wyjaśnię co ten kawałek kodu robi.

Po pierwsze kod ten przeznaczony jest dla aplikacji pod DOSa. InitGraph inicjalizuje grafikę przy pomocy sterownika (pierwszy parametr) ustawiając rozdzielczość i głębię kolorów (drugi parametr). Trzeci parametr określa katalog w którym znajdują się pliki .bgi (sterowniki, np. jeśli sterownik to vga, w katalogu powinien być vga.bgi) i .chr (pliki z czcionkami). VGAHi to tryb 640x480 w 16 kolorach.

Niczego super nie osiągniesz używając BGI i pascala z uwagi na ograniczenia pamięci. 256 kolorów możesz wydusić wyłącznie w rozdzielczości 320x200 (nawet nie 320x240). Na nic więcej tryb zarządzany aplikacji i VGA nie pozwalają. Jeśli odpalasz całość pod Windą, oczekuj, że może nie zadziałać wcale.


(Xpecet11) #3

Więc, jak brzmi prawidlowa ścieżka plików?


(Grzegorz Ch) #4

Knopix a kto wie, gdzie u ciebie w komputerze zainstalowany jest Borland Pascal ?? nie oczekuj na to, że ktoś włamie Ci się na komputer i sprawdzi, gdzie w jakim katalogu jest umieszczony Borland Pascal i jego sterowniki BGI :wink:


(Ryan) #5

żal.pl

Windows + R

cmd [enter]

cd /d c:

dir /s /b /a-d *.bgi

(rozwalkompa) #6

Też miałem taki problem (ale z Turbo Pascalem). Tam trzeba podać ścieżkę do folderu BGI, który znajduje się (a raczej powinien być) w folderze z kompilatorem.

Poza tym zgadzam się z Ryan'em, że nic wielkiego nie osiągniesz. Jeśli mogę, to polecam WinGraph'a, dzięki niemu możesz pisać programy w trybie graficznym pod Windows'a (z użyciem myszki i klawiatury). tu znajdziesz więcej informacji na jego temat (niestety po angielsku - jak coś, to pisz, pomogę stawiać pierwsze kroki)

aha! On wymaga FreePascal'a 2.0.4

sam z niego korzystam i szczerze polecam!


(Ryan) #7

A ja nie polecam. :wink: FP ma wsparcie dla WinApi. Sensu pisania aplikacji DOSowych nie ma już od dawna. Zresztą większość z Was uruchamia programy pod Windows. Więc dlaczego nie pisać aplikacji pod Windows? Grafikę ma się poniekąd za darmo...


(rozwalkompa) #8

Ale używając modułu WinGraph, nie piszesz aplikacji DOS-owej. Po wywołaniu InitGraph okienko poleceń (DOS-owe) znika i pojawia się normalne (Windows'owskie) okienko.

Takie pisanie jest dla mnie łatwiejsze, bo kompletnie nie wiem jak zabrać się za pisanie