Witam, w czwartek musiałem iść do lekarza i nie było mnie na lekcji programowania, a klasa robiła program który sprawdza pełnoletność. W pascalu jestem zielony bo dopiero zaczynam przygodę. Kolega nie napisał z tablicy wskazówek które pan podawał :evil: , więc proszę was o pomoc jak napisać program który sprawdzi czy jesteś pełnoletni, że napiszesz wiek a program odpowie czy jesteś pełno… czy nie. Ja próbowałem tak zacząć bo co nieco wiem.
Readln ja wpisywałem tylko niechcący na forum popełniłem błąd - przepraszam. Dzięki andhla już wiem rozumiem jak to zrobić a jeszcze chciałem się zapytać jak zmienić kolor. Na przykład, żeby komunikat nie jesteś osobą pełnoletnią był na czerwono. To chyba było:
textcolor (red) - tylko to też mi nie działa :oops:
Ale u nas na lekcji, na tej lekcji jeszcze byłem. Podawali nazwę koloru po angielsku i to działało (tylko zapomniałem jak to robili). Nazwy a nr to dużo łatwiej, więc jak zrobić aby nazwy po EN działały.
Edycja: Już wiem, to był tak, textcolor(nazwa koloru);
Jeszcze mam ostatnią małą prośbę. Czy mógłby ktoś napisać mi program gdzie podajesz wiek i jest napisane, czy jesteś pełnoletni i jak nie jesteś to podaje za ile lat osiągniesz pełnoletność.
uses crt;
var
begin
write('Podaj swoj wiek: ');
readln(wiek);
if wiek<0 then
writeln('Jeszcze sie nie urodziles');
if wiek>=18 then
writeln('Jestes pelnoletni')
else
writeln('Jestes niepelnoletni a do pelnoletnosci brakuje Ci ', 18-wiek,' lat');
readkey;