[Pascal] Program zliczający

Cześć! potrzebuje zrobić program w pascalu który zlicza wprowadzane liczby ujemne i nieujemne wsród x liczb wprowadzonych. Musze koniecznie zdefiniować procedure z jednym parametrem która będzie zliczała liczby.

Pomożecie?

Myślę i myśle i niewiem jak tą procedure zrobić a nie może być w inny sposób :frowning:

No w czym tu problem? Musisz tamte zmienne zrobić globalne albo (nie wiem czy sie da w pascalu) przesłać tablicę do procedury.

A w ogóle nie rozwiązujemy prac domowych na forum!

Witam!! prosze o pomoc mam do napisania 2 programy w pascalu a nie wiem od czego zaczac.

1. Napisz program wypisujacy wszystkie podzielniki wpisanej przez użytkownika liczby całkowitej od 1 do 1000.

2. Napisz program który sprawdza czy liczba wprowadzona przez użytkownika jest liczbą pierwsza.

Nie wiem od czego zacząć :frowning: prosze o pomoc

Najlepiej od początku.

Chyba wiesz co to są liczby pierwsze i dzielniki?

Napisz program, który pobiera od użytkownika liczbę, a następnie przy użyciu pewnego algorytmu wykonuje zdanie. Algorytmy można znaleźć w książkach, internecie, bądź wymyślić samemu.

Ale prac domowych nie odrabiamy za kogoś, bo nikt za nas nie odrabiał ;]

no tak tylko ze ja nie wiem od czego mam zaczac nie wiem jak to napisac pomoz

1. Nauczyć się języka;

2. Zdobyć edytor i kompilator;

3. Otworzyć edytor;

4. Napisać program;

5. Skompilować.

no tak ale ja nie umiem tego napisac :frowning: pomoz mi

0mg tutaj się prosisz o napisanie programu a tego na forum Ci nikt za darmo nie zrobi :roll:

hmm to co chcesz za te 2 programy?? :frowning:

kamilek12 za to się płaci:P a jak nie chcesz płacić to zrób tak jak zostało napisane punktów napisanych przez somekind. Możesz poszukać jeszcze w http://www.google.pl gotowych programów lub najlepiej kursu pascala i opanować podstawy to nie jest trudne. a na gotowca nie masz co liczyć i na żadnym szanującym się forum programistycznym nie otrzymasz gotowca

program Liczba_pierwsza;

uses crt;

var liczba,n:longint;

begin

clrScr;

liczba:=2147483647;

for n:=2 to round(sqrt(liczba)) do

if liczba mod n=0 then

begin

writeLn(liczba,’-liczba zlozona’); readLn; exit;

end;

textColor(lightRed);

writeLn(liczba,’-liczba pierwsza’);

readLn;

end.

cos takiego znalazlem ale ten program nie wypisuje liczb pierwszych

google.pl na prawdę nie bolą wystarczy tam zajrzeć http://www.google.pl/search?hl=pl&q=pas … Google&lr=