[pascal]-zmodyfikowany szyfr cezara

Z tego co wiem, szyfr cezara nie zawiera klucza do szyfrowania. On koduje literę po przez przesunięcie. Możesz napisać na czym polega owa “modyfikacja”.

Oraz daj ten twój szyfr :slight_smile:

jeszcze jedno uszczegółowienie. Czy danej literze odpowiada dane przesunięcie, czy przesunięcie zależy od pozycji.

1. tak:

ababc

34347

2. czy tak:

ababc

54321

Można prosić o dokładną treść zadania. Bo czegoś tu nie rozumiem. Przykładowo z opisu który podałeś nie jest możliwe rozwiązać przypadku w którym szyfr będzie postaci xxxx xx xxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxx xxx x xxxx

a x będą w wyniku przesunięcia (różnego) wygenerowane z różnych liter. Poza tym co się dzieje jak zakoduje z, to wraca, czy jak?

Ciekawe zadanie. Sporym utrudnieniem jest tutaj brak informacji o tym w jakim języku jest zakodowana wiadomość. Można się domyślać, że w angielskim (bo w zakodowanej wiadomości występują litery v,q,x) i tym samym zgadywać, że alfabet składa się z 26 liter, ale pewności mieć nie można.

EDIT:

Przyjąłem, że alfabet składa się z 26 liter:

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Przyjąłem, że wynikowy tekst jest w języku polskim i zawiera tylko i wyłącznie takie słowa, które można znaleźć w tym słowniku (ignorowałem znaki diakrytyczne):

http://www.sjp.pl/slownik/odmiany/

Rozwiązanie:

jak widac wcale nie bylo to takie trudne mozna nawet powiedziec ze to super banal

Klucz: 9 2 5 8 6

Nawiasem to szyfr tego typu (pierwsza litera jedno przesunięcie, kolejna inne przesunięcie itp.) to rodzaj szyfru polialfabetycznego.