Z tego co wiem, szyfr cezara nie zawiera klucza do szyfrowania. On koduje literę po przez przesunięcie. Możesz napisać na czym polega owa “modyfikacja”.
Oraz daj ten twój szyfr
jeszcze jedno uszczegółowienie. Czy danej literze odpowiada dane przesunięcie, czy przesunięcie zależy od pozycji.
-
tak:
ababc
34347
-
czy tak:
ababc
54321
Można prosić o dokładną treść zadania. Bo czegoś tu nie rozumiem. Przykładowo z opisu który podałeś nie jest możliwe rozwiązać przypadku w którym szyfr będzie postaci xxxx xx xxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxx xxx x xxxx
a x będą w wyniku przesunięcia (różnego) wygenerowane z różnych liter. Poza tym co się dzieje jak zakoduje z, to wraca, czy jak?
Ciekawe zadanie. Sporym utrudnieniem jest tutaj brak informacji o tym w jakim języku jest zakodowana wiadomość. Można się domyślać, że w angielskim (bo w zakodowanej wiadomości występują litery v,q,x) i tym samym zgadywać, że alfabet składa się z 26 liter, ale pewności mieć nie można.
EDIT:
Przyjąłem, że alfabet składa się z 26 liter:
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Przyjąłem, że wynikowy tekst jest w języku polskim i zawiera tylko i wyłącznie takie słowa, które można znaleźć w tym słowniku (ignorowałem znaki diakrytyczne):
http://www.sjp.pl/slownik/odmiany/
Rozwiązanie:
jak widac wcale nie bylo to takie trudne mozna nawet powiedziec ze to super banal
Klucz: 9 2 5 8 6
Nawiasem to szyfr tego typu (pierwsza litera jedno przesunięcie, kolejna inne przesunięcie itp.) to rodzaj szyfru polialfabetycznego.