Pasek ładowania sie intra?


(Pawelek985) #1

zrobiłem intro w photoshopie ... ono zajmuje 316kb ... jako gif ... i chcialbym umieścic taki pasek że strona sie ładuje ... jak to zrobić? ...

za odpowiedzi dziekuje


(Kulpek) #2

moze skorzystaj z gotowego obrazka...

znalazlem cos takiego:

lw3ok400o05ngnltm.gif


(Pawelek985) #3

tylko mi chodzi o wczytywanie strony a nie gifa :slight_smile: np zeby sie pojawił taki komunikat ..... "trwa wczytywanie strony " albo cos takiego .....


(system) #4

hmmm, możesz to zrobić tak jak w phpBB by przemo (ale nie polecam metody, gdyż traci się tylko czas przy ładowaniu).

potrzebne są 2 strony: 1 z paskiem ładowania, a druga to właściwa strona, która ma się załadować.

na 1 stronie wklejasz pasek ładowania i ustalasz przekierowanie na drugą stronę... wiem, że to słabe, ale nic innego mi do głowy nie przychodzi


(adpawl) #5

if (document.all){

document.write('

')

document.write('

')

document.write('

')

document.write('

')

}

Idź do: dobreprogramy.pl


(Pawelek985) #6

Osobiście skożystałem z tego kodu .... zobaczymy czy zadziała jak umieszcze strone w internecie ..... bo przecież .. 300-tu kb-jtowe intro sie troche wczytuje jak ktoś niema DSL-a

Jeżeli strona jest (niestety) bardzo duża i załadowanie jej musi trochę potrwać, to miło jest poinformować o tym oglądającego. Nieraz nawet jest to konieczne, bo niepełna strona wygląda nieestetycznie.

Ten skrypt podczas ładowania strony wyświetli komunikat o tym, że dane są ściągane z sieci. Niestety stosowana tu technika jest obsługiwana tylko przez nowe przeglądarki w wersjach powyżej 4. Ponadto Navigator nie w pełni obsługuje taką technikę

Poniższy skrypt i style należy wkleić w blok

dokumentu:

Load {POSITION:Absolute; VISIBILITY:Visible; TOP:0; LEFT:0; WIDTH:800px; HEIGHT:600; BACKGROUND-COLOR:White; LAYER-BACKGROUND-COLOR:White}

//Skrypt pochodzi z biblioteki http://javascript.reporter.pl/

function Ukryj() {

if (document.layers) document.layers["Load"].visibility="hidden";

if (document.all) document.all["Load"].style.visibility="hidden";

}

Domyślnie ustawiony jest kolor biały, ale można go zmieniać. Poniższa warstwa powinna się znaleźć już na początku dokumentu, najlepiej zaraz w bloku

, by pojawiła się zanim zostanie wyświetlona jakakolwiek część strony.

|

Proszę czekać, trwa ładowanie strony...

|

Na zakończenie do samego bloku

koniecznie trzeba dodać zdarzenie onLoad, które spowoduje ukrycie warstwy, kiedy strona zostanie już załadowana.

jeszcze zobacze jak działa to co napicał adpawel jest tam duzo wiecej kodu wiec możliwe ze jest lepsze :slight_smile:


(Jaroslaw Nijakowski) #7

adpawl i Kalimistrz jak wykorzystać wasze skrypty tak by działały w firefox'ie?


(adpawl) #8

Oooo... Jarek_OSW , widzę że odgrzebałeś stary temat :lol:

Może użyj następcy tamtego progressa: http://www.dynamicdrive.com/dynamicinde ... ogress.htm :wink:

więcej


(system) #9

Hmm... mnie by się też coś takiego przydało, tylko że w języku Action Script - ma ktoś może pod reką kod i mógłby podrzucić;> :smiley:


(Jaroslaw Nijakowski) #10