Pasek przy starcie ładuje się dopiero po ok.120 sek., niedziałający Windows Update

Od kilku miesięcy próbuje naprawić trzy rzeczy z komputerem a oto one:

1. Przy starcie komputera bardzo wolno ładuje się pasek komputera pokazuje tylko znaczek windwosa,godzine i "Pokaż ukryte ikony, i to wszystko co pamiętam o pasku.

2.Windows Update nie chce się uruchomić. jak wchodze w ustawienia a potem w "Windows Update, to
Nie chce się załadować okno z Windows Update

1. Nie działający Microsoft Store. Microsoft store nie pobiera rzeczy ani nie aktualizuje

Jaki Windows?

Wygląda to dziwnie.

Pobierz FRST i daj logi.

Przeskanuj dysk oprogramowaniem antywirusowym.

Dysk twardy czy tam ssd sprawny? Może i on pada. Inne rzeczy w systemie działają?

1. Zrób sfc /scannow
  2. Zrób to: Additional resources for Windows Update - Windows Client | Microsoft Learn
  3. Pobierz najnowsze SSU i LCU z Katalogu Windows Update i zainstaluj ręcznie: July 22, 2025—KB5062649 (OS Build 19045.6159) Preview - Microsoft Support

A ja jeszcze zapytam o dysk twardy. HDD czy SSD i czy przypadkiem nie pada.
Na początek CrystalDiskInfo, może też być Victoria 5.37.

Windows 10 Pro 64 bitowy.

Dyski chyba wporządku [sprawdzałęm CrystakDiskInfo], Przeskanowałęm dyski oprogramowaniem antywirusowym tylko coś mnie nie pokoji w ''Read error Rate i Bad block Count a antywirus nic nie pokazał

Dysk Trwardy SSD.

zrobiłem skany SFC i nic nie wykryli

Logi FRST:
Addition.txt (90,0 KB)
FRST.txt (68,6 KB)

I Przepraszam za Nie odpisywanie

Jak w porządku? A Read Error Rate i Bad Block Count?

nie zauwarzyłem i też nie znam się dobrze na programie

A no i wszystko jasne. SSD pada. żywotność 75%.

Jeśli system wstanie, to ratuj dane i ważne pliki, jeśli masz istotne pliki na tym SSD i kup nowy. Goodram to super Good Ram, chyba Badram. :smiley:

Miałem też 240 GB od Goodram’a i padał szybko. Kuypiłem inny - wtedy jeszcze na SATA - dysk SSD i chodził kilka lat. Oddałem chyba bratu. Teraz mam na MVME dysk od Samsunga prawie 5 lat i zobaczcie:

A czy to też naprawi sprawę z Windows Update

Nie wiadomo. Sprawdź go jeszcze Victorią.

OK sprawdze tylko co mam zrobić po odworzeniu aplikacji. Bo jest kilka opci

Wybierasz odpowiedni dysk, klikasz „Test & Repair”, nie zmieniasz domyślnych opcji (mają wyglądać tak, jak tu ↓ )

klikasz „Scan” i rozpoczyna się skan dysku:

Ok co dalej

Victoria mówi, że OK…

Hmm, trudno mi powiedzieć.

Ok to czekam. Nie będę mogł korzystać z komputera na około 2 godz bo robię kopie zapasową.

Kopia i bym kupił nowy, lepszy dysk. Od siebie polecam SSD od SanDisk lub Samsunga. Sam mam Samsunga i śmiga.

Goodram źle wspominam. :frowning: Miałem pendrive’a kiedyś od Goodram, takiego czerwonego 8 GB. Działał bardzo wolno. Zepsuł się po ok. 6 miesiącach lub roku używania.

Były to czasy podstawówki (2008) chyba. Straciłem wszystkie dane.

Tyle.

Obecnie mam Sandisk Extreme 3.1 na USB 3.1. Pojemność 64 GB. Pamięta czasy mojego liceum. Do dziś działa.

Dobra tak zrobię.

A możemy próbować zrobić coś z windows update

Różnie to była. U mnie natomiast najwięcej padały pendrivy Sandisk. Były szybkie, ale nagle przestawały działać. Mam jeszcze jeden model Flair, ale tak się grzeje, że już go nie używam. Goodram też 2 mam. Mają około 15 lat. Są wolne od nowości, ale działają.

Mój Sabdusk też się grzeje jak nie wiem. Nawet throttluje chyba. Jednak działa.

Miałem jeszcze kilka Kingston{w i Lexara.

Lexar miał złe życie. W szkole urwali mi port USB.