Wczoraj podczas gry w css wystąpił problem z teksturami. Po wyłączeniu gry i restarcie znów się pojawił ten sam problem co gorsza już po samym załączeniu gry, a następnie także normalnie w winXP. Pojawiają się szlaczki i kropeczki i w końcu komp się zawiesza. Po odinstalowaniu sterów i formacie dalej pojawia się ten problem. Przy wyłączonej grafice jest lepiej ale od czasu jakieś paski się pojawiają.
Czy ten problem może być związany z jakimś oprogramowaniem ? Czy raczej karta padła lub coś z płytą główną ?
Co do tej uszkodzonej karty to prawdopodobnie któraś z pamięci jak już było wspomniane lub sam chipset się odlutowuje. Te serie miały takie przypadki a w laptopach to leciały na potęgę. Jak już zmienisz kartę możesz faktycznie pobawić się z piekarnikiem ale ja bym raczej polecał wrzucenie karty do pieca lutowniczego. Ewentualnie hot air a w ostateczności piekarnik… no ale w zasadzie to już straty nie będziesz więc ładuj do piekarnika. Na youtube znajdziesz sporo filmików.
chieftec miałem kiedyś i padł teraz mam XILENCE REDWING 580 W.
Padł chieftec bo serwis ( sklepowy ) mimo, iż był na gwarancji producenta sam w nim grzebał wymienił chłodzenie i się nie sprawdziło na dłuższą metę Sklep zamknęli i tyle z tego miałem oprócz dysku twardego uszkodzonego. ech
Paski i problemy z rozdzielczością to normalka gdy pada grafika. Czym bardziej będzie się psuć tym więcej problemów nawet w biosie będziesz miał zniekształcenia
Zmiana grafiki, nie szalej.
Wymień na tą co miałeś lub którąś z serii 9000 albo odpowiednik radeona.
Ramu nie koniecznie kostkę więcej ale nie zaszkodzi to na pewno , a wentylator tu zobaczysz dopiero w praniu ile da.
No najważniejsze to zasilacz, sprawdzenie napięć nie zaszkodzi.