Pasta termoprzewodząca

Czy przy kupnie nowego procesora w wersji BOX dostaje się pastę?? i jeśli tak to jakiej jakości?? czy wystarczy takowa do procesora niepodkręcanego??

czy jest dużo gorsza niż Arctic Silver 5… ?

Lepiej wydać 15zł na AS5.

Nie jest gorsza ale lepiej zainwestowac pare złotych na arctic silver 5 bo jest lepsza od boxowych

Zawsze trzeba dać pastę, ta co jest w boxie może być srebrowa (w niektórych box’ach amd na których jest odrazu nałożona). Silikonową lepiej sobie darować bo po paru latach może doprowadzić do przegrzewania się czegokolwiek na czym jest. Oprócz as5 moge polecić zalmana stg-1 (ale do boxa to już troche przesada jest) i akasy pasty srebrowe.

Ja mogę polecić Coollaboratory Liquid Pro. Koszt to około 30-35zł.

Test: http://pclab.pl/art24195-10.html

Zalman ZM-STG1-lepsza od arctic silver i tansza od

Coollaboratory Liquid Pro

To prawda??

Złączono Posta : 22.09.2007 (Sob) 20:30

a ta ?? jest dobra??

Ja nie korzystałem z as, mam stg-1 i na kręconym athlonie k7 mam ok 48 stopni w stresie, przy ponad 20 stopniach temp powietrza, a wiec można to uznać za świetny wynik i bez wątpliwości nie zawiedziesz się na nim.

Dałem Ci link do testu. Różnica w temperaturach to ~1 stopień, a w cenie ~10zł. Obie pasty są bardzo dobre i trzymają równy poziom.

Co do Coollaboratory Liquid Pro, to temperatury odskakują od konkurentów i myślę, że warto wydać ~30-35zł co jakiś czas i mieć o 3-6 stopni niższą temp na procku i nie tylko…

stg-1 jest po 22zł, a collaboratory potrafi zżerać aluminium więc najpierw lepiej upewnić się czy ma się chłodzenie z czystej miedzi, no i dodatkowo przewodzi prąd tak więc przy niezabudowanych procesorach zupełnie odpalada…

pierwsze słyszę aby pasta “zżerała” aluminium… ona po prostu reaguje z AL

ważne aby podstawka coolera i IHS procesora były z miedzi. Prz nakładaniu colaboratory liquid pro trzeba uważać, bo przewodzi prąd… kupić AS5 i po kłopocie…

Fakt, że Coollaboratory Liquid Pro ma wady, ale jeśli ktoś kupuje drogiego kompa, to raczej stać go na miedziane chłodzenie i zabudowę procka, tak, aby nie mogło przewodzić prądu. :slight_smile:

A wiesz jaka to reakcja że collaboratory przed nią przestrzega? Ja wole nie wiedzieć :stuck_out_tongue:

A z testu który podał grafix najlepszy ogółem wg. recenzenta był stg-1.

A z zabudową procka chodziło mi o stare procesory… tak więc to był taki sobie argument :wink:

Liquid pro dla entuzjasty/szaleńca będzie w sam raz i odpłaca się super wydajnością :wink:

AC MX-2 wypada tak samo, jak ZM-STG1!

Rewelacyjna pod względem nakładania, jak i usuwania. Nadaje się do ostrego o/c, a na dodatek nie wysycha jak poprzedniczka MX-1.

http://pclab.pl/art27565.html

Tańsza pasta, troszeczkę gorsza ale też dobra to arctic silver ceramique

Ja kupiłem pierwszą lepszą na bazie srebra i jest dobra. W tej chwili na athlonie 3800 X2 mam 31*C.

Uczą się na swoich błędach i dobrze, godna uwagi, ale wciąż zalman jest w podobnej cenie a ma odrazu pędzelek :d Jeśli AC zacznie mx2 dodawać do swoich układów chłodzących to będzie rewelacja.