Pasy na ekranie przy dwóch monitorach

Witam,

mam nietypowy problem z monitorem. Do komputera podłączone mam dwa monitory: Acer G245HD z ustawioną rozdzielczością fullHD 1920x1080px oraz drugi - stary model Gateway, zaledwie 15 cali (też LCD).

Problem polega na tym, że gdy włączę drugi monitor (ten mały Gateway), to na dużym ekranie (Acer) po kilku/kilkunastu minutach zaczynają pojawiać się migające paski/kreski. Od czasu do czas monitor Acer wyłącza się na kilkanaście sekund, po czym włącza się ponownie, lecz pasy są nadal. Gdy wyłączę ten mały monitor, pasy znikają natychmiastowo i wszystko wraca do normy.

Monitor Acer podłączony jest do komputera kablem HDMI, natomiast Gateway poprzez zwykłe VGA. Nagrałem dwa filmiki, aby lepiej zobrazować problem. na czarnym tle paski są czerwone, na jasnym zazwyczaj turkusowe lub niebieskie.

Kłopoty występują na Windows 7 i 8.1. Od kilku miesięcy nie udało mi się znaleźć przyczyny. Używam najnowszych sterowników.

Sprzęt: procesor i5-3470, płyta główna Gigabyte, grafika Nvidia GeForce 650 GTX.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i pomysły pomocne w rozwiązaniu problemu.

No to zostaje karta grafiki? widać ma problem z obsługą jednocześnie dwóch monitorów lub się przegrzewa lub może jej OC? jak kręcisz?

Jeszcze pochwal się zasilaczem?