W swoim PC z tego co zauważyłem mam chłodzenie pasywne, wiatraki wyciągają powierze na zewnątrz obudowy. Nie licząc wentyla na radiatorze i grafice mam 4 wiatraki w obudowe co wyciągają powierze. I pytanie teraz takie. Czy takie chłodzenie jest dobre? Spotkałem sie z różnymi opiniami na ten temat i większość twierdzi że aktywne jest lepsze. Może faktycznie jest lepsze… może jak bym odwrócił te wiatraki w obudowie to wiało by do środka i był by lepszy efekt? Grafika grzeje najmocniej a w te upały to jest bardzo uciążliwe. Co doradzicie, co poradzicie?
Oczywiście, że chłodzenie aktywne jest lepsze od pasywnego, ponieważ wentylator szybciej odprowadza ciepło z radiatora niż jakby go nie było. Dla każdego procesora i grafiki producenci podają maksymalne temperatury. Jeśli chodzi o zamianę “trybu” pracy wentylatora, to cyrkulacja powinna wyglądać tak, że od spodu i przodu wciągane jest zimne powietrze, natomiast od góry i tyłu wyciągane jest ciepłe powietrze. Oczywiście są obudowy, w których ta cyrkulacja wygląda inaczej, jednak w większości wygląda to tak jak opisałem.
Polecam filmik https://www.youtube.com/watch?v=oNkGB9mTOg0 Co do chłodzenia, im więcej wentylatorów tym lepsza wentylacja i niższe temp. - lepiej dla sprzętu. U siebie mam łącznie 8 wentylatorów, w tym 2 na chłodzeniu procka i 3 w obudowie. Temp. podczas pisania tego posta wynoszą ok. 30 st a dodam że sprzęt pracuje ciszej niż niejeden laptop.
Czyli załóżmy że odwróce wentylator to z pasywnego będzie aktywny?
Pasywne to znaczy bez wentylatora, a nie odwrócenie wentylatora.
Ale gdybym odwrócił wentyle to będzie wtedywiało do środka? Czy byłby to bezpieczny zabieg? Było by wtedy lepiej niż teraz co mam 4 wiejące na zewnątrz? Czy lepiej jak wszystko do środka i będzie lepiej schładzać.
Oglądnij mój filmik na youtube o obiegu pozytywnym i negatywnym, najlepiej zrób żeby połowa wtłaczała powietrze, połowa wyciągała.
Akurat ten filmik oglądałem dano temu. To jaki wiatrak w którą strone? Ten co mam np z przodu obudowy i od góry to zrobić by wiało do środka? A ten co mam z tyłu i z bocznej kalapy to na zewnątrz? Bo ogólnie nie rozchodzi mi sie o chłodzenie procesora bo tam jest okej, ale o grafike ona grzeje przy czymś wymagającym na ponad 70stopni, a wtedy w środku obudowy jest ponad 40 stopni, no i to strasznie czuć to ciepło jak mamy kompa zaraz koło siebie
Góre na pewno zostaw aby wywiewał ciepłe powietrze, podobnie tył. Przód na pewno musi wciągać powietrze, a boczny de facto zakłóca tylko prawidłowy obieg powietrza w obudowie.
Czyli spróbować przekręcić bok i przód?
Tak.
OKI, później się tym może zajmę na czasie. Czy może Tył też przekręcić? bo wentyl z tyłu jest jakieś 3-4cm od radiatora, to może by było to dobre jako chłodzenie?
Tył ma wydmuchiwać powietrze jeśli tylko jest w górnej części obudowy. Powietrze ciepłe unosi się wyżej dlatego tylko takie ustawienie jest poprawne.