Witam,
Przeglądałem internet (włączona tylko przeglądarka) i nagle pojawił się czarny ekran, podobnie jak by się wyłączył monitor. W tym czasie komputer nie wyłączył i nie zrestartował się, nie pojawiły się przed tym żadne błędy czy komunikaty itp. Obciążenie grafiki (Radeon Asus EAH5770 CU 1GB DRR5) i procesora minimalne.
-Sprawdziłem czy nie odpiął się kabel.
-Podłączyłem inny monitorze i taka sama sytuacja.
Objawy:
-komputer uruchamia się ale pojawia się czarny ekran, działa podświetlenie monitorów tzn. jasno-czarny na kilka sekund w trakcie uruchamiania systemu Windows 8 i gaśnie.
-podczas uruchamiania nie widzę grafiki bootowania i nie jestem w stanie wejść do biosu lub uruchomić programów do diagnostyki.
Podejrzewam, że padła grafika. Jednak tak nagle bez artefaktów?
Macie pomysły co mogłbym jeszcze sprawdzić? Czy pozostaje tylko podpięcie innej grafiki?
Jeśli posiadasz kartę zintegrowaną wyciągnij główną i podepnij pod intergrę. Przyczyn może być sporo: płyta główna , zasilacz karta graficzna. Wszystko kręci się normalnie? Głośniczek nie pipczy?
Nie posiadam integry. Zasilacz jest OK bo się uruchamia. Płyta głowna raczej też OK bo sie uruchamia głosnik pika tylko raz przy przy uruchomieniu i slychac dysk ze ładuje system z miganiem podswietlenia monotora. Wszystko kreci sie normalnie.
No to inną grafikę lub inny monitor na spróbowanie.
Monitor był już sprawdzany dla pewności podłącz jeszcze innym kablem. Samo uruchamiani nie daje jeszcze pewności ,że to nie zasilacz. Wiatraki od karty też się kręcą? Niestety ale w takich przypadkach najczęściej pozostaje diagnoza przez podmienianie podzespołów.
Na 99% grafika padła ponieważ przypadkiem zauważyłem że bardzo słabiutko widac na podświetlonym monitorze w ciemno szarym kolorze w prawym dolnym rogu ikonę wyłącz komputer w ekranie logowania po poświeceniu latarką. Jednak wiatrak grafiki się kreci. Pozostaje szukać innej grafiki. Jakie polecacie szukać grafiki i ile max na to wydać?
gigabyte ga-ep43-ds3 i Intel Core 2 duo e8400
Planuje poczekać z wymianą na nowy pc do wyjścia nowych prockow i grafy od amd
A będziesz kupował grafikę dedykowaną czy brał AMD z serii G z mocną Integrą?
Na moje oko to wygląda na problem z monitorem, a nie z grafiką. Taki jest efekt padniętego podświetlenia matrycy.