Wypadłem zupełnie z obiegu ze sprzętem komputerowym, podzespołów jest od zatrzęsienia i nie wiadomo jak wybrać, dopasować itd.
Będę potrzebował pomocy ze złożeniem komputera dla 11-latka.
Tak do 4 tys, sama jednostka. Monitor i reszta też będzie do zakupu, alw trzeba zacząć od jednostki.
Komputer do jakichś tam gierek i nauki. Gierki może i w 2k.
Ważnie by dysk był conajmniej ssd lub m2, 1tb.
Również by było chłodzenie procesora nie boxowe, bo to na przyszłość różnie może wróżyć.
Coś fajnego by dobrze chodziło i na pare lat był „zapas” i nie trzeba było nic dokładać czy zmieniać.
16-32gb ramu? Procek coś z intela czy amd? Grafika nie z serii gtx 3xxx 4xxx. Jakaś fajna obudowa. Wszystko w granicach „rozsadku” by się dobrze komponowało i współgrało, zasilacz itd. Całość. Była by pewnie montowana w morele. To tam można by jakoś to złożyć
Zaproponuje może zestaw który poleca czołowy tech ekspert z YouTube’a: Piotra ‘Liptona’ z kanału TechLipton, ma własną stronkę na której co miesiąc aktualizuje polecane zestawy komputerowe i swoją drogą bardzo polecam jego konfiguracje.
Moja uwaga: za ± 1000zł można dostać Radeona RX6600 a wątpię żeby ten młody człowiek zwracał uwagę na to czy coś mu będzie hulało w 200 fps czy w 80 fpsach na full detalach. Tutaj proponujesz gpu za 1899 i obudowę za 379 gdzie za 159 można dostać Zalmana S3 bez zbędnych wodotrysków a świecidełka zawsze można dorobić. Nie wiemy w co gra. Co i5-12400F to się zgodzę, chociaż ja dla siebie brałbym i5-12600KF. Co do mobo i ramów to teoretycznie taniej wyjdzie płyta pod ddr4 a różnica w wydajności będzie na poziomie 1fpsa w grach o ile w ogóle. I zdecydowanie 32G. Zaproponuję swoje rozwiązanie jutro pod wieczór.
Z tych ostatnich propozycji to grafika i procesor niedostępny., xkom.
Macie jeszcze coś do zaproponowania, tak do tych 4 tys?
Aha ważne by tez był napęd dvd, bo tam się przyda.
A gierki to wiadomo że te młodzieżowe jakieś co aktualnie są na topie.
Pomoże mi ktoś z doborem zasilacza, chłodzenia i obudowy do komputera? I sprawdzi czy te komponenty będą ze sobą współgrały?
Znalazłem podzespoły, które myślę że by wystarczyły dla dzieciaka, do grania i nauki, obudowa ważne by miała jedno wejście na dvd. Z jedym czy dwoma wiatrakami. Nie musi być ze świecidełkami. I by nie było problemu z miejscem na grafikę w obudowie.
Zasilacz modularny jakiś 650W wystarczy?
Aha i jakaś karta sieciowa wifi, nie na usb by się przydała. Koniecznie.
I by nie przesadzić z ceną tak jeszcze za 1000 idzie się zmieścić?
Co do obudowy:
Bardzo dobra obudowa Modecoma. Zasilacz na dole i w tunelu, 2 wentylatory, 2 filtry przeciwkurzowe (1 na magnesie), gniazda z przodu obudowy a nie z góry, 4 gniazda USB z przodu, stonowany wygląd, śledzie wykręcane a nie wyłamywane, miejsce na ewentualny napęd DVD/Blu-ray. Jest jeszcze wersja Silent tej obudowy - dodatkowo wytłumiona.
i zasilacz:
Pół modularny, certyfikat 80 Plus, moc wystarczająca.