PC dla 11-latka w granicach 3500-4000 zł do gier

Wypadłem zupełnie z obiegu ze sprzętem komputerowym, podzespołów jest od zatrzęsienia i nie wiadomo jak wybrać, dopasować itd.
Będę potrzebował pomocy ze złożeniem komputera dla 11-latka.
Tak do 4 tys, sama jednostka. Monitor i reszta też będzie do zakupu, alw trzeba zacząć od jednostki.
Komputer do jakichś tam gierek i nauki. Gierki może i w 2k.
Ważnie by dysk był conajmniej ssd lub m2, 1tb.
Również by było chłodzenie procesora nie boxowe, bo to na przyszłość różnie może wróżyć.
Coś fajnego by dobrze chodziło i na pare lat był „zapas” i nie trzeba było nic dokładać czy zmieniać.
16-32gb ramu? Procek coś z intela czy amd? Grafika nie z serii gtx 3xxx 4xxx. Jakaś fajna obudowa. Wszystko w granicach „rozsadku” by się dobrze komponowało i współgrało, zasilacz itd. Całość. Była by pewnie montowana w morele. To tam można by jakoś to złożyć

Dzięki za pomoc.

Zobacz konfigurację tej maszyny i pomyśl jak można złożyć coś podobnego ale tańszego:

Ja szedłbym w generacje 12. Coś jak to:

ps. Można zejść do 4000 zł zmieniając CPU na i5-12400F, zmniejszając RAM do 16GB, wybierająć trochę słabszy SSD i rtx 3060:

Zaproponuje może zestaw który poleca czołowy tech ekspert z YouTube’a: Piotra ‘Liptona’ z kanału TechLipton, ma własną stronkę na której co miesiąc aktualizuje polecane zestawy komputerowe i swoją drogą bardzo polecam jego konfiguracje.

Link do stronki: POLECANE ZESTAWY KOMPUTEROWE MAJ 2024 - TechLipton.pl

Przykładowo do kwoty 4000 zł możesz kupić coś takiego:

1. AMD Ryzen 5 5600X

2. ASUS PRIME B550M-A/CSM

3. GOODRAM 32GB (2x16GB) 3600MHz CL18 IRDM PRO Deep Black

4. ASRock Radeon RX 6700 XT Challenger

5. MSI MAG 550W 80 Plus Bronze

6. MSI 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Spatium M450

7. Silver Monkey X Chest TG

Za nieco większą kwotę możesz kupić Intela 12 generacji i nieco mocniejszą kartę graficzną

1. Intel Core i5-12400F

2. ASRock B760M PG Riptide

3. Patriot 32GB (2x16GB) 6000MHz CL36 VIPER VENOM

4. Inno3D GeForce RTX 4060 Ti Twin X2 OC 8GB GDDR6

5. MSI MAG 550W 80 Plus Bronze

6. MSI 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Spatium M450

7. Silver Monkey X Chest TG

8. ENDORFY Fera 5 120mm

Link do koszyków poniżej:

3900 ZŁ: https://www.x-kom.pl/lista/3jd5bdbet?sm=uBw9S7DH
4800 ZŁ: https://www.x-kom.pl/lista/4tmjvndpv?sm=Kd3aSNbo

Moja uwaga: za ± 1000zł można dostać Radeona RX6600 a wątpię żeby ten młody człowiek zwracał uwagę na to czy coś mu będzie hulało w 200 fps czy w 80 fpsach na full detalach. Tutaj proponujesz gpu za 1899 i obudowę za 379 gdzie za 159 można dostać Zalmana S3 bez zbędnych wodotrysków a świecidełka zawsze można dorobić. Nie wiemy w co gra. Co i5-12400F to się zgodzę, chociaż ja dla siebie brałbym i5-12600KF. Co do mobo i ramów to teoretycznie taniej wyjdzie płyta pod ddr4 a różnica w wydajności będzie na poziomie 1fpsa w grach o ile w ogóle. I zdecydowanie 32G. Zaproponuję swoje rozwiązanie jutro pod wieczór.

To jest dobry sposób aby autora pytania wprowadzić w chaos wyboru zbyt wielu opcji :wink:

Z tych ostatnich propozycji to grafika i procesor niedostępny., xkom.
Macie jeszcze coś do zaproponowania, tak do tych 4 tys?
Aha ważne by tez był napęd dvd, bo tam się przyda.
A gierki to wiadomo że te młodzieżowe jakieś co aktualnie są na topie.

Jeszcze jakiś ciekawy zestaw do tej kwoty można złożyć?

Pomoże mi ktoś z doborem zasilacza, chłodzenia i obudowy do komputera? I sprawdzi czy te komponenty będą ze sobą współgrały?

Znalazłem podzespoły, które myślę że by wystarczyły dla dzieciaka, do grania i nauki, obudowa ważne by miała jedno wejście na dvd. Z jedym czy dwoma wiatrakami. Nie musi być ze świecidełkami. I by nie było problemu z miejscem na grafikę w obudowie.
Zasilacz modularny jakiś 650W wystarczy?

Aha i jakaś karta sieciowa wifi, nie na usb by się przydała. Koniecznie.
I by nie przesadzić z ceną tak jeszcze za 1000 idzie się zmieścić?

Co do obudowy:
Bardzo dobra obudowa Modecoma. Zasilacz na dole i w tunelu, 2 wentylatory, 2 filtry przeciwkurzowe (1 na magnesie), gniazda z przodu obudowy a nie z góry, 4 gniazda USB z przodu, stonowany wygląd, śledzie wykręcane a nie wyłamywane, miejsce na ewentualny napęd DVD/Blu-ray. Jest jeszcze wersja Silent tej obudowy - dodatkowo wytłumiona.

i zasilacz:
Pół modularny, certyfikat 80 Plus, moc wystarczająca.

Z zasilaczami modularnymi jest ten kłopot, że kable nie są ustandaryzowane. Zgubisz kabelek i masz problem.

Słuszna uwaga. Ale mimo wszystko, zalety pół/modularnych zasilaczy są nie do przecenienia - większy porządek czy lepszy przepływ powietrza w obudowie.