PC długo łączy się z internetem

Witam,

Niedawno robiłem format, mam Windowsa 7, kare sieciową Realtek PCIe GBE Family Controller Series.

Po włączeniu PC chwile łączy się z internetem, powiedzmy jakies 30-60 sekund. Wszystko inne już działa, chrome odpala się dopiero w momencie kiedy komputer połączy się z siecią. Przed formatem tak nie było, łączył się od razu. Co może pomóc?

pozdrawiam

Ok w sumie jedynie za pierwszym razem problem zniknal, za drugim znowu to samo…

Hej,

To chyba normalne, bo na początku sprawdza, czy są dostępne aktualizacje przeglądarki.

Pozdrawiam,
Dimatheus

Pewnie sterowniki

No normalne, ale czemu tak długo łączy się z netem? Wczesniej laczyl sie w ciagu sekundy.

Sterowniki zainstalowałem na nowo, było raz normalnie ok po zresetowaniu routera

Mam podobnie w pracy na Realtek-u.
Tam mam stały adres IP

No to w końcu problem się pojawia czy nie?

Przeciez napisalem, ze problem zniknal jednorazowo, zresetowalem router i wtedy odpalilem kompa. Podlaczyl sie od razu. Nastepne wlaczenie znowu bylo to samo, czyli 30-60 sek podlaczania. Dodam ze przed formatem, na tym samym routerze wsio dzialalo ok :slight_smile:

Możliwe, że przed formatem miałeś IP ustawiony na sztywno.

Raczej nie, niedawno sie przeprowadzilem, nowy router i nic nie ustawiałem :confused:

Czy masz kartę NVIDIA?

Rozumiem ze pytasz o sieciowa?

Taką mam:

|Karta sieciowa|Realtek PCIe GbE Family Controller|

Doczytałem jeszcze że zmiana speed & duplex na 100Mbit rozwiązuje problem.
Jak karta łapie link? 100 Mbit czy 1Gbit?

Ok a gdzie to zmienic?

Jak sprawdzic jak karte łapie link?

Centrum sieci i udostępniania / prawoklik na połączeniu Realtek i właściwości

Centrum sieci mam, ale nie mam zadnego polaczenia realtek :open_mouth:

Ale jak wszedłem w polaczenia lokalne to mam szybkosc 1,0 Gb/s :wink:

Zmień na100 Mbit i uruchom ponownie kilka razy komputer i sprawdź jak szybko się łączy.

Ok tylko nigdzie nie widze mozliwosci zmiany, w ktorym to jest dokladnie miejscu?

Połączenie właściwości, zakładka konfiguracja, szukaj speed&duplex ustaw tam 100M