Krótko i na temat, potrzebny zestaw do gier do 1500 PLN, nie jest to duży budżet, ale i moje wymagania nie są wygórowane. Interesują mnie generalnie starsze tytuły, z najnowszych gier to Skyrim. Jeżeli mógłbym prosić o przygotowanie konfiguracji sprzętowej, np na morele byłbym bardzo, bardzo wdzięczny. Podrawiam.
Można kombinować z półśrodkami, ale ja bym sugerował:
2400 lub lepiej 3400G 550/650
B450 4 sloty ram 250
2x4 3000GHZ 200 zł
Zasilacz 400+ Bronze do 150
Dysk SSD 240/480 jakieś 120-160 (lub HDD 1 TB)
Obudowa zwykła za 100-120 zł max
Tak bym to widział, w oddzielną grafikę nie ma co iść, Vega w Ryzenach wystarczy (o ile nie mówisz o remastered Skyrimie) do nisko-średnich. Plus zestaw taki, że posłuży kilka lat i bezproblemowo “łyknie” kiedyś np. rx 570 czy gtx 1660.
…do czego ?
Skyrim SE w HD+ idzie na high 40fps+ na 2400G, przy 3400 będzie odrobine lepiej. Pytanie tylko czy chce mieć Full HD i średnie, bo tu mogłyby być lekkie spadki i wymagana inna karta. Gdyby nawet jednak miałoby cz rx 570 to i tak raczej Athlon 200 rozsądniejszy, będzie do czego modernizować, a Intel zmieni znowu podstawkę…
… nie porównuje Tylko zwracam uwagę na troszkę inne podejście, tak by Autor wiedział dlaczego różnice: Ty skupiłeś się na wydajności na dzień dzisiejszy, ja na uniwersalności i możliwości rozbudowy - jasne Intela też można, ale nowe, mocne procki są ….drogie, a np. 1700 za 600 zł
Popieram,
można sprzeczać się o opłacalność czerwono-niebiesko-zielonych zestawów, ale zakup komputera serwerowego do gier z metryką XX lat to jak kupno sowieckiej ciężarówki żeby dzieci podwozić do szkoły. Da się? Da. Opłacalne? Średnio.