PC do 2000zł, Ryzen 5 czy Intel 7600k - prośba o opinie lub propozycje

Cześć

Wrzucam ten temat bo oczekuję opinii ekspertów i jakiegoś potwierdzenia tego co myślę bądź nakierowania mnie na lepsze tory od ludzi którzy mieli styczność głównie z prockami ponieważ zawsze bardziej interesowałem się Intelem niż AMDkami. Aczkolwiek Ryzeny skradły chyba moje serce i przekonują mnie do siebie coraz bardziej (szczególnie teoretycznym w testach współczynnikiem cena-wydajność, dlatego pierwszy PC będzie prawdopodobnie na nich (wcześniej laptopy - aktualnie dla porównania Lenovo Y50-70 z i7/8GB/GTX960/SSD 240)). Obydwa procesory porównywałem do i5 7600k (podkręconego do bodajże 4.5, ale mogę się mylić) ponieważ posiada go mój znajomy i wiem co jego zestaw mniej wiecej prezentuje (i5 7600k/GA-Z170-GAMING K3/GTX 1060 Armor 6GB OCV1/SilenitumPC Vero M1 600W/HyperX Savage 1x 8GB 3000MHz CL15/SilentiumPC Fera 3 HE1224/dysk SSD).

Zacznijmy od moich spostrzeżeń. Naczytałem się trochę opinii, testów, porównań, widziałem sporo benchmarków na yt porównujących te trzy procki. Według mnie najbardziej odpowiadałby mi zestaw z podkręconym 1600 z kilku powodów: jestem studentem który nie może sobie pozwolić na duże widełki co do przekroczenia tych 2k więc 7600k odpadł chyba na starcie bo jest droższy o około 300zł + cena coolera (aczkolwiek jeśli ktoś mi poda żelazne argumenty dlaczego on a nie Ryzeny to sie mogę zastanowić), 1600 posiada w zestawie cooler który wg opinii i testów w necie daje rade przy OC nawet do 3.9-4 GHz i spokojnie dorównuje niepodkręcanemu 1600X do którego trzeba dokupić osobny cooler, no i na końcu różnica w rdzeniach/wątkach pomiędzy Ryzenami a 7600k - kusi mnie właśnie ich wydajność w innych zadaniach niż gry. Tą różnicę ceny w prockach (jeśli zdecydowałbym się na 1600) planowałem dołożyć np. do RAMu (te Ballistixy przykładowe ponieważ nie namierzyłem jeszcze nic ciekawego z okoł 3000MHz i liczę na pomoc bądź nakierowanie gdzie szukać) bo wyczytałem że Ryzenom lepiej dokupić kostki z wysokim taktowaniem - wtedy im się lepiej pracuje i nie są hamowane ;). Płyta główna to wybór kierowany testem na którymś portalu - określona jako bardzo dobra, z dobrą sekcją zasilania i dobrym wyborem do OC. Na koniec zaznaczę, że nie potrzebuję komputera stricte do gier. Są one swoistym dodatkiem i aktualnie gram dosyć rzadko i nie do końca potrzebuję grania na maksymalnych ustawieniach graficznych. Gry są weekendową odskocznią i nie są priorytetem. Ciekawi mnie również wasze zdanie na temat monitora.

No i teraz pytania:

1. Czy faktycznie nie opłaca się inwestować w 1600X jeśli podkręcając 1600 na boxowym chłodzeniu można osiągnąć to samo lub bardzo podobny wynik?

2. Testy na YT pokazują, że użycie 7600k w grach typu W3/Project Cars/Fallout 76 nie spada poniżej 50-60%, i temperatury ~65 stopni, natomiast Ryzen 1600 nie wychodzi ponad 50% wykorzystania i ~60 stopni kosztem dosłownie kilku fpsów które dla mnie osobiście nie mają znaczenia. Czy faktycznie są one tak porównywalne i bardzo nie odstają?

3. Czy testy które są pokazane na papierze w internecie (archiwizacja/szyfrowanie/praca na większej ilosci rdzeni/wątków ale również niektóre gry) i mówiące że 7600k podkręcony do 5GHz czasem odstaje od niekręconego 1600X/kręconego 1600?

4. Czy taki zestaw posłuży mi na dłuższe lata (3, może 5) bez większej modernizacji i uwzględniając aktualną szybkość i kierunek rozwoju technicznego? Jak wcześniej wspomniałem nie mam parcia na 4k, 120fps przy 144Hz, gry weekendowo i w przyszłości raczej bardziej do pracy.

Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe spostrzeżenia lub doświadczenia związane z tymi podzespołami, rady etc to również proszę o wypisanie :wink:

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pomoc. Proszę pytać jak ktoś chce coś jeszcze wiedzieć, mówić co myślicie, co byście zmienili, dlaczego tak i nie inaczej, a także przemyślę każdą propozycje która padnoie w tym wątku co do ewentualnej zmiany podzespołów.

Po pierwsze primo, w Ryzen musisz uwzględnić grafikę bo nie mają integry.
Po drugie primo, to próbujesz oszukać siebie czy nas? Taki komputer kręcony na maxa nie po to żeby mieć max fps grach tylko żeby lepiej się programowało?
Po trzecie primo, odrzuciłbym na starcie 1600X skoro zamierzasz 1600 kręcić i 7600k bo ogólnie za taką cenę 4 rdzenie nie dają rozsądnej wydajności (albo i5-8400 albo i5-8600k albo jakiś używany wg mnie).

Po pierwsze primo, w Ryzen musisz uwzględnić grafikę bo nie mają integry.

Wiem że Ryzeny nie mają integry i na razie planuje grafikę jakąkolwiek byle dawała obraz.

Po drugie primo, to próbujesz oszukać siebie czy nas? Taki komputer kręcony na maxa nie po to żeby mieć max fps grach tylko żeby lepiej się programowało?

Nikogo nie próbuję oszukać - po prostu raz że chcę spróbować czegoś nowego, dwa że chciałbym żeby sprzęt wystarczył na więcej niż 2/3 lata i podkręcanie traktuję bardziej jako dostosowanie sprzętu do wyższych wymagań w przyszłości niż osiągnięcie teraz super wydajności w grach - aczkolwiek jeśli będzie potrzeba to why not. Nikt nie mówił że będę kręcił na maxa i od samego startu.

Po trzecie primo, odrzuciłbym na starcie 1600X skoro zamierzasz 1600 kręcić i 7600k bo ogólnie za taką cenę 4 rdzenie nie dają rozsądnej wydajności (albo i5-8400 albo i5-8600k albo jakiś używany wg mnie).

O kręceniu 1600 pisałem ponieważ po testach widziałem, że kręcony jest bardzo zbliżony do 1600X i oczekiwałem czegoś w stylu potwierdzenia kogoś kto wie więcej ode mnie w tym temacie

No to odpowiedź brzmi ryzen 1600 jeśli chodzi o wydajność poza grami. Z nowych Intelów tak jak napisałem 8600k (ja sprzedaję nowy za 1000 zł dzisiaj mi przyszła wygrana w konkursie na tym forum) lub i5-8400, jeżeli w grę wchodzą używane procesory to 6600k jest do wyrwanie za 600 zł na alledrogo.
Tu porównania