Cześć
- Zastosowanie komputera :gry/filmy/nauka/programowanie/programy graficzne
- Maksymalna kwota : ~2000zł (nie uwzględniam na razie karty graficznej)
- Kiedy zamierzam kupić komputer? : koniec września/początek października
- Których części potrzebuję : wszystkich
- Czy będę podkręcać sprzęt? : tak
- Rozdzielczość mojego monitora i model : planuję zakupić w przyszłości Monitor Asus VZ249HE
- Specjalne wymagania : —
- Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : —
- Własna propozycja zestawu : Ryzen 5 1600 do OC/1600X, Płyta główna Asus Prime B350-PLUS (90MB0TG0-M0EAY0), Pamięć Ballistix Sport LT DDR4, 4GB, 2666MHz, CL16 (BLS4G4D26BFSE) x2, Zasilacz SilentiumPC Vero L2 600W (SPC165) (500W boje się że za mało jeśli planuje OC procka, ramu i grafiki), Dysk SSD Corsair Force LE200 120GB SATA3, Obudowa SilentiumPC Regnum RG1W (SPC153), docelowo w planach po dozbieraniu kasy zakup MSI GTX 1060 Gaming X 6GB do podkręcania - chyba że macie jakieś inne ciekawe propozycje lub własne doświadczenia.
- Inne :
Wrzucam ten temat bo oczekuję opinii ekspertów i jakiegoś potwierdzenia tego co myślę bądź nakierowania mnie na lepsze tory od ludzi którzy mieli styczność głównie z prockami ponieważ zawsze bardziej interesowałem się Intelem niż AMDkami. Aczkolwiek Ryzeny skradły chyba moje serce i przekonują mnie do siebie coraz bardziej (szczególnie teoretycznym w testach współczynnikiem cena-wydajność, dlatego pierwszy PC będzie prawdopodobnie na nich (wcześniej laptopy - aktualnie dla porównania Lenovo Y50-70 z i7/8GB/GTX960/SSD 240)). Obydwa procesory porównywałem do i5 7600k (podkręconego do bodajże 4.5, ale mogę się mylić) ponieważ posiada go mój znajomy i wiem co jego zestaw mniej wiecej prezentuje (i5 7600k/GA-Z170-GAMING K3/GTX 1060 Armor 6GB OCV1/SilenitumPC Vero M1 600W/HyperX Savage 1x 8GB 3000MHz CL15/SilentiumPC Fera 3 HE1224/dysk SSD).
Zacznijmy od moich spostrzeżeń. Naczytałem się trochę opinii, testów, porównań, widziałem sporo benchmarków na yt porównujących te trzy procki. Według mnie najbardziej odpowiadałby mi zestaw z podkręconym 1600 z kilku powodów: jestem studentem który nie może sobie pozwolić na duże widełki co do przekroczenia tych 2k więc 7600k odpadł chyba na starcie bo jest droższy o około 300zł + cena coolera (aczkolwiek jeśli ktoś mi poda żelazne argumenty dlaczego on a nie Ryzeny to sie mogę zastanowić), 1600 posiada w zestawie cooler który wg opinii i testów w necie daje rade przy OC nawet do 3.9-4 GHz i spokojnie dorównuje niepodkręcanemu 1600X do którego trzeba dokupić osobny cooler, no i na końcu różnica w rdzeniach/wątkach pomiędzy Ryzenami a 7600k - kusi mnie właśnie ich wydajność w innych zadaniach niż gry. Tą różnicę ceny w prockach (jeśli zdecydowałbym się na 1600) planowałem dołożyć np. do RAMu (te Ballistixy przykładowe ponieważ nie namierzyłem jeszcze nic ciekawego z okoł 3000MHz i liczę na pomoc bądź nakierowanie gdzie szukać) bo wyczytałem że Ryzenom lepiej dokupić kostki z wysokim taktowaniem - wtedy im się lepiej pracuje i nie są hamowane ;). Płyta główna to wybór kierowany testem na którymś portalu - określona jako bardzo dobra, z dobrą sekcją zasilania i dobrym wyborem do OC. Na koniec zaznaczę, że nie potrzebuję komputera stricte do gier. Są one swoistym dodatkiem i aktualnie gram dosyć rzadko i nie do końca potrzebuję grania na maksymalnych ustawieniach graficznych. Gry są weekendową odskocznią i nie są priorytetem. Ciekawi mnie również wasze zdanie na temat monitora.
No i teraz pytania:
-
Czy faktycznie nie opłaca się inwestować w 1600X jeśli podkręcając 1600 na boxowym chłodzeniu można osiągnąć to samo lub bardzo podobny wynik?
-
Testy na YT pokazują, że użycie 7600k w grach typu W3/Project Cars/Fallout 76 nie spada poniżej 50-60%, i temperatury ~65 stopni, natomiast Ryzen 1600 nie wychodzi ponad 50% wykorzystania i ~60 stopni kosztem dosłownie kilku fpsów które dla mnie osobiście nie mają znaczenia. Czy faktycznie są one tak porównywalne i bardzo nie odstają?
-
Czy testy które są pokazane na papierze w internecie (archiwizacja/szyfrowanie/praca na większej ilosci rdzeni/wątków ale również niektóre gry) i mówiące że 7600k podkręcony do 5GHz czasem odstaje od niekręconego 1600X/kręconego 1600?
-
Czy taki zestaw posłuży mi na dłuższe lata (3, może 5) bez większej modernizacji i uwzględniając aktualną szybkość i kierunek rozwoju technicznego? Jak wcześniej wspomniałem nie mam parcia na 4k, 120fps przy 144Hz, gry weekendowo i w przyszłości raczej bardziej do pracy.
Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe spostrzeżenia lub doświadczenia związane z tymi podzespołami, rady etc to również proszę o wypisanie
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pomoc. Proszę pytać jak ktoś chce coś jeszcze wiedzieć, mówić co myślicie, co byście zmienili, dlaczego tak i nie inaczej, a także przemyślę każdą propozycje która padnoie w tym wątku co do ewentualnej zmiany podzespołów.