Witam, chcę złożyć nowy komputer, głównie używany do gier ale przy pracy będę mieć pootwierane wiele programów na raz więc przyda się chyba trochę ramu. Co do dysków twardych nie zależy mi aż tak na miejscu, ale na szybkości więc chcę same SSD.
Chciałbym żeby cenowo wyniósł około 3500 zł. Zasilacz który mam na liście posiadam więc nie trzeba będzie kupować, ta konfiguracja wynosiłaby mnie 3600 zł. Nie zależy mi na żadnych ledach także bardziej wolę wydajność niż świecidełka.
Tutaj link do listy życzeń, złożyłem to na konfiguratorze PC na komputroniku ale chcę mieć pewność że będzie to wszystko kompatybilne, jestem też otwarty na sugestie i wskazówki.
Poniżej wypisane na wszelki wypadek tutaj
Procesor Intel Core i5-9400F
Karta graficzna MSI GeForce GTX 1660 SUPER VENTUS XS 6GB OC
Płyta główna Gigabyte Z390 GAMING X
Pamięć DRAM HyperX Predator 16GB [2x8GB 2666MHz DDR4 CL13 XMP DIMM]
Zasilacz SilentiumPC Vero L2 Bronze 600W (to już mam)
Dyski twarde Kingston SSD A400 240GB i Kingston SSD A400 480GB
Obudowa SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black
Koniecznie musi być Komputronik? Porównaj sobie cenę płyty głownej w Proline:
Grafika oraz dyski SSD do zmiany,pamięc także. W podobnej cenie kupisz MSI GTX 1660 Super gaming x,dysk Crucial MX 500,pamięć DDR 4 3000MHz lub nieco szybsza.
Złóż sobie podane zestawy w kilku sklepach i porównaj ceny,zobacz także na Ceneo ile kosztują poszczególne podzespoły.
Po “aferze” na Wykopie ze sklepem Proline w roli głównej, nie biorę go pod uwagę przy kupowaniu czegokolwiek.
Kupuję w tym sklepie od 20 lat (osobiście albo wysyłkowo) i nigdy nie miałem problemu z reklamacją towaru - około 5 razy. Czytałem tamten post na wykopie i szczerze mówiąc nie bardzo w to wierzę - gostek mechanicznie uszkodził smartfon i “dajcie mi nowy”.
A co to za afera? Kupowałem u nich laptopa i nie było żadnych problemów z reklamacją.
Chodzi mi o kombinowanie z gwarancją. Sklep kupuje u zagranicznych dystrybutorów (bo taniej) i wystawia własne gwarancje, zamiast producenta. Przykładem może być chociaż ta oferta:
https://proline.pl/chlodzenie-wodne-nzxt-kraken-m22-rgb-120mm-p1359394
Kraken z dwuletnią gwarancją, chociaż producent daje trzy lata. Co ciekawe, informacja o 36 miesiącach znajduje się w opisie produktu, w pierwszym akapicie.
Smartfony ściągają z Chin, po czym oferują je z “polską gwarancją”. Polska - w tym przypadku - oznacza gwarancję Proline, a nie Xiaomi Polska.
Usterka opisywana na Wykopie to typowa wada ekranu, która w Xiaomi Polska uznawana jest za fabryczną i smartfon wymieniany jest od ręki. Z gwarancją Proline nie jest tak kolorowo, bo sklep uznał to za uszkodzenie mechaniczne i odrzucił reklamację.
Komputronik i inni robią to samo - 7 lat gwarancji producenta na zasilacz a u nich tylko 2. 10 lat gwarancji na Samsung SSD Pro (na pudełku wielki napis) - u nich tylko 5.
P.S. Zawsze można reklamować bezpośrednio u producenta jeśli sklep nie uzna.
Z wykopowym smartfonem Xiaomi się nie udało, bo nie był egzemplarzem z polskiej dystrybucji, tylko kupiony w Chinach i tam powinien być naprawiany.
I własnie dlatego nigdy nie kupuję w Chinach
Sęk w tym, że klient przy zakupie został wprowadzony w błąd - ponieważ informacja “smartfon z polskiej dystrybucji” nie oznaczała, że został on nabyty przez resellera od oficjalnego dystrybutora na Polskę, tylko reseller zakupił partię smartfonów bezpośrednio w Chinach i samodzielnie rozprowadzał je po kraju. W tym momencie jakakolwiek usterka powoduje, że możemy się zwracać do bezpośredniego dystrybutora, czyli Xiaomi China.
Wierz mi - w tym sklepie kupiłem ponad 100 różnych towarów, kupowali także moi znajomi i nikt się nie skarżył.
P.S. Widziałem zdjęcie tego smartfonu - typowe uszkodzenie ekranu (zgięcie) od noszenia w tylnej kieszeni spodni.
Nie mam powodu, żeby Ci nie wierzyć. Po prostu opisuję sytuację jaka spotkała wykopowicza oraz dziwne zawirowania z długością trwania gwarancji. Nikogo nie zmuszę przecież do zakupu w innym sklepie, jeśli ktoś się uprze na Proline Ale ja u nich nic nie kupię. Podobnie jak z wyciekiem w Morelach - u nich tylko dostawa na adres firmowy albo odbiór osobisty. Prawdziwych danych osobowych ode mnie nie dostaną.
dzięki za odpowiedź.
grafika, dyski i pamięć do zmiany bo nie będzie razem działać z resztą czy chodzi bardziej o wydajność?
bo gdy porównuję sobie dane to dyski są droższe przy praktycznie takiej samej ilości miejsca, grafika którą tam wybrałem jest tańsza i przy tym ma większą przepustowość i taktowanie, chyba że coś innego mi umyka bo się na tym jakoś dobrze nie znam. a co do pamięci masz jakąś do polecenia albo na co zwracać uwagę przy wyborze?
Co do grafiki to Ventus wypada tak sobie,chodzi głośność,nieco drożej masz wersję Gaming Super,która jest o wiele cichsza.
Pamięci szukałbym mimum 3000MHz lub 3200MHz,w podobnej cenie.Polecane na forach są ostatnio Cruciale Ballistix LT Sport.
Z dysków możesz wybrać np NVMe na system a zwykły SSD na magazyn danych.
To oczywiście są tylko moje propozycje,sam musisz zdecydować czy warto dołożyć czy też wystarczy Tobie ten zestaw.
Zobacz jeszcze polecane podzespoły w określonych przedziałach cenowych,na różnych forach ze z sprzętem komputerowym.
w takim razie wezmę Cruciala, nad resztą się jeszcze zastanowię, jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc