Hejka, przyznam się, że jestem totalnie zielony i nie znam się na temacie.
W związku z tym, że szukam pc do grania, ponieważ mój stary już łapie spadki FPS’ów, to prosiłbym o pomoc w doborze komponentów. Generalnie nie zależy mi na niczym konkretnym. Tak szczerze to typowo “byle był dobry”, a impulsem do zmiany były mega duże spadki FPS’ów podczas grania w sieciówki (LoL).
Na szybko znalazłem sugestie od TechLiptona za 2700 zł, z jego strony, z mozliwością zakupu na x-komie:
Nada się czy coś byście wymienili? Może doradzili coś innego?
Nie jest zły, ale naprawdę weź 1600/2600, co taniej wyjdzie, oraz rozważ 1660 lub coś od czerwonych. 1650 Super, mimo konkretnej ceny, nie jest bardzo przyszłościowa. Podobnie 3100, niby nowsza, ale …
Pewnie dobijesz do 300, ale wyjdzie to bardziej przyszłościowo.
Wywal to World of Warships za 100zł i dołóż do karty graficznej - minimum 1660 a najlepiej 1660 Super.
Procesor może być, choć troszku lepszy byłby Ryzen 5 2600.
Zastanawiałeś się nad kartami od czerwonych?
3300X lepszy do aktualnych gier (wyższe taktowanie, mocniejszy pojedynczy wątek), 2600 lepszy do komputera “wszechstronnego”. Za rok, dwa sytuacja może się odwrócić, ze względu na to, że nowe gry w końcu zaczynają wykorzystywać wielordzeniowość.
Ok, wziąłem już GTX1660 Super, i dołożyłem jeszcze 2x8 gb kości ram’u
Dziękuję wszystkim za pomoc, jak można jakoś dać coś w rodzaju plusika na profil to dajcie znać