Dzień dobry,
Szukam sprzętu do pracy “półzdalnej”. Rozumiem przez to tyle - że chce mieć sprzęt do którego raz będę mógł połączyć się zdalnie, a raz będę mógł popracować lokalnie. Nie wykluczam też możliwości przenoszenia pudła.
I teraz tak na czym mi zależy?
- Relatywnie małe rozmiary (30x30x30 cm), ew może być trochę wyższy, albo szerszy - raczej nie głębszy.
- Cicha praca
- Cena/wydajność - nie potrzebuje przepłacać za topowy sprzęt
Zainstalowany będzie na nim linuks, najprawdopodobniej fedora z i3wm.
Do czego będzie używany:
- Docker (ale nie sądzę aby jednocześnie było więcej niż 4-5 kontenerów odpalonych na raz)
- Programowanie .net, python, node, może android. Wiadomo czasem jakieś bazy danych trzeba postawić, ale to raczej w kontenerach
- Testy automatyczne, różnego rodzaju automaty testujące na większej ilości danych testowych niż trzy na krzyż.
- Możliwe, że jakieś podstawy skanowania aplikacji pod kątem bezpieczeństwa (SQL injection itp.), czyli takie trochę podstawowe pentesty
W sumie to głównie tyle. Żadnych gier, odpalić kilka IDE, kilkadziesiąt stron w chromie/firefoxie, emulator androida, kilka programów…
Myślę także, że powinien mieć możliwość podłączenia dwóch monitorów. I teraz tak, wstępnie złożyłem taki zestaw:
Co do sklepu proszę nie zwracać uwagi - po prostu wygodnie się wstępnie konfiguruje. Jestem raczej pewny co do procesora. Chciałem poczekać na Ryzena 3950X, ale po pierwsze nie wiem czy 16 rdzeni to nie będzie dla mnie overkill - nawet względem 5-7 lat - bo co tyle średnio zmieniam komputer. 3700X sporo ma niższe TDP a 8 fizycznych rdzeni powinno mi starczyć na długo. Teraz mam 4 i jakoś specjalnie braku mocy nie czuje. Głównie problem, że to mój komputer do celów domowych i nie mam możliwości go “wynieść”, albo mieć odpalonego na stand by, a wake on lan nie posiada.
Dysk SSD - po prostu wybrałem 1TB SSD pod NVMe z najwyższymi transferami I/O.
Obudowa - podoba mi się w kształcie kostki, przykładowe:
https://www.morele.net/obudowa-cooler-master-elite-110a-rc-110a-kkn1-1254374/
https://www.morele.net/obudowa-silverstone-sg13-sst-sg13wb-809338/
https://www.morele.net/obudowa-raijintek-metis-plus-0r200055-1088779/
Płyta - mini ITX jest albo Gigabite albo ASrock. Wybrałem ASrock ze względu na wake on lan. No i X570 . I tutaj moja niewiadoma - sama płyta za 1tyś to sporo. Pytanie czy kupienie tańszej nie będzie skutkowało mniejszymi transferami pod m.2 albo innych “problemów”. Moduł wifi jest fajny ze względu na to, że nie wszędzie będzie dostęp do kabla. Dodatkowo złącze TPM może się przydać. Potrzebuje również przynajmniej jeden slot USB typu C na klucz yubikey.
RAM - 32GB 3200 na CL15. Musze znaleźć test Ramu - prędkości i opóźnienia z jakimi najlepiej pracuje procesor. Widziałem takie do ryzenów, tylko nie wiem których.
Grafika randomowa - procesor nie ma zintegrowanej. No i zasilacz. Modułowy ze względu na małą ilość miejsca - ale nie wiem czy 500W to wciąż nie da dużo. wydaje mi się że 300W by spokojnie starczyło, ale mogę się mylić.
Jak ktoś dotrwał do końca, to gratuluję i będę wdzięczny na wszelkie uwagi. A i jeżeli chodzi o budżet - nie jest ograniczony. Ogranicza go zwykły rozsądek. Chciałbym jeszcze chłodzenie wodne - ale to może być chwilę później - początkowo pewnie box starczy.