Witam, chciałem zamontować wiatraczki, by chłodziły pamięć RAM, bo były bardzo ciepłe, ale po montażu PC już nie startuje nawet wentylator CPU nie włącza sie, brak jakiegokolwiek sygnału z głośniczka systemowego. Wyjąłem wszystkie komponenty i została tylko sama płyta z CPU i wentylatorem i tez nie działa… dodam, że w zasilaczu jest wiatrak i on działa, gdy wcisnę Power na obudowie…
Co mogło sie stać, padła płyta? A i resetowałem bios, ale tez nic nie dało, czytałem że mógł BIOS paść, ale ja mam duala… wie ktoś o co może chodzić?
dobrze są wpięte, bo przy wciskaniu przycisku power na obudowie zaczyna sie kręcić wiatrak w zasilaczu, gdy włożę grafikę, to i jej wiatrak, ale już ten od CPU nie załącza sie… zresztą tych kabelków nawet nie dotykałem, wiec nie ma takiej opcji, by były źle wpięte ;D
próbowałem, ale gdy jest podpięta sama płyta główna z CPU i chłodzeniem, to powinno sie załączyć te chłodzenie i powinny być dźwięki z głośnika… a tutaj nie ma ani dźwięków, ani nie działa wiatrak na CPU, ale za to działa wiatrak w zasilaczu… i jak włożę grafikę, to od niej tez.
pisałem, że wypięte jest wszystko co sie da, spróbuje jeszcze płytę wyjąc z kompa, bo może kurz się gdzieś dostał.
…
nie działa, czyli albo zasilacz, albo płyta jest spalona, na co stawiacie?
…
Nie mam miernika do prądu, ale przetestowałem napięcia zasilacza żaróweczką i wszędzie jest prąd, żarówka świeci odpowiednio tak samo co do takich samych napięć ale przy pinie PWR GOOD żarówka się nie świeci, niewiem, czy to tak powinno być.
Jeżeli masz możliwość to podepnij sprzęt pod mocniejszy zasilacz, bo widać, że BIOS nie dochodzi do akcji POST, albo poprostu płyta główna jest zimna. Jak z zasilaczem się nie uda spróbuj na innej płycie głównej.