PC nie widzi ramu

Witam mój pc to
AMD fx 6300 six core procesor
karta gtx 760
system 64bit
ram ddr3 16gb ale widzi tylko jedną kość 8gb
płyta głowna asrock phenom 2 985GM-GS3 FX
mam dwa sloty na ram gdy właczam komputer na jednej kosci działa a jak zmienie na tą druga to monitor sie nie włacza gdy włoże dwie wtedy chodzi system pokazuje 16gb ale dostepne jest 8gb. prosze o pomoc

Co to dokładnie, jaki dokładnie system?

Win 10

W BIOS-ie coś masz nie tak ustawione według mnie.

Probowalem resetowac biosa wyciągając baterie tylko to nic nie dalo

Podaj moc w Watach (W), producenta i model zasilacza. Znajduje się na nalepce jak otworzysz obudowę.

Ts 550

Pierwszy raz w życiu widzę taki zasilacz. To jakiś NO-NAME. Wymień go na jakiś firmowy 300-400W i do twojej konfiguracji wystarczy.

Np:

Tylko tu chodzi o ramy a nie o zasilacz dlaczego nie czyta drugiej kosci nawet jak wloze ją samą monitor nie raeaguje

Bo może napięcie z zasilacza nie dawać rady.

Może uszkodzony slot, płyta główna, ram? Ale ja na takim zasilaczu bałbym się go do prądu podłączać w ogóle. Bo on może mieć napisane i 800@, a w rzeczywistości ledwo 200-250W zapodaje.

• Max. capacity of system memory: 8GB*

Ze złomeksa nie zrobisz Frerrari dokładając ram, nie obsłuży więcej niż 8, tylko plikiem wymiany na ssd możesz się ratować. :wink:

ASRock > 985GM-GS3 FX

Czyli dysk ssd mnie ratuje?

Nie.

Ratuje cię plik wymiany w Windowsie, który będzie robił w pliku wirtualne dodatkowe 8GB pamięci. SSD to tylko, ze szybciej będzie odczytywać.

A jak ten plik zrobić

Windows robi go automatycznie, chyba, ze wyłączyłeś to kiedyś, ale skoro nie wiesz nic o tym to zapewne robi się automatycznie.

Kupilem ten komputer nie dawno wiec nie wiem czy jest to wylaczone. Jak to można wlaczyc?

A nie możesz go oddać, bo to muzeum . :wink:
Pytanie zasadnicze: masz tam dysk SSD, czy HDD?

No dobra plyta glowna czyta tylko 8gb to dlaczego jak zostawie jedna nowa kość ramu kupiona przez poprzednika nie dziala monitor dopiero przy starej kosci ram monitor sie włącza