Ale ja tylko napisałem, że HDMI = DVI-D + Audio; a dokładnie DVI-D = HDMI - Audio
Edit: To w odniesieniu do ostatniego zdania, że może spróbować skorzystać z DVI-D co jest bez sensu bo wszystkie ograniczenia HDMI są ograniczeniami DVI i w drugą stronę.
https://goo.gl/images/Yb7La5
DVI-D DL max resolution: 2048x1536, EIZO FS2735: native resolution = 2560x1440.
Nawet jesli rozdzielczoscia da rade (a dal) to przepustowoscia nie daje rady przy tej rozdzielczosci wyciagnac ponad 60Hz.
HDMI kabla w najnowszym standardzie nie mam na stanie.
HDMI 2.0b ma 18Gbps przepustowosci, moze starczy na 2K/144Hz, skoro do TV potrafi mi poleciec 4K/60Hz w HDR10 (tylko to jest CHYBA 4:2:2 YUV nie full rgb). Niestety na razie nie mam tego jak sprawdzic.
Da sie to jakos obliczyc?
Google mowi, ze 2K/144Hz = 15.93 bandwidth.
Takze wiemy juz, ze teoretycznie poleci. ^^
edit. ale ze gtx 1080 ma 3x dp i 1x hdmi to tutaj wiecej nie zdzialam. Jedyna opcja cos w biosie poczarowac chyba.
Tu chyba nic nie zrobisz, bios płyty uruchamia kartę, a sterowaniem samymi gniazdami karty zajmuje się bios karty + sterownik. Może kiedyś będzie nowszy bios do karty i zmieni, że inicjowane będzie najpierw gniazdo DP.
Edit:
I jak tego nie robiłeś, przetestuj działanie monitora na każdym z gniazd DP karty.
U mnie sytuacja ta sama co u założyciela postu gtx 1660 super rozwiązaniem było przełożenie kabla od monitora DP do innego DP w karcie (tego pierwszego od prawej patrząc na tylni panel pc) Telewizor przez HDMI w stanie czuwania jak winno być a monitor startuje jako główny po przełożeniu we właściwe DP. Pozdrawiam