PC obraz leci przy starcie po HDMI do TV zamiast do monitora po DP

Powinno być OK, ale to wyjdzie po podłączeniu - może spaść do 120 Hz lub będzie OK.

Edit:

Po HDMI może być max 60 Hz, ale jak nie sprawdzisz, to się nie dowiesz.

I z tego co napisano to wersja HDMI 2.0 przynajmniej w teorii powinna dać radę w 120 Hz.

Czyli reasumując najlepiej, DVI-D lub DP.

A DVI-D to nie HDMI - Audio?

Ale tego elementu nie rozpatrujemy - problem odświeżania.

Ale ja tylko napisałem, że HDMI = DVI-D + Audio; a dokładnie DVI-D = HDMI - Audio :wink:
Edit: To w odniesieniu do ostatniego zdania, że może spróbować skorzystać z DVI-D co jest bez sensu bo wszystkie ograniczenia HDMI są ograniczeniami DVI i w drugą stronę.

A tam… a dlaczego? ludzie uzyskują bez większego problemu odświeżanie 144 Hz, oczywiście wszystko zależy od rozdzielczości. Ale da radę.

Mam 60Hz w natywnej, specyfikacji lacza nie przeskoczysz.

Którego?

HDMI i DVI-D :wink:

Panowie lektura w internecie.

Jak wspominałem HDMI 2.0 120 Hz
DVI-D dual link (1080 taki ma) sam testowałem 120 lub 144 Hz.

Oczywiście wszystko zależy od rozdzielczości, sprzętu - czyli karty i monitora. kabli.

Edit:

Nawet HDMI 2.0b ?

https://goo.gl/images/Yb7La5
DVI-D DL max resolution: 2048x1536, EIZO FS2735: native resolution = 2560x1440.
Nawet jesli rozdzielczoscia da rade (a dal) to przepustowoscia nie daje rady przy tej rozdzielczosci wyciagnac ponad 60Hz.

HDMI kabla w najnowszym standardzie nie mam na stanie.

No to zostaje DP.

Ktore mi sie aktywuje dopiero po pelnym zaladowaniu windowsa i tym sposobem wracamy do poczatku tematu.

Życie, pewnych rzeczy nie przeskoczysz. Aby coś mieć, nieraz z czegoś trzeba zrezygnować.

HDMI 2.0b ma 18Gbps przepustowosci, moze starczy na 2K/144Hz, skoro do TV potrafi mi poleciec 4K/60Hz w HDR10 (tylko to jest CHYBA 4:2:2 YUV nie full rgb). Niestety na razie nie mam tego jak sprawdzic.
Da sie to jakos obliczyc? :smiley:

W teorii dużo rzeczy jest możliwych, w praktyce zostaje metoda prób i błędów i podejmiesz decyzję.

Google mowi, ze 2K/144Hz = 15.93 bandwidth.
Takze wiemy juz, ze teoretycznie poleci. ^^
edit. ale ze gtx 1080 ma 3x dp i 1x hdmi to tutaj wiecej nie zdzialam. Jedyna opcja cos w biosie poczarowac chyba.

Tu chyba nic nie zrobisz, bios płyty uruchamia kartę, a sterowaniem samymi gniazdami karty zajmuje się bios karty + sterownik. Może kiedyś będzie nowszy bios do karty i zmieni, że inicjowane będzie najpierw gniazdo DP.

Edit:

I jak tego nie robiłeś, przetestuj działanie monitora na każdym z gniazd DP karty.

1 polubienie

Czasami najprostsze rozwiazania sa tymi najlepszymi. Pomoglo, dzieki.

A przysiaglbym, ze w instrukcji obslugi karty to wlasnie gniazdo mialo numer 4, a nie 1.

No wiesz… każdy myśli, że użytkownik już to wcześniej sprawdził.

U mnie sytuacja ta sama co u założyciela postu gtx 1660 super rozwiązaniem było przełożenie kabla od monitora DP do innego DP w karcie (tego pierwszego od prawej patrząc na tylni panel pc) Telewizor przez HDMI w stanie czuwania jak winno być a monitor startuje jako główny po przełożeniu we właściwe DP. Pozdrawiam