Witam, sprawa tyczy się leciwego PC do pracy biurowej. Po zmianie procesora z Athlona 64 X2 6000+ na Phenom II X4 945 3.0GHz 95W komputer się nie uruchamia. Wentylatory się kręcą ale nic więcej nie idzie, brak obrazu oraz dźwięku. Płyta główna GA-MA69GM-S2H (Rev. 1.0) - Kluczowe cechy | Płyty główne GIGABYTE zainstalowana ostatnia wersja biosu która wg opisu powinna obsłużyć procesor Phenom. Wróciłem do starego procesora podobny efekt, wyciągnięcie baterii na dłuższy czas oraz próba resetu BIOSU nic nie wniosła chyba, że robię coś nie tak? Reset robiony wg instrukcji producenta:
Mogłeś o czymś zapomnieć, np. odłączony przewód od linii zasilającej CPU, nie wpięta grafika, pamięć źle siedzi, albo przy wyjmowaniu wleciał kurz.
Sprawdzić czy wpięte wszystkie wtyczki zasilające, sprawdzić czy karta siedzi dobrze i jej zasilanie, jeśli jest. Wyjąć RAM, przedmuchać, wsadzić jedną kość, jeśli jest więcej.
Odłączyć zasilanie, wyjąć baterię BIOS, zewrzeć w gnieździe baterii - z + na kilkanaście sekund.
Odłączyć dyski, napędy.
Mógł paść np BIOS, można sprawdzić najprostszą kartą diagnostyczną za 10zł, mogły polecieć np. stabilizatory, miernik w łapę i można też sprawdzić. Mogły polecieć kondensatory, zwykle widać, że mają wulkany, są spuchnięte, czasami widać zaschnięty elektrolit. Mogły się podwinąć nogi w którymś z procesorów.
Można złapać inny, podobny komputer i testować części. Można oddać do serwisu, można zezłomować i kupić Ryzena 1200 z płytą, będzie podobna wydajność jak ten Phenom, a nawet lepiej i że 3x mniej prądu. Aczkolwiek zima idzie to nie wiem czy to dobrze.
Zgadzam się z wasabi1084
Jedynie na chwile obecną usiłowałbym uruchomić komputer ze starym procesorem sprawdzając czy ma proste nóżki. Jak się uda na nim uruchomić PC to sprawdź jaka wersję BIOS masz na płycie głównej. Phenom II X4 945 wg. producenta obsługiwany jest tylko na ostatniej wersji BIOS : F7E.
Witam, dziękuję za odpowiedzi. Przed zmianą procesora na nowy zaktualizowałem BIOS do ostatniej możliwej wersji, która wspiera ww procesor. Udało mi się uruchomić komputer Faktycznie najprawdopodobniej coś nie stykało, winowajcą też była jedna kość RAMu która po przeskanowaniu chyba w Memtest 86+ okazała się wadliwa. Tak czy inaczej wszystko działa, nie jest to super sprzęt jak na owe czasy ale działa i daje radę w prostych sprawach. Pozdrawiam.
Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.