PC, problemy z uruchomieniem


(Pawel Kat13) #1

WItam,
Mam od dłuższego czasu problem z PCtem, mianowicie użytkuje go normalnie cały dzień, wieczorem wyłączam go, a rano gdy próbuję go włączyć on nie reaguje.

Wtedy odłączam wszystkie kable (USB i rj45)  czekam kilka minut, podłączam i komputer wstaje. i jest gotowy do działania aż  do kolejnego wyłączenia. 

 
Było tak wcześniej, wtedy wymieniłem klawiaturę, która prawdopodobnie powodowała zwarcie i komputer działał przez miesiąc normalnie. (wymieniłem też baterie na płycie głównej, (stara i tak miała dobre napięcie ale zrobiłem to dla pewności).
Przed wczoraj wystąpił ten sam problem, ale dziś się rozwinął jeszcze bardziej. przedstawię dzisiejszy problem w krokach.
1. PC włączył się i wyłączył.
2. nie chciał się uruchomić, po odłączeniu kabli i poczekaniu chwile uruchomił się, ale wyskoczył napis "reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key"
3.Komputer znów nie chciał się uruchomić, odłączyłem podociskałem wszystkie kable, ruszył. 
4. Po uruchomieniu wyskoczyła konfiguracja urządzenia(USB) (po 5 minutach sam się wyłączył [trwa wylogowywanie, i shutdown] 
5. Ten sam sposób komputer ruszył. i teraz piszę ten post.
6.usłyszałem dziwny dzwięk takie jakby szuranie( jakby ktoś węgiel łopata ładował) z wnętrza PC (chyba dysk)  kilkukrotnie nie wiem czy tak normalnie powinien pracować.
Detale PCta podam jeśli będzie to konieczne, gdyż nie chce mi się rozkręcać kompa 4 raz w ciągu pół godziny. Puki co prosze o proponowane diagnozy, lub jak to usunąć lub pytania, które będą pomocne w zdiagnozowaniu. 


(JNJN) #2

Po wstępnej diagnozie, to trzeba nowy komp?

 

A tak na poważnie, to może być wszystko?

 

Zacznij od poprawnego podłączenia wszystkiego do płyty z instrukcją - szczególnie taśmę sygnałową dysku systemowego, a najlepiej wymień na nową.

Później sprawdź jak wyglądają kondensatory elektrolityczne na płycie, czy nie wylane lub wypukłe.

 

Co to masz za zasilacz - odczytaj bezpośrednio z niego?

 

Płyta główna uszkodzona?

Dysk uszkodzony?

inne???

 

Pełna konfiguracja kompa wypisz.


(Pawel Kat13) #3

Komputer składany pół roku temu. 
Co do kabli to nie mam możliwości wymienić, wszystko jest dobrze podłączone,(ogolnie mam porządek w budzie) 
płyta : asrock h81m -hds     (wszystkie kondensatory całe, ładne)

zasilacz : antec vp 500 pc 1tb 

Połowa skanu HD TUNE nie pokazuje żadnych bad sectorów. 

Windows 8.1 (zwykły) 

gtx 960 windforce 

crucial ballistix sport 4gb x2 

intel i5 4460   3.20ghz 
dodam, że mam problemy z godziną systemową nie resetuje się, ale opóźnia się coraz bardziej (raz 20minut, później godzina, i tak coraz większe opóźnienie)

 

 


(JNJN) #4

Wrzuć CAŁY scan smart dysku z najnowszego HD Tune.

 

 

I to co napisałem? prawdopodobnie coś nie łączy? na stykach?


(Pawel Kat13) #5

Tylko jakby to powstawało, bo komputer stoi w miejscu, działa cały dzień (gdyby cos się rozłączyło to by siadł) 
a nagle stoi w nocy wyłączony i coś przestaje się stykać ;/ ?? 
kable o których pisałem to USB(mysz,klawiatura,sluchawki) 

Nie do konca rozumiem o co chodzi z tym “smart scan”  bad sectorow nie ma przy pełnym scanie, a info wszystko ok .ss.png


(JNJN) #6

Dysk OK.


(Pawel Kat13) #7

Skoro dysk ok, to co dalej…znajomy mówił mi że może być to przez przepięcia/spięcia jakiegos urządzenia peryferyjnego, modemu/routera. 
Wczesniej wymiana klawiatury owszem dała rezultat. 
Najbardziej zastanawia mnie zjawisko tej zmiennej godziny, nie mogę zsynchronizować godziny z żadnym serverem, a teraz np mam 16:17) 
a pisze post o 20:25 


(rgabrysiak) #8

W kwestii zmiennej godziny, wymień baterię na płycie głównej.


(Kencho) #9

Jeżeli bateria została wymieniona, a płyta ma problem z opóźnianiem zegara, to może to być wina wyłącznie płyty głównej ( bios lub elektronika na płycie głównej ( o ile dobrze pamiętam ten mały srebrny gadget, z dwoma kabelkami z jednej strony, koło NB ) ). Spróbuj zaktualizować bios do najnowszego. Jeżeli to nie pomoże to ja bym oddał płytę na gwarancję ( problemy z ustawieniem, nie trzyma czasu i ma opóźnienie nawet po wymianie baterii na nową ).

 

Odnośnie dysku to niestety dyski WD Blue czasami tak mają, że po kilku miesiącach użytkowania zaczynają pracować coraz głośniej i padają. Są to rzadkie przypadki, ale się niestety zdarzają. U koleżanki, w nowym komputerze, dysk WD Blue 500GB padł po 3 miesiącach :(  Najpierw zaczął głośniej pracować, a potem już przestał działać i być widoczny w biosie :frowning:

 

Zasilacz powinien być wystarczający do tego zestawu, ale warto by go również sprawdzić z innym. 

 

Spróbuj też przed następnym włączeniem najpierw wyłączyć zasilacz, włączyć go po minucie czasu i zobaczyć czy komputer normalnie ruszy.

 

Ciężkie klocki z tym zestawem :slight_smile:

 

PS. Klawiatura i sieć LAN nie powinny robić aż tak dużego obciążenia, aby komputer przez to nie wstawał. 


(Pawel Kat13) #10

 


(Pawel Kat13) #11

Wyłączyłem zasilacz na minute-dwie tak jak radził kolega wyżej, i komputer uruchomił się od pierwszego wciśnięcia power.
To coś oznacza konkretnego, a może było to zwykłe szczęscie, i jutro nie da efektów ?


(Kencho) #12

Nie pamiętam jak to dokładnie tłumaczył znajomy pasjonat elektroniki, ale niektóre zestawy mają problem z podtrzymywaniem energii na start komputera i przez to może on nie startować poprawnie ( nie będę tu pisał żadnych bzdur, bo nie znam dokładnej specyfikacji tego problemu ). Trzeba by o ten problem zapytać na Elektrodzie, to dokładnie to wytłumaczą.

 

Teoretycznie ten Antec VP500 ma standard ATX 2.32 i jest zgodny z platformą Haswell, ale problem może być po stronie współpracy z tą płytą główną ( pisałeś wcześniej o opóźnieniu czasu ). 

 

Jak będziesz wyłączał zasilacz po zakończeniu pracy na komputerze i włączał go przed jego startem to jeden problem ( włączanie komputera ) powinien zostać rozwiązany. Mimo wszystko ja i tak bym oddał tą płytę główną na gwarancję ze względu na ten błąd z opóźnieniem czasu.

 

Ps.“Ciężkie klocki z tym zestawem” to moja opinia odnośnie problemów z czasem i włączaniem tego zestawu. Jak złożę komuś komputer to nie chcę widzieć żadnych problemów z włączaniem i pracą komputera :wink:


(Pawel Kat13) #13

Problem z uruchamianiem zniknął bez żadnych kroków -.- w (sumie nic nie zrobiłem) ale powstał kolejny Użytkowałem komputer normalnie w godzinach 15-21 i o 21 podczas “grania w gre” komputer sam z siebie się wyłączył (zminimalizował gre, po chwili  napis"zamykanie systemu… aplikacje nie zostały zamknięte i później shutdown)  Juz nie mam pomysłów co mu dolega. 


(Kencho) #14

Sprawdź temperaturę procesora pod obciążeniem. Np. programem “HWmonitor”. Uruchom program a potem grę. Pograj kilka minut i zobacz jaka będzie max. temperatura CPU.

 

http://www.dobreprogramy.pl/HWMonitor,Program,Windows,33495.html

 

Możliwe że temperatura procesora dochodzi do wartości krytycznej i dlatego komputer zostaje zamknięty, aby procesor nie uległ spaleniu.

 

Najlepiej wrzuć fotkę z tego programu, po powiedzmy 10min. grania.