Wymieniłem 2 tygodnie temu kartę graficzna na używkę i zaczęły się problemy z restartowaniem mojego stacjonarnego PC:
WIN 10 x64
AMD FX 8370
ASRock 970M Pro3
Radeon RX 580 Sapphire (poprzednio GTX760 Asus Direct CUIIOC)
DDR3 4x4 GB RAM (G.Skill 1600)
SSD SAMSUNG 840 PRO 250 GB
Western Digital WDC WD10EZEX 1TB
Platimax EPM500AWT
Używam obecnie sterowników takie jakie były w systemie zaraz po przekładce karty: Data aktualizacji to 2023.03.30. Instalowałem Adrenalin oraz zalecane sterowniki, ale gry zaczęły zawieszać się jak głupie. Instalowałem też jakiś zalecany natywny sterownik, ale efekt był ten sam, albo jeszcze gorszy (jeśli dobrze pamiętam to wersja była ze stycznie 2024). Na plus że po zainstalowaniu sterowników widziałem w systemie więcej szczegółów samej karty i sterowników, a w przypadku podstawowych sterów w niektórych miejscach jest dziwnie pusto. CPU-Z albo Menedżer Systemu pokazywały normalnie więcej informacji o sprzęcie teraz mam np. tylko „Radeon RX 580 Series”, a z Adrenaline było dokładnie dane o karcie sterownikach itd., tak samo CPU-Z na zakładce Graphics nie pokazuje nic o pamięci karty, a z adrenalin wszystko było widać poprawnie. Musiałem jednak przywrócić sterowniki, bo te z Adrenalin wysypywały kompa po około minucie w każdej jednej grze, a natywne od Sapphira już przy wczytywaniu menu gry od razu się zawieszały. Sam Windows działał bez żadnych zastrzeżeń na każdych sterownikach, oglądanie filmów, muzyka suche testy w GPU-Z CPU-Z nie powodowały na żadnych sterach żadnych problemów. Na standardowych sterownikach zrobiłem 3D Marka kilka razy i wszystko było ok.
Zakładam iż problem zasilacza mogę wykreślić bo obie karty graficzne pobierają zupełnie podobny prąd i nie powinno być problemów, a sam zasilacz to Platimax EPM500AWT i szacowany pobór mocy platformy to 360W.
Opis objawów:
Restart na poprzedniej karcie graficznej GTX760 nigdy nie wystąpił. Restart systemu z RX580 do czarnego ekranu, w grach które tylko w niewielkim stopniu obciążają komputer, albo w trybach specjalnych. Mocne obciążenie wcale mu nie przeszkadza, a często działa wtedy nawet bardziej stabilnie. Fortnight działał tragicznie i nie wiem dlaczego – usunąłem badziew.
Generalnie przed zawieszeniem się słychać iż wentylatory (karty graficznej) zaczynają pracować wyraźnie głośno. Na CPU-Z na zakładce Sensors najwyższy wynik pokazywał około 2400rpm i mniej niż 65% (nie wiem na ile można temu ufać).
Krótki opis problemów w różnych grach i programach:
System Windows działa bez żadnych zawieszeń, Filmy, Muzyka, Testy syntetyczne CPU/GPU-Z.
„3D Mark” przeszedł bez problemu kilka razy. Słychać kręcenie się wentylatorów ale zawsze pozostaje stabilny.
„WOT” w ustawieniach Ultra bez żadnych zawieszeń w standardowych trybach gry. Wczytanie trybów specjalnych powoduje zawieszenie po 1-3 minut.
„Sunkenland” w ustawieniach Ultra czasem się kapryśnie zawiesza, a czasem godzinami nie. Wczoraj w multi dostawał kota ale głównie po pojawieniu się wrogów NPC (też nie zawsze), ale dziś nic, po kilku godzinach stabilnie, kilka najazdów i żadnych problemów.
„Fortnite” stabilnie ale 1-2 klatek na sekundę (pff) niezależnie od ustawień grafiki i nie mam pojęcia dlaczego. Po zainstalowaniu Adrenalin, nawet nie wczytało menu, momentalnie resetowało PC do menu startowego.
„Thea” (Taka stara gra o prawie żadnych wymaganiach). Gra regularnie restartuje komputer, średnio po 1 minucie rozgrywki. Słychać jak wentylatory zaczynają dostawać obrotów i po chwili jest czarny ekran i restart komputera, czasem wisi na czarnym ekranie, a czasem wstaje sam.
„LoL” w grze nie zawiesił się nigdy (1 raz i chyba przy przejściu po wczytaniu gry), ale w menu dostępna jest gierka przeglądarkowa i tu mam restart po paru minutach (a ona nie ma żadnego obciążenia PC nawet 10% nie ma). Jeśli zminimalizuję okno gry do paska Win w momencie jak zaczyna być słychać wentylatory po około 30 sek wentylatory się uspokajają i mogę przywrócić je i grać dalej przez parę minut, aż wentylatory osiągną obroty i znowu musiał bym je zminimalizować.
Skyrim The Elderscroll V – Wszystko działa stabilnie przez około 60 minut testowania. Standardowo ustawienia Wysokie, ale po zmianie na Najwyższe też jest w miarę płynnie i stabilnie. Odczyty na obciążeniu Karty graficznej w GPU-Z miały przebieg rwany co piksel obciążęnie, brak, obciążenie i brak, w innych grach pasek jest ciągły.
Wiedźmin 3 – Wreszcie coś co obciąża kartę grafiki do 100%, procesor poniżej 60%. Wentylatory się rozpędziły konkretnie i gra jakieś 20-30 minut działała płynnie przy ustawieniach wysokich. Wyszedłem Alt+Tab do Windows zrobiłem zrzut ekranu z działania PC odpaliłem z ciekawości dxdiag bo Wiedźmin mi pokazywał wykorzystanie DX11 nie wiem może nie kożysta z DX12, ale jest zainstalowany i w tym momencie zgasł. Gra w tle cały czas obciąża komputer bardzo mocno ale zawiesiło się w Windows. Zrzut ekranu mam nadzieję iż załączam bo to kilka sekund przed zawieszką. Zrzuciłem też podgląd zdarzeń z dziennika systemu, PC sam się na nowo wystartował.
Błędy Krytyczne jakie pojawiły się w Podglądzie zdarzeń:
KRYTYCZNY - Kernel Power - System został uruchomiony ponownie bez uprzedniego czystego zamknięcia. Możliwe przyczyny błędu: system przestał odpowiadać lub uległ awarii albo nastąpiła nieoczekiwana utrata zasilania.
Błędy - Service Control Manager - System został uruchomiony ponownie bez uprzedniego czystego zamknięcia. Możliwe przyczyny błędu: system przestał odpowiadać lub uległ awarii albo nastąpiła nieoczekiwana utrata zasilania.
Błędy - TPM-WMI - The Secure Boot update failed to update a Secure Boot variable with error Funkcja bezpiecznego rozruchu nie jest włączona na tym komputerze… For more information, please see Secure Boot DB and DBX variable update events - Microsoft Support
Błędy - DistributedCOM - Serwer Windows.Gaming.GameBar.PresenceServer.Internal.PresenceWriter nie zarejestrował się w modelu DCOM w wymaganym czasie.
Ostrzeżenia – DistributedCOM - Zgodnie z ustawieniami uprawnienia właściwe dla aplikacji nie jest udzielane uprawnienie Lokalny Aktywacja do aplikacji serwera COM z identyfikatorem klasy CLSID {2593F8B9-4EAF-457C-B68A-50F6B8EA6B54} i identyfikatorem aplikacji APPID {15C20B67-12E7-4BB6-92BB-7AFF07997402}
użytkownikowi DESKTOP-H3M7GT2\User o identyfikatorze zabezpieczeń SID (S-1-5-21-1740043571-764227570-584881333-1001) z adresu LocalHost (użycie LRPC) działającemu w kontenerze aplikacji o identyfikatorze SID Niedostępny (Niedostępny). To uprawnienie zabezpieczeń można modyfikować przy użyciu narzędzia administracyjnego Usługi składowe.
Ostrzeżenia – DistributedCOM - Zgodnie z ustawieniami uprawnienia domyślne ustawienia komputera nie jest udzielane uprawnienie Lokalny Aktywacja do aplikacji serwera COM z identyfikatorem klasy CLSID {C2F03A33-21F5-47FA-B4BB-156362A2F239} i identyfikatorem aplikacji APPID {316CDED5-E4AE-4B15-9113-7055D84DCC97} użytkownikowi DESKTOP-H3M7GT2\User o identyfikatorze zabezpieczeń SID (S-1-5-21-1740043571-764227570-584881333-1001) z adresu LocalHost (użycie LRPC) działającemu w kontenerze aplikacji o identyfikatorze SID Microsoft.Windows.ShellExperienceHost_10.0.19041.5072_neutral_neutral_cw5n1h2txyewy (S-1-15-2-155514346-2573954481-755741238-1654018636-1233331829-3075935687-2861478708). To uprawnienie zabezpieczeń można modyfikować przy użyciu narzędzia administracyjnego Usługi składowe.
Błędy – Service Control Manager - Usługa Broker monitorów czasu wykonywania funkcji System Guard zakończyła działanie; wystąpił następujący błąd: %%3489660935
Zawieszenie zawsze ma miejsce gdy w słyszalny sposób zaczynają się kręcić wentylatory (zakładam że te na karcie graficznej, ale pewności nie mam, wcześniej nigdy nie miałem takiego efektu). Błąd krytyczny sugeruje awarię zasilania, ale efekt występuję w przypadku obciążenia na poziomie 20-30% np. w Sunkenland zostawienie otwartego menu gry (jest ono co prawda 3D) w trybie okienkowym powoduje rozkręcanie wentylatorów karty nawet po jego minimalizacji do paska, ale nie zawiesiło mi komputera. W samej grze dzieje się to kapryśnie, ale najczęściej przy mocnym obciążeniu pojawiającą się chmarą NPCów… jakby błąd był po stronie procesora, a nie karty graficznej, ale błąd ten nigdy wcześniej się nie pojawiał w tych samych miejscach na GTX760, a wymieniłem kartę grafiki, która pobiera w teorii tyle samo prądu. Gry i miejsca występowania problemów jak w LoL lub Thea nie obciążają GPU więc pobór platformy jest tak czy siak mały i nawet jeśli to procesor to powinno występować przy max obciążeniu GPU, a nie że wentylator karty graficznej wariuje a CPU się odcina. Wreszcie pobrałem od nowa Wiedźmina i ten dociążył PC do granic, w grze wszystko chodziło, a restart nastąpił w momencie jak robiłem zrzuty ekranu do tego materiału, ale wentylator znowu chodził na max. To dla mnie nie ma sensu. O co tu kurcze chodzi?!? Karta jest faktycznie ubita i daje tak dziwny efekt, czy coś dzieje się z CPU???