PC restartuje w losowych momentach podczas grania

Ja zasugerowałem kilka postów temu, wywalić wszystkie sterowniki, podkręcacze i pozwól W10 pobrać sterowniki, jeżeli na nich nie wywali, to będziesz miał odpowiedź, ze wnny jest któryś z ww. programów. :wink:

Wywaliłem wszystkie sterowniki (oprócz grafiki), rezultat taki sam - jedyne co się zmieniło to to ze tym razem Bioshock 2 zrobił CTD i nawet zapisał błąd w dzienniku zdarzeń, ale z tego co czytałem to dokładnie identyczny błąd zdarzał się innym graczom, rzekomo jest to błąd samej gry. Potem odpaliłem apexa i znowu restart :confused: w weekend będę sprawdzał zasilacz.

Cóż, w takiej sytuacji, po zasilaczu zostaje tlko serwis już chyba… No chyba, ze masz ochotę sprawdzić gry na Linuksie, wtedy by było 100% pewności, że (nie) karta…:wink:

Bioshock 2 Remastered powinien pójść od strzału, sprawdzę wieczorem w domu :wink:

live manjaro się nada? czy inne distro? nie odpalałem na linuksie żadnych gier jak do tej pory

Manjaro będzie OK. Domyślnie ma np. klienta Steam. Z live powinno ruszyć.

Pograłem dwie godzinki w Bioshocka 2 i nic nie crashowało. Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to delikatny stuttering, ale może to raczej wina samej kompatybilności z linuxem/protonem, poza tym grało się tak samo jak na windzie. Po cichu liczę że majowy update rozwiąże moje problemy…

Jak się dobrze grało, to zostałbym na Linuksie… :wink:

A na updaty od MS nie ma co liczyć. Jeden naprawiony błąd generuje trzy nowe. Chyba, że naprawią przypadkiem.

gdyby tylko eac, battle eye itp. działały, byłoby spoko -ale tak to odpada apex czy chociazby pubg

no i ten stutter po jakimś czasie zaczyna drażnić, mimo że dodawałem komendy które miały to naprawić, to i tak przeszkadzało to w czerpaniu przyjemności z rozgrywki

Czyli albo system albo sterowniki.

Właczyłem apexa w trybie borderless:

Apex Crash - Out of Memory

Apex crashed because it ran out of memory.

The most common causes of this are:

• “Texture Streaming Budget” is too high in your video settings. Lowering this can help.

• All other programs plus Apex combine to use too much memory. Quitting other programs can help.

• Your Windows page file is set too small. Increasing the page file size can help. (The page file lets Windows move less important memory to disk until it’s needed again.)

TECHNICAL INFORMATION:
• Apex was using 2.3 GB of physical memory.
• Apex was using 10.5 GB of virtual memory.
• Apex failed to allocate 8.0 MB of memory.

• Your PC has 16.0 GB of memory physically installed.
• Your PC has 128.0 TB of virtual memory (with the page file).
• After Apex exited, your PC memory load is about 20%.

Ctrl+C in this window will copy this message so you can paste it as text.

OK

(za cholerę nie umiem zamknąć tego w cytacie)

128 TB virtual memory? O_o dosłownie przed chwilą wyłączyłem pagefile licząc że to pomoże.

Zgooglowałem: https://support.microsoft.com/en-us/help/4055223/memory-allocation-errors-can-be-caused-by-slow-page-file-growth

spróbuję jeszcze raz włączyć apexa w borderless tym razem ze swapem na hdd

zauważyłem 2 rzeczy:

• vram czasem na krótką chwilę przekracza 8gb (gra jest ustawiona na max 8gb)
  • junction temp 100-105 stopni przez cały czas, podobno max to 110. dobrze rozumiem że to temperatura najgorętszego punktu na gpu?

2 godziny grania, żadnego restartu. wcześniej swap był na nvme, teraz jest na hdd i wszystko zdaje się być ok. Pogram trochę zobaczę czy błąd się nie powtórzy.

Niestety błąd dalej się dalej powtarza, zawsze przed restartem crashuje się soft od radeona, jakieś kilkanaście sekund przed tym widzę ze znika mi OSD (nawet jak tego OSD nie włączam to też jest restart, więc on sam nie jest przyczyną). Poza tym dzieje się tak tylko na fullscreenie, jak mam grę w borderless to po prostu minimalizuje mi ją do paska, wystarczy że ją kliknę i mogę grać dalej.

Nazwa aplikacji powodującej błąd: Radeonsoftware.exe, wersja: 10.1.2.1788, sygnatura czasowa: 0x5e84e714
Nazwa modułu powodującego błąd: Radeonsoftware.exe, wersja: 10.1.2.1788, sygnatura czasowa: 0x5e84e714
Kod wyjątku: 0xc0000005
Przesunięcie błędu: 0x0000000000412917
Identyfikator procesu powodującego błąd: 0x32d4
Godzina uruchomienia aplikacji powodującej błąd: 0x01d615c450653fed
Ścieżka aplikacji powodującej błąd: C:\Program Files\AMD\CNext\CNext\Radeonsoftware.exe
Ścieżka modułu powodującego błąd: C:\Program Files\AMD\CNext\CNext\Radeonsoftware.exe
Identyfikator raportu: 5b77a89c-530d-4865-abe3-95d99367945e
Pełna nazwa pakietu powodującego błąd:
Identyfikator aplikacji względem pakietu powodującego błąd:

EDIT: po wpisaniu kodu przesunięcia błędu znalazłem link do forum AMD:
https://community.amd.com/thread/249261
Ludzie wskazują tam na błąd sterownika, dodatkowo przy takich samych objawach, czasem nawet na tym samym GPU. Pozostaje mi więc czekać aż czerwoni naprawią sterownik :confused: