PC za 1000 zł, mam grafike+ram

Mam zamiar w niedalekim czasie wydać pare zł na kompa, większość bebechów już dobrałem.Karte +ram kupuje od kumpla[88gts512 i 2x1gb Corsairów),nagrywarke mam.

E5200 214 zł

Samsung SpinPoint F1 HD322HJ 145 zł

Leadtek Winfast TV 2000XP FM Expert 105

OCZ STEALTHXSTREAM 500W [komputronik] 180 zł

Cooler Master Elite 331 124 zł

Razem: 748 zł

Zostaje mi troche kasy na mobo. Nie wiem które wziąść. Najchętniej widziałbym Gigabyte Ga-p31 DS3L. Widze, że polecane sa też płyty na p43 i gdzieniegdzie MSI P35 Neo-fir. Którą niskobudżetówke wybrać? Gigabyte musi mieć akutalizacje biosu żeby 45nm dzwignąć? Części raczej w agito.pl będe kupywał, jedynie zasilacza tam nie mają. Dzięki za odpowiedzi.

mobo: MSI P43 Neo-F . Pozostałe częsci ok

Ta p31 i p43 osiągają porównywalne FSB? Będe podkręcał.

P43/45 ma dual boota? Czy zlikwidowali to?

Spoko, każdy chipset intela świetnie się kręci.

Poza tym P43 obsługuje FSB 400, a E5200 nie zadziała przy tak wysokiej magistrali (wysoki mnożnik).

radziunakon , do kręcenie najlepszy Asus P5Q. Reszta moze być.

Hmm… Dobry jest, ale do kręcenia chyba lepszy MSI P45 Neo3-FR… :wink:

Asus P5Q, który nie pamięta ustawień biosu? :hahaha:

Dobraaaaaa, przekonamy sie popytam gdzie indziej co jest lepsze, by raz ostatecznie rozwiać ten spór mącący w głowie innym.

Stan na dzień 28 września:

z wymiany zdań na pcalbie jednoznacznie wynika że Asus P5Q i MSI Neo2-Fr są sobie równe. Orpócz tego muszę poczekać co najmniej do poniedziałku, by zdobyć e-mail pewnego pana, który zawodowo zajmuje sie płytami. Tyle na 11:23.

Z asusem i msi będzie tak że ile osób tyle opini.

Jest dual boot w P43/45? Dual boot jest podobno dla zdrowia kompa zasłyszałem taką opinie. Prawda?

taa… prawda, ale jak go nie będzie to komputer na zdrowiu nie straci :wink:

Możecie polecić tanią i dobrą myszke? Do gier naturalnie będe używał ale nie cenie sobie czułości aż tak bardzo jak nie którzy counter strike’owcy czy inni mmorpgowcy.

radziunakon , idź sobie do sklepu i zobacz która najlepiej Ci leży. Bo myszy jest tyle, że…

Z gorszą płytą niż Asus P5Q nie miałem jeszcze nigdy do czynienia, ile ja nerwów przy niej zjadłem że aż szkoda gadać :?

Scorpio , a gdzię Ty miasł z nią do czynienia, i na czym to zjadanie nerwów polegało? Może zechciałbyś rozwinąć swoją wypowiedź?

Moj kolega ma ta plytke - caly czas ma z nia problemy… Co miesiac wozi ja do sklepu, zeby mu naprawiali itp.

Wiec Ty takich bzdur nie mow… :x

========================

K.

Widać neverending story tak samo jak z p5k trwa. Myche już wiem jaką kupie, dużo strace/zyskam jeśli wezmę laserową a nie optyka?

http://www.allegro.pl/item440082460_xl_750_bf_red_laser_dla_graczy_a4tech_x_750bf.html

A ja co tydzień muszę naprawiać dysk Samsunga i sie nie chwale… A czy mógłbyś napisać coś więcej? Bo jak co miesiąc wozi do sklepu to widocznie nie potrafi używać. Po za tym skoro zła, to dlaczego mu nie poleciłeś wspaniałje MSI, hę?

Nic nie mówił, że będzie miał nowy komputer.

Asus nie zapamiętuję ustawnień Biosu.

Widzę, że dużo się naczytałeś w gazetach o Asusach a teraz krytykujesz MSI, i twierdzisz, że MSI jest najgorszy a Asus jest “najlepszy”.

Nie długo sam się przekonasz…

===============================

K.

djarta , a MSI ma zwalony BIOS… i to “niezpamiętywanie” oc to mały pikuś. I wcale nie twierdzę, że MSI jest najgorsze, jedynie uważam, że w obecnej sytuacji korzystniej jest brać Asusa. A ogólnie to uważam że Asus, MSI i Gigabyte produkują ogólnie dobre płyty, w przeciwieństwie do ASRocka.

Czemu “korzystniej”?

=================================

K.