Witam,
Chciałbym zakupić nową kartę graficzną GTX 1080TI z PCIe x16 3.0, zastanawia mnie jednak czy ona zadziała na płycie głównej z PCIe x16 2.0. Aktualnie mam kartę Nvidia GTX 1060 6GB, płyta główna
Asus M5A 78L- m lx 3 series.
Pozdrawiam
Nowa zadziała dokładnie tak samo jak działała Twoja poprzednia karta.
a będzie kompatybilna z starszą szyną?
Skoro 1060 była kompatybilna, to 1080 też będzie. W końcu to karty tej samej generacji.
ale GTX 1060 ma PCIe x16 2.0 a nowa 3.0
1060 też jest na PCI-e 3.0.
Tak, ale moja płyta główna ma 2.0 (tak jak i karta) a nowa karta graficzna ma 3.0
Czy ta nowa zadziała na mojej płycie głównej?
czy karta 3.0 zadziała na płycie 2.0
1060 to karta PCI-e 3.0 (nie wiem skąd pomysł, że to karta 2.0). Skoro do tej pory działała z Twoją płytą główną, to 1080 też zadziała.
Działać, zadziała, ale jaki jest sens pchać taką kartę w stare procesory AMD - FX?
Zadziała ale nie wiem czy nie będzie grafika spowolniona słabym Prockiem chociaż nie wiem jaki tam masz procek.
W tym problem - każdy procesor na tej podstawce spowolni 1080 TI.
EDIT: I będzie to dosyć spory bottleneck.
To jest coś o co chciałem zapytać autora wątku. W końcu przy 1060 już jest spory bottleneck w FHD. Z 1080Ti tylko się pogłębi.
Zaleta jest taka, że nowa karta będzie chłodna. Chłodna z nudów
Teraz dopiero zauważyłem - “ukryłeś” tutaj informację, że wydajność nie zmieni się ani trochę.
Heh… to niezamierzone. Ale faktycznie tak będzie
AMD FX 8300 eight core
to mój procek
Będzieie bottlneck ale jak dasz deleta na maxa i lepszą rozdzielke to zminimalizujesz bottleneck
ale, będę zmieniał na AMD FX 9590 4.7 ghz
Do tego procka idealnie pasuje właśnie 1060. Nie da on rady uciągnąć 1080 Ti.