PCIe x16 2.0 z kartą graficzną PCIe x16 3.0

Witam,
Chciałbym zakupić nową kartę graficzną GTX 1080TI z PCIe x16 3.0, zastanawia mnie jednak czy ona zadziała na płycie głównej z PCIe x16 2.0. Aktualnie mam kartę Nvidia GTX 1060 6GB, płyta główna
Asus M5A 78L- m lx 3 series.
Pozdrawiam

Nowa zadziała dokładnie tak samo jak działała Twoja poprzednia karta.

a będzie kompatybilna z starszą szyną?

Skoro 1060 była kompatybilna, to 1080 też będzie. W końcu to karty tej samej generacji.

ale GTX 1060 ma PCIe x16 2.0 a nowa 3.0

1060 też jest na PCI-e 3.0.

Tak, ale moja płyta główna ma 2.0 (tak jak i karta) a nowa karta graficzna ma 3.0
Czy ta nowa zadziała na mojej płycie głównej?

czy karta 3.0 zadziała na płycie 2.0

1060 to karta PCI-e 3.0 (nie wiem skąd pomysł, że to karta 2.0). Skoro do tej pory działała z Twoją płytą główną, to 1080 też zadziała.

Działać, zadziała, ale jaki jest sens pchać taką kartę w stare procesory AMD - FX?

Zadziała ale nie wiem czy nie będzie grafika spowolniona słabym Prockiem chociaż nie wiem jaki tam masz procek.

W tym problem - każdy procesor na tej podstawce spowolni 1080 TI.
EDIT: I będzie to dosyć spory bottleneck.

To jest coś o co chciałem zapytać autora wątku. W końcu przy 1060 już jest spory bottleneck w FHD. Z 1080Ti tylko się pogłębi.

Zaleta jest taka, że nowa karta będzie chłodna. Chłodna z nudów :wink:

Teraz dopiero zauważyłem - “ukryłeś” tutaj informację, że wydajność nie zmieni się ani trochę.:rofl:

Heh… to niezamierzone. Ale faktycznie tak będzie :wink:

AMD FX 8300 eight core

to mój procek

Będzieie bottlneck ale jak dasz deleta na maxa i lepszą rozdzielke to zminimalizujesz bottleneck

ale, będę zmieniał na AMD FX 9590 4.7 ghz

Do tego procka idealnie pasuje właśnie 1060. Nie da on rady uciągnąć 1080 Ti.