PCLinuxOS - spolszczenie

Witam

Co jakiś czas sprawdzałem sobie kolejne wydania Ubuntu, tym razem zachęcony wpisem na blogu jednego z użytkowników, postanowiłem zainstalować tą dystrybucję - podobnie jak on - w takim “minimalnym” trybie (zawsze sądziłem, że ubuntu jest przeładowane na początku). No i pierwszą napotkaną przeszkodą (już na początku) okazało się spolszczenie. Odpalam odpowiednie narzędzie, wybieram polski i po chwili dostaję komunikat a la (tłumaczone byle jak i w skrócie) “nie udało się ściągnąć tłumaczenia, mogą to być problemy z serwerem lub inne problemy z siecią. spróbuj ponownie później”

No i tyle z mojego spolszczenia. Zdaje się, że poza przeglądarką nic nie łapie internetu, nie ma żadnych aktualizacji, itd. Za to internet przeglądam swobodnie - właśnie w tej chwili piszę korzystając z Konquerora.

Proszę o pomoc ;]

Warto dodać, że moje łącze nie wymaga jakiejkolwiek konfiguracji (UPC) - zarówno pod windowsem i np. Ubuntu działa od razu. Żadnych IP, DNS, logowania, itp.

Hmm,

apt-get update

Ew.

/etc/init.d/network restart

Jak nie będziesz miał uprawnień to dodaj sudo lub zaloguj się na roota poprzez su.

apt-get update

Daje “pozytywny rezultat”, czyli w sumie wychodzi na to, że zdaje sobie sprawę, że ma połączenie z internetem.

Restart nie pomaga, z resztą już próbowałem i restartowałem system kilka razy

Zakładam że masz KDE.

apt-get install kde-i18n

Potem wyłącz X’y i zaloguj się na nowo.

A zaktualizowałeś system? Inaczej nie zainstalujesz spolszczenia. Wejdź w synaptic i zaznacz wszystko do aktualizacji.

Ostatnio główne repozytorium zmigrowało do nowej lokalizacji. Zmienił się adres repozytorium.

Dodaj w Synapticu repozytorium “Nowy” o takich wpisach:

URL:

http://distro.ibiblio.org/pclinuxos/pclinuxos/apt/

Dystrybucja:

pclinuxos/2010

Działy:

main updates nonfree kde4 games

Pozostaw włączone tylko to repozytorium - jako główne. Następnie Odśwież (Ctrl+R). Następnie przeprowadź aktualizację systemu, najlepiej w konsoli (zaloguj się jako root):

apt-get update && apt-get dist-upgrade

Potem sprawdź w Synapticu, czy masz zainstalowany pakiet:

locales-pl

Jeśli go nie ma, zainstaluj. Wyłącz Synaptic, klepnij w konsoli z konta root’a polecenie:

addlocale

i postępuj zgodnie z instrukcjami.

Jak będę miał chwilę czasu to będę próbował :] Dzięki

oner ,

Rejestrując się na niniejszym forum zobowiązałeś się przestrzegać jego regulaminu. Niestety, w tym momencie łamiesz go nie tytułując poprawnie tematu. Proszę zapoznać się w pierwszej kolejności z regulaminem forum, a następnie z tym tematem. Po zapoznaniu się proszę poprawić tytuł tematu, używając przycisku zmien.gif