PCMCIA USB nie działa pod XP


(lazlow87) #1

Mam starego laptopa i USB 1.1 posiadam kartę PCMCIA VIA USB 2.0. Kiedyś miałem XP i korzystałem z niej ale przeszedłem na Server 2003 i nosiłem specjalnie na zajęcia. Teraz jest oni mi bardzo potrzebna. Instalowałem sterowniki z CD ale po instalacji nie chodzą pendrivy a karta zdaje się być na chodzie (rys z xp). O dziwo pod Ubuntu LiveCD pendrivy chodzą (rys z ubuntu) od 3 a potem na ok 1MB/sec - tak samo spod wejścia z USB 1.1. BartPE też jakiś czas temu nie miał problemów ale teraz pendrivy chodzią lepiej pod USB 1.1 niż na pcmcia! Dodatkowo sprawdzałem czy odpali na starym dysku 6gb i efekt był ten sam pod XP.

Czy możecie mi jakoś pomóc z tym problemem??

Dane:

Chipset: VIA VT6212

Nazwa sterownika z CD: VIAUSB2V270-L-M

Ubuntu 9.04:

282384_ubuntu_pcmcia2.png

XP:

939923_xp_pcmcia1.png


#2

lazlow87 , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie popraw tytuł tematu, używając przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif


(lazlow87) #3

Może jakieś sugestie ? Nie chcę czekać siedzieć wciąż na 40gb dysku.

-- Dodane 03.05.2011 (Wt) 15:13 --

To właśnie ten zestaw.

21472_pcmcia_usb.jpeg

-- Dodane 29.07.2011 (Pt) 22:58 --

Problem został rozwiązany! Dodaję tutaj odpowiedź ponieważ dotyczy on popularnego chipsetu VIA VT6212 z którym są odwieczne problemy z tego co zauważyłem na forach. Może komuś się to przyda bądź go naprowadzi do rozwiązania tego problemu. Oto co zrobiłem:

  1. Zmieniłem ustawienia dotyczące pobierania energii - procesor (Pentium 4-M) został ustawiony na przeskakiwanie między 1.2 a 1.8 GHz;

  2. Ustawiłem pierwszy PCI na Auto Select i inne na 11 - może nie musi tak być ale już to zależy od was jak to ustawicie;

h5qkknc89gib.jpg

  1. Odinstalowałem sterownik od PCMCIA.

Samo to nic nie dało i nie wiem czy to jest w jakikolwiek sposób pomocne ale piszę bo może jednak. Dysk może nie odpalać albo chodzić z bardzo wolną prędkością. Często tak mam że nie wyczytuje dysku więc biorę z wersji instalacyjnej odpalam plik ISDel.exe i sprawdzam czy w menadżerze zadań się odpala. Odłączam dysk i podpinam pod to samo wejście lub inne i dysk chodzi jak rakieta czyli jak standardowe USB 2.0 :smiley:

plsyoq6i5pts.jpg

Mam nadzieję że to komuś się przyda. Powodzenia!