Pegatron APM78-GS_S - nowszy bios


(Franekwawa) #1

Witam serdecznie.Poszukuję od dłuższego czasu nowszego biosu do płyty głównej Pegatron  APM78-GS_S takiego jak tutaj => http://valid.x86.fr/cpjdp9 , czyli wersji  0013 (04/20/2009) . Obecnie posiadam http://iv.pl/images/56388726645606954628.jpg  . Może ktoś posiada go fizycznie  i mógłby przesłać.

 

bios 2.jpg


(JNJN) #2

Trudno będzie: obecny i stery

 

http://www.mmnt.net/db/0/0/ftp.wortmann.de/TERRA_Computersysteme/PCs/Mainboards/PEGATRON/APM78-GS

 

Coś, albo serwer padł? albo przerwa?

 

Ale tu faktycznie wygląda, że jest 0013?

 

http://browser.primatelabs.com/geekbench2/269800

 

Wygląda, że to coś??? od Asusa? napisz do ich suportu i zapytaj.


(Franekwawa) #3

Czytając fora natknąłem się na taką oto informację :" Bardzo mi przykro ale to nie jest płyta firmy ASUS. Jest to OEM firmy Pegatron, te płyty były przeznaczone do gotowych zestawów komputerowych różnych producentów desktopów np. Optimus, PC Factory, HP, Fujitsu-Siemens ect. nie posiadają wsparcia ze strony firmy ASUS i zwykle były okrojone w funkcje i dostosowane do ograniczonej liczby konfiguracji sprzętowych".

 

Dodam jeszcze , że w oryginale  ta wersja była na płycie głównej , ale miałem problemy z zapisaniem zmian w biosie ( zmieniłem bios na ten z 2008 roku i nie zapisałem kopii oryginalnego) , zresztą dalej je mam bo po restarcie f1 - bios i f2 - start systemu bez zapisania wprowadzonych zmian i nie można tego obejść.


(JNJN) #4

Wygląda, że bateria na płycie padła, załóż nową - stara jak dobra ma mieć powyżej 3V.


(Franekwawa) #5

Sprawdziłem już to , napięcie ponad 3 volt na starej i nowej baterii . Trochę tych płyt jest jeszcze w sprzedaży więc może jakiś cud … , ktoś tutaj zajrzy za jakiś czas. Zastanawia mnie jedno , dlaczego  przy zakupie płyty otrzymałem bios  z 2008 roku mimo że na płycie był ten nowszy?. 

 

Dziękuję za poświęcony mi czas . Pozdrawiam serdecznie


(JNJN) #6

Bo z tymi OEM różnie bywa i wielki znak ?

 

Wyjmij baterię na 1 godzinę, wsadź i ustaw bios ponownie i zapisz Save.

 

Jak dalej problem potraktuj go napięciem - przełóż zworkę do jego kasowania na 1 minutę, przełóż ponownie na właściwe miejsce, ustaw bios i zapisz Save.

 

Jak dalej tak samo, to tak zostanie.


(Franekwawa) #7

Rozumiem , tak zrobię . Na cd mam sterowniki do płyty ale dla xp i vista tylko.Czy one są istotne i na 100 % potrzebne do właściwego działania płyty?.  Płyta nie do końca działa jak trzeba tzn. nie wszystkie porty usb działają , może to po prostu  uszkodzenie samej płyty.


(JNJN) #8

 

To już raczej sprzętówka - tylne powinny być OK, chyba, że uszkodzone mechanicznie?

 

Jak masz system zainstalowany?


(Franekwawa) #9

Windows 10 pro 64 bit . Czytałem , że przy uszkodzeniu płyty może właśnie występować problem z zapisaniem zmian , jakaś uszkodzona sekcja … , nie jestem specjalistą i nie wiem czy to w ogóle możliwe żeby płyta działała “częściowo”.


(JNJN) #10

 

W elektronice wszystko możliwe? a płyta swoje lata ma.

 

A zrób mały test: wypnij dysk systemowy od płyty i zobacz jak teraz przebiega procedura POST i jak bios się zachowuje?

 

Ale zrób to też co pisałem?

 

Bo przy komunikatach F1 i F2 przy POST, może to też być jakaś niekompatybilność sprzętowa? systemowa? stara płyta, a najnowszy system?


(Franekwawa) #11

Nie zadziałała opcja z baterią i przestawieniem zworki , jak również odłączenie urządzeń spod sata . To stara - nowa płyta tzn kupiłem niedawno  zafoliowaną , nieużywaną . Zresztą dalej są w sprzedaży . Chodziło mi o płytę pod am2 gdyż stara padła a tylko taką znalazłem żeby po prostu tylko mieć dostęp do komputera gdyż sensu brak jeśli chodzi o rozbudowę . Tak , że tylko płyta jest wymieniona.

Dodam , że aby ponownie uruchomić komputer muszę go wyłączyć z zasilania  -  zasilacz do czasu aż zielona dioda przy baterii zgaśnie . No ale to nieszczęsne f2 -  press f2 to load default values and continue powoduje jak widać , że system startuje  bez zmian w biosie.


(JNJN) #12

Może tu być jeszcze problem zasilacza? uszkodzony lub niekompatybilny?

 

Te płyty OEM często miały też odpowiednio dopasowane zasilacze.