Jak wiadomo orginalne oprogramowanie można zrobić jedną kopię na własny użytek dwie to piractwo (chyba że licenjca mówi inaczej) programy na licencji freeware można posiadać nawet na trzech nośnikach a jak jest z pełnymi wersjami programów zamieszczonych na płytach z czasopism? Bo kupując taką płytę z czasopismem zgrywam sobie na dysk te pełne wersje które używam i wypalam na płytę w razie gdyby dysk padł robie to po to aby po formacie nie przeszukiwać sterty płyt tylko mam jedną a płyty z czasopismami leżą sobie gdzieś pod łóżkiem Czy tak można? jest to legalne?
Programy z czasopism wymagają zazwyczaj rejestracji przez internet i/oraz podania jakechos klucza z gazety… bez znaczenia jes z tego co wiem czy w ten sposób zarejestrujesz kopie programu pobraną z sieci czy tez zainstalowana z płyty dołączonej do gazety… i kopiowanie takich programów podlega chyba pod kopiowanie płyty dołączonej do gazety, w/g mnie na swój użytek można.
Też tak uważam ale nigdzie nie mogę znaleść takich informacji a ja w sumie posiadam 3 kopie danego programu na płycie z gazety na dysku i na płycie wypalonej przez mnie a do tego mam go jeszcze zainstalowanego
Polskie prawo nie zabrania kopiowania na własny użytek ( żeby zrobić kopie)
Dopóki nie będziesz handlował , wszystko jest Ok
No nie zabrania orginalnego oprogramowania ale jedną kopię dwie to piractwo
A po co ci dwie
No po nic jeśli mam orginalny program np. Windowsa ale w temacie chodzi o to co jest w pierwszym poście
Tylko nie możesz ich rozpowszechniać,płyte żródłową musisz sprzedawać razem z pismem,na płytach pisze “ta płyta jest dołączona do magazynu XXX,oddzielna sprzedaż zabroniona”,lub podobny tekst
Nie popadajmy w paranoje :mrgreen: . Jest to legalne , jeszcze raz pisze jak nie będziesz chciał handlowca tym to nikt sie nie przyczepi
Zgadza się ale ja posiadam wszystkie te płyty i czasopisma i nie chce ich sprzedawać tylko zgrywam sobie instalki z nich na dysk tych pewłych wersji zamieszczonych na tych płytach do tego wypalam wszystko na jedną płytę DVD czy tak mogę robić zgodne to z prawem czy nie??
To tez nie jest tak… jak masz płytę i chcesz ja sprzedać koledze to Ci wolno, bierzesz 5PLN i wszyscy sa zadowoleni - płyta jest twoja własnością możesz z nią zrobić co chcesz, to że nie wolno nią handlować to chodzi o to że że tak powiem zawodowo sprzedawać…
Z tego co wiem to jeśli chcesz odsprzedać płytę to tylko i wyłącznie z tym czasopismem co była kupiona.
To źle wiesz, w jednym czasopiśmi napisali:
Czyli to się tyczy kiosków, sklepów itp.
GoRo może i masz rację ale nie o to chodzi w tym temacie
Ciekaw jestem czy w innych społeczeństwach ludzie też popadają w takie paranoje. Przecież nikt was nie zamknie za zrobienie sobie płytki z ulbionymi programami, czy coś takiego, tym bardziej że macie oryginały 8)
Na marginesie już wspomnę że w KŚ Ekspercie była kiedyś informacja (w piśmie i gdzieś na ich stronach) że aby program był legalny (z płyty) należy posiadać paragon zakupu gazety (a dla firmy - fakturę zakupu).
Od tamtej pory zawsze paragon biorę
No chyba żartujesz paragon na gazetę chyba sobie kpią nawet MS na Windowsa nie wymaga od użytkowników domowych rachunku zakupu:) Nie wystarczy mi że mam płytę i gazetę ?
A jak gazetę ukradłeś a nie kupiłeś… to sa właśnie haczyki prawne.
To chcesz powiedzieć że jak zapuka do drzwi policja i sprawdzą kompa i będzie tam program z czasopisma i będę miał czasopismo i płytę a paragonu nie to używam go nielegalnie i mogą wyciągnąć z tego kosekwencje?
Nie, na pewno nie, jak zawsze wszystko rozbija się o kase… im mniejsza wartość tym mniejszy problem w przypadku aplikacji z gazety za 5,5 to nie warte zachodu… (chodź w Polsce ic nie wiadomo nigdy)
Zawsze podstawowym dowodem legalności zakupu czego kolwiek jest umowa kupna sprzedaży… w przypadku zakupu w sklepie właśnie paragon lub faktura… może i MS nie wymaga dowodu zakupu jako legalności (możesz sobie skrobnąć gdziesz w sklepie WinXP BOX i dla nich będzie to oryginał) to jednak prokurator zawsze zażąda udowodnienia legalności pochodzenia.