Otóż mam taki problem, pewnego dnia podczas gdy kopiowałem pliki na pendriva pech tak chciał że była kilkusekundowa przerwa w dostawie prądu i zrestartował mi się komputer po czym pendrive nie chciał się już włączyć. Komputer wykrywa że coś jest podłączone, pen jest podpisany jako dysk wymienny, nie mogę go sformatować, przy próbie włączania pisze J:/nie jest dostępny.Niepoprawna funkcja lub włóż dysk do stacji J:.Słyszałem że da się to naprawić wiec proszę o pomoc.
wg. mnie pendrive padl, w wiekszosci przypadkow nadaje sie do wyrzucenia
Robiłem takie rzeczy programem PhotoRec na Linuksie tyle że z kartą SD (uszkodziło się coś podczas kopiowania na telefon). Tam też ją potem sformatowałem. jedyna wada to taka że PhotoRec ni odtworzy oryginalnej struktury plików, zapisze je w płaskiej gałęzi z innymi nazwami.
Nie wiem czy istnieje jakiś Linux LiveCD taki z photorec zainstalowanym standardowo, aby to najszybciej zrobić.
Próbowałem coś zrobić programem testdisk ale on w ogóle nie widzi tego pendiva, większość programów którymi chciałem coś zdziałać również nie widzi tej pamięci flash.
Mówimy o Linuksowej wersji?
Ale czy po podłączeniu do kompa w logach (z reguły /var/log/messages) widać że znajduje jakieś urządzenie? (/dev/sdb, /dev/sdc…) Jeśli tak to powinien odtworzyć.
testdisk wersja windowsowa