Pendrive nie działa

Przeniosłam pliki z komputera na pendrive i pendrive się zawiesił. Później sprawdziłam pendrive i okazało się że jest pusty pomimo że przeniosłam tam 2 dość duże foldery. Wyciągnęłam, włożyłam z powrotem. Komputer go w ogóle nie wykrywał. Teraz zobaczyłam w Urządzeniach i drukarkach, że wyświetla się jako Urządzenie pamięci masowej USB, z którym nie mogę nic zrobić. Bardzo zależy mi na tych plikach. Co mogę zrobić w tej sytuacji?

Zobacz czy pendrive wyświetla się w zarządzaniu dyskami, jeśli tak, przypisz mu literę.

Czy to pendrive kupiony na portalu aukcyjnym? Jeśli to jakiś noname od przypadkowego sprzedawcy, to może się okazać, że walka z nim nie ma sensu :wink:

Nie ma go. To jest raczej noname, dostałam go, taki jak się robi na zamówienie z jakimś logo itp… Ale używam go już chyba rok i nie było żadnych problemów :pensive:

Kliknij na “Dysk Wymienny” PPM i wybierz Utwórz Partycję. Potem postępuj zgodnie z instrukcjami.

Pod żadnym pozorem nie słuchaj @blumberplumber, bo pożegnasz się z danymi na pewno.

Kliknij dysk1 prawym i spróbuj przypisać mu literę. Jeśli się uda, to będziemy szukali oprogramowania do odzyskiwania danych np. https://www.ccleaner.com/recuva

otwórz pendriva w linuxie

Dysk1 ma cały czas przypisane F, próbowałam coś pozmieiać ale nic się nie dzieje, chyba że robię coś nie tak. Przyznam szczerze że jestem trochę zielona jeśli chodzi o takie rzeczy :woman_shrugging:

@anon11285977 ciekawe skąd mam wziąć Linuxa :woman_facepalming: nie będę instalować innego oprogramowania

Sprawdzałaś, czy recuva widzi ten dysk?

1 polubienie

@anon741072 nie widzi :pensive:

z internetu, i nie trzeba nic instalować :man_facepalming:

Podłącz pendrive i sprawdź w menadżerze urządzeń czy wyświetla się w stacjach dysków.

ps. Z tym Linuksem (w trybie Live, bez instalacji) nie jest taki głupi pomysł, bo już nie raz się zdarzało, że Windows strzelił focha na jakiś dysk, ale ja i tak obstawiam, że pendrive jest kaput.

Wyświetla się tu, tak jak pisałam na samym początku.
A z tym Linuxem to nie miałam pojęcia że można jakoś online

Skoro jest tutaj, to w menadżerze też.
Kliknij to prawym, wybierz usuń urządzenie i po wszystkim wypnij na chwile pendrive. Po ponownym wpięciu powinien go na nowo zainstalować. Może zatrybi :wink:

Żeby sprawdzić pod Linuksem to pobierasz jakąś dystrybucję (np. ubuntu), wrzucasz go na pendrive programem rufus, albo wypalasz na płytę DVD i z tak przygotowanym nośnikiem restartujesz komputer. Podczas startu wciskasz F11 (najczęściej, ale u ciebie może to być inny klawisz), aby wybrać dysk z którego ma komputer bootować i odpala się Linux :wink:

Miałem podobny przypadek, i bez formatu się nie obeszło.:slightly_smiling_face:

Tak to wygląda w menadżerze. Wyłączyć czy odinstalować?

Odinstaluj.

Próbowałam 2 razy, dalej wyświetla się jako Urządzenie pamięci masowej USB :slightly_frowning_face:

Jeśli bardzo zależy ci na tych danych, to spróbuj jeszcze sprawdzić, czy Linux prawidłowo rozpozna ten dysk.

(wpis wycofany przez autora, zostanie automatycznie usunięty za 24 godziny, chyba że zostanie oflagowany)