Pendrive - przez "przedłużacz" nie działa


(stranger 004) #1

Witam!

Jeżeli podepnę pen-a do komputera przez gniazdo usb (z tyłu obudowy, na przednim panelu nie mam wejścia usb) to działa normalnie, natomiast, kiedy chcę podłaczyć przez "przedłużacz" to dostaję komunikat: nie rozpoznano urządzenia usb" - dziwne, bo w pen-ie w momencie podłączenia świeci się kontrolka, ale za chwilę (po wyświetleniu się monitu) gaśnie - jednym słowem: kabel jest w porządku, ale mimo to coś jest nie tak :frowning:

Proszę o pomoc, gdyż niewygodne jest przestawianie paru "gratów" obok biurka za każdym razem, kiedy chcę podłączyć pen-a #-o


(greh) #2

W menedżerze urządzeń odinstaluj wszystko co związane z USB i potem pozwól systemowi "wykryć" na nowo.

Wynik "działania" podaj na forum.


(system) #3

A sprawdziłeś inny urządzeniem, czy hub jest sprawny? To, że kabelek z zasilaniem działa nie znaczy, że wszystkie inne są w porządku.


(stranger 004) #4

sprawdziłem na wszystkich wejściach usb na komputerze jak i na laptopie i za każddym razem jest to samo - przez przedłużacz nie rozpoznaje urządzenia, natomiast, kiedy podłaczm pen-a bezpośrednio do gniazda to działa bez problemu. Może jakieś sterowniki trzeba :roll: specjalnie po to, aby pen działał przez przedłużkę?


(Iwan448) #5

Dziwna rzecz ! u mnie sprawa ma sie akurat odwrotnie,jak podepne pendriva to nie rozpoznaje mi urzadzenia w jednym z gniazd usb,inne kable usb np. z aparatu fotograficznego działają bez zarzutu.Przy podpięciu pena przez przedłużacz problem znika i jest wszystko ok.


(system) #6

Tak, nowego Hub'a. Koszt w porywach do 4zł. Albo spróbuj sam naprawić.


(greh) #7

Żyję już kilka lat na tym świecie, ale o czymś takim pierwszy raz słyszę. :smiley:

Zapewniam, iż nie trzeba.

Kabel jest najprawdopodobniej strzelony.

:wink:


(stranger 004) #8

Już "zgłupiałem" #-o mam 2 pen-y 1 to edge gooddrive 2GB, a 2 to SanDisk cruzer 4GB i tak: kiedy podłączę edge to działa =D> natomiast dalej nie "widzi" cruzer'a - greh - kabel jest w porządku :-k czyli co/ na pewno nie wina pena (cruzer) bo tak jak pisałem w poprzednich postach - oba pen''y działają po bezpośrednim podłączeniu do gniazd.


(greh) #9

blackcross , mam cruzera 16 GB i działa zarówno na kablu jak i bezpośrednio.

Więc już chyba nie mam żadnych pomysłów.

:wink:


(stranger 004) #10

Nic - trudno :slight_smile: ważne, że chociaz ten edge działa :slight_smile: Przynajmniej nie będę musiał przestawiać mebli, aby podłączyć coś do kompa na usb

Dzięki wszystkim za pomoc :slight_smile:


(gumis112211) #11

kabel rąbnięty. sprawdź z np drukarką cz ją rozpozna


(Dawid Czernek) #12

To jest przedłużacz czy HUB ?


(stranger 004) #13

GarrD - jak w temacie kabel/przedłużacz nie hub :slight_smile: z jednej strony wejście na usb,(tu podłączam pen'a) a z drugiej końcówka, którą podłaczam do komputera


(Dawid Czernek) #14

Rozumiem, gdzieś mignęło mi się hub i nie byłem pewien.

W takim razie skąd masz pewność, że przedłużacz działa poprawnie, skoro sprzęt podłączony bezpośrednio działa a przez kabel nie ?


(stranger 004) #15

GarrD - przeczytaj wcześniejsze posty, to będziesz wiedział, że z kablem wszystko w porzadku :slight_smile: