Ostatnio robiłam porządek w zdjęciach na “pendraku” ( Pqi ) i wszystko było OK, po jego zamknięciu w sekcji Komputer widziałam jego nazwę i pojemność. Dzisiaj podłączam i
mimo, ze dioda się pali pojawia się info, że “Nie rozpoznano urządzenia USB” -" Jedno z urządzeń USB podłączonych do komputera ma awarię ale system Windows nie może go rozpoznać. " Próbowałam podłączać zarówno na kablu jak i bezpośrednio .
Nie wiem jak go sprawdzić , co mu dolega i jak mogę uratować jego zawartość
Będe wdzięczna za pomoc
Sprawdź na innym komputerze / laptopie / TV, jak masz taką możliwość. Jak nie zadziała, to prawdopodobnie… padł
PQI to chyba jakiś Chińczyk. Najlepsze były zawsze DataTraveler’y od Kingstona lub SanDisk’i.
Pqi Komputronik Card Drive przed laty to był nowoczesny wypas aż 4 GB ! W sumie nie był często używany - służył do przechowywania plików.
Podpięłam do laptopa - to samo
Ostatnio też nie od razu był widoczny, ale po drugim podejściu było OK, więc uznałam, że może coś źle podłączyłam… Jak dowiedzieć się więcej o awarii ?
Jak odzyskać zawartość ?
“Pędraki” bardziej służą do przenoszenia plików, niż do ich przechowywania. Nie są dobrym pomysłem na długoterminowy backup.
Można próbować DMDE, ale wydaje mi się, że najpierw system musiałby prawidłowo “zobaczyć” pendraka. A Windows nie proponuje jego naprawy?
Nie, właśnie się dziwię, że nie mogę zobaczy nic na ten temat