Pendrive

Ostatnio robiłam porządek w zdjęciach na “pendraku” ( Pqi ) i wszystko było OK, po jego zamknięciu w sekcji Komputer widziałam jego nazwę i pojemność. Dzisiaj podłączam i
mimo, ze dioda się pali pojawia się info, że “Nie rozpoznano urządzenia USB” -" Jedno z urządzeń USB podłączonych do komputera ma awarię ale system Windows nie może go rozpoznać. " Próbowałam podłączać zarówno na kablu jak i bezpośrednio .
Nie wiem jak go sprawdzić , co mu dolega i jak mogę uratować jego zawartość :flushed:
Będe wdzięczna za pomoc :smiling_face_with_three_hearts:

Sprawdź na innym komputerze / laptopie / TV, jak masz taką możliwość. Jak nie zadziała, to prawdopodobnie… padł :frowning:

PQI to chyba jakiś Chińczyk. Najlepsze były zawsze DataTraveler’y od Kingstona lub SanDisk’i.

Pqi Komputronik Card Drive przed laty to był nowoczesny wypas aż 4 GB ! W sumie nie był często używany - służył do przechowywania plików.
Podpięłam do laptopa - to samo :sleepy:
Ostatnio też nie od razu był widoczny, ale po drugim podejściu było OK, więc uznałam, że może coś źle podłączyłam… Jak dowiedzieć się więcej o awarii ?
Jak odzyskać zawartość ?

“Pędraki” bardziej służą do przenoszenia plików, niż do ich przechowywania. Nie są dobrym pomysłem na długoterminowy backup.

1 polubienie

Można próbować DMDE, ale wydaje mi się, że najpierw system musiałby prawidłowo “zobaczyć” pendraka. A Windows nie proponuje jego naprawy?

Nie, właśnie się dziwię, że nie mogę zobaczy nic na ten temat :eyes: