Posiadam router Pentagram 6360 (wersja oprogramowania V5.07.18_pl_PEN) który jest połączony z siecią LAN w trybie DHCP i udostępnia sygnał Wi Fi na jedno urządzenie smartfon.
Od dłuższego czasu mam problem z w/w routerem że jak jest włączony komputer i chcę się połączyć smartfon poprzez Wi Fi to mimo że połączy się smartfon z siecią Wi Fi to nie ma możliwości wejścia na stronę WWW, sprawdzenie śledzenia przesyłki czy zalogowanie się bankowość poprzez aplikację.
Jak wyłączę komputer wówczas jest dobrze, dobrze z racji że niekiedy też nie można zalogować się czy otworzyć strony WWW mimo połączenia Wi Fi.
Mam pytanie czy jak bym podesłał screeny ustawień jakie mam w routerze Pentagram 6360 czy jesteście w stanie wówczas powiedzieć co jest na rzeczy bądź co jest źle ustawione?.
Pobrałem testowo soft w wersji P6360_V5.07.21_PL_PEN na Pentagram 6360, zrobiłem kopię zapasową ustawień, zrobiłem update, przeszedł proces aktualizacji ale nadal widnieje w Info wersja V5.07.18_pl_PEN.
Tak mi się wydaje że będzie trzeba wymienić router z racji że coraz częściej robi pod górkę. Teraz na ten przykład chciałem się połączyć z siecią Wi Fi w domu i włączam Wi Fi na smartfonie i mimo że jest sieć włączona nie może się połączyć. Dopiero jak wyłączę opcję Wi Fi w smartfonie i raz jeszcze włączę to dopiero połączę się z siecią Wi Fi.
Nie chcę wybiegać przed peleton ale już swego czasu wiedziałem gdzieś nowszy soft do tego routera, ale wówczas było dobrze jeszcze z nim wszystko, stąd pytałem czy można zrobić update softu.
A co można by było nabyć z routera na chwilę obecną coś sensownego?. Nie potrzebuje fajerwerków tylko do połączenia sieci Wi Fi w domu dla 2 - 3 urządzeń i to wszystko.
Szczerze?. To nie mam pojęcia ile aktualnie kosztuje w miarę dobry, nie “wybajerowany” router mniej więcej o podobnych wymiarach / gabarytach jak Pentagram 6360 (z racji ograniczonego miejsca).
Ja się boje kupować na OLX. Znajomy kupił za 500 zł jakiś sprzęt tam i do dziś ani sprzętu, ani kasy, a policji nawet się pośladków w tej sprawie nie chciało ruszać. On już sobie odposcil, kupuje na Allegro bo tam jakiekolwiek zabezpieczenie transakcji jest.
Dzisiaj zauważyłem że nie mam dostępu do Internetu w komputerze. Zadzwoniłem do Dostawcy Internetu wszystko jest dobrze nie ma awarii i przerw w dostępie do Internetu, dostęp Wi Fi także mam, ale nie mam pomiędzy routerem, a komputerem. Sprawdziłem wszystkie kable, połączenia jest w porządku.
Połączenie Lokalne jest włączone, a pojawia się monit że Brak Dostępu Do Internetu lub Sieć Niezydentyfikowana.
Na komputerze nie ma dostępu do ustawień routera po wpisaniu w przeglądarce adresu 192.168.1.100 pojawia się monit strona nieosiągalna.
Co może być tego przyczyną skoro dostęp Wi Fi jest bez problemu, a na komputerze stacjonarnym po kablu od routera do karty sieciowej brak jest Internet?.