Pentagram Cerberus - czy będzie współpracować z Ubuntu?

Mam dwa laptopy. Obecnie na obydwu jest WXPPROSP3®. Na pierwszym mam podłączoną Neostradę 1mb za pomocą modemu USB Sagem F@st 800, drugi laptop jest podpięty do pierwszego za pomocą kabla sieciowego i w taki sposób pobiera internet. Mam zamiar zakupić router Pentagram Cerberus P 6311-07A. Na jednym z laptopów chcę postawić Ubuntu. Czy będą jakieś problemy ? Czy do Ubuntu trzeba będzie coś doinstalować ? (Samba) ?

Skoro to jest router to nie będzie żadnych problemów. Po prostu podepniesz kabel z PC do routera i net będzie działał. Niezależnie jaki będziesz miał system operacyjny na kompie. A samba jest programem do udostępniania plików w sieci LAN i nie ma nic wspólnego z dostępem do internetu.

pomysl nad ruterem wifi, z dwoma lapkami to wygoda :wink:

Plichu , chciałeś powiedzieć Router WiFi z modemem ADSL :wink: Zgadzam się z Tobą, dużo większa wygoda pracować na laptopie mając wifi. Przynajmniej kabel się nie pląta i masz zasięg nawet w kibelku :slight_smile:

Tak zerknąłem na zdjęcia tego Pentagrama i coś kojarzę, że kuzyn ma ten router do dzielenia łącza z Netii. Działa fajnie. Więc jeśli wystarczy ci tylko połączenie kablowe to spokojnie starczy. Do tego cena jest dość niska :slight_smile:

A rodzajem systemu na kompie nie przejmuj się wcale. Nawet konsolę Xbox czy PS3 możesz kablem pod router podłączyć :smiley: