PENTAGRAM Cerberus [P 6352] nie przesyła pełnej prędkości

Witam!

Mam internet 6mb na linii TP. Posiadam router PENTAGRAM Cerberus [P 6352]. W komputerze stacjonarnym gdzie jest połączony kablem chodzi idealnie - wyciągam pełne 6. Natomiast, gdy chcę korzystać z bezprzewodówki internet działa w prędkościach mniej więcej 1,5 - 2 mbit. Dzieje się tak na wszystkich komputerach z kartami bezprzewodowymi w domu a na ipod nawet poniżej 1mbit. Wnioskuje w takim razie, że wina leży po stronie routera. Odizolowałam go od wpływu różnych urządzeń, które mogłyby zakłócać jego prace i nadal to samo. Router obsługuje prędkości do 150mbit więc nie wiem w czym problem…

Wyczytałam że można wyłączyć szyfrowanie i zobaczyć jak będzie działać ale nie bardzo wiem gdzie w komputerze to zmienić…sama zmiana na routerze nic nie daje. I czy takie wyłączenie jest bezpieczne?

Będę wdzięczna za jakieś porady…

A czy karty sieciowe w zainstalowane w komputerach także obsługują takie prędkości?

Bo tego nie zmienia się komputerach, tylko w routerze.

Spróbuj zmienić kanał na jakim rozsiewa sygnał router.

Dzięki za odpowiedź, więc tak:

A czy karty sieciowe w zainstalowane w komputerach także obsługują takie prędkości?

Tak, komputer u siostry na wifi śmiga z prędkością 12mb, ipod podobnie, tylko u mnie w domu mam problem od kiedy kupiliśmy ten router. Co by nie robił, puszcza tylko prędkość do 2mb (sprawdzałam już to na laptopach znajomych u mnie w domu tylko do 2 idzie itp)

Bo tego nie zmienia się komputerach, tylko w routerze.

Ok,tak wyczytałam na jakimś forum…jednak czy dobrze wyłączam to szyfrowanie?

Wireless- Security - Encryption: zmieniam na none i to już???Czy trzeba coś zresetować?? Przyznam się że nie mam dużej wiedzy na temat routerów i ich ustawień nie wiem czy to jest to szyfrowanie czy gdzie indziej tego szukać. Chcę sprawdzić czy po wyłączeniu coś ruszy szybciej wtedy będzie wiadomo czy to wina routera.

Spróbuj zmienić kanał na jakim rozsiewa sygnał router.

W tej chwili jest na kanale 11, tylko na nim nie zakłóca mi radiowego przenośnika cyfry. Jeszcze jedno czy każdą zmianę w routerze jakoś się potwierdza czy tylko zmieniam i już działa???

Dodane 26.05.2011 (Cz) 16:17

OK JUŻ WYŁĄCZYŁAM I TO ROZWIĄZAŁO PROBLEM…Wszędzie mam 6mb.

Jednak czy mogę to tak pozostawić, czym grozi takie wyłączenie szyfrowania i jak to można obejść, czy zastosować coś innego???

em82, po pierwsze to cytuj wypowiedzi innych userów jak odpowiadasz bo nie wiadomo które wpisy są twoje a które nie. Po drugie to włącz szyfrowanie WPA2-PSK AES w routerze a nie zostawiaj sieci WiFi niezabezpieczonej.

Grozi to tym że ktoś jak zobaczy twoją sieć to może się do niej podłączyć i brać ci neta.

Dzięki za odpowiedz. Chyba jest to jednak wada routera bo po włączeniu szyfrowania blokuje prędkość do 2.

Tu opisano podobny problem jeśli ktoś ma ten sam co ja:

http://forum.pentagram.pl/discussion/26 … e-o-pomoc/

http://forum.pentagram.pl/discussion/30 … iu/#Item_2