Pentagram P 6331-42 łączy na 30 sekund i rozłącza pomocy


(Biniek192) #1

Witam mam problem z routerem pentagram P 6331-42 tak jak w temacie, internet od neti, dodam logi ktore udało mi sie znalesc na stronie konfiguracyjnej :slight_smile: :

>> Testing Ethernet LAN connection ...

PASS

>> Testing ADSL Synchronization .

PASS

>> Testing ATM OAM segment ping ...

FAIL

>> Testing ATM OAM end to end ping ...

FAIL

>> Ping Primary Domain Name Server .

SKIPPED

>> Ping http://www.yahoo.com ...

FAIL

a tu log :

7/27/2009 19:5:17> Accept() fail

7/27/2009 19:5:17> Accept() fail

7/27/2009 19:5:57> MPOA Link Down

7/27/2009 19:5:57> SNMP TRAP 2: link down

7/27/2009 19:6:25> MPOA Link Up

7/27/2009 19:6:49> ppp_ready: ch:804c9904, iface:80447a74

7/27/2009 19:6:49> SNMP TRAP 3: link up

7/27/2009 19:6:49> Accept() fail

7/27/2009 19:6:49> Accept() fail

7/27/2009 19:7:26> MPOA Link Down

7/27/2009 19:7:26> SNMP TRAP 2: link down

7/27/2009 19:7:28> netMakeChannDial: err=-3001 rn_p=804b42d0

7/27/2009 19:7:55> Last errorlog repeat 24 Times

7/27/2009 19:7:55> MPOA Link Up

7/27/2009 19:8:19> ppp_ready: ch:804c9904, iface:80447a74

7/27/2009 19:8:19> SNMP TRAP 3: link up

7/27/2009 19:8:19> Accept() fail

7/27/2009 19:8:19> Accept() fail

7/27/2009 19:8:56> MPOA Link Down

7/27/2009 19:8:56> SNMP TRAP 2: link down

7/27/2009 19:9:3> netMakeChannDial: err=-3001 rn_p=804b42d0

7/27/2009 19:9:9> Last errorlog repeat 4 Times

7/27/2009 19:9:10> netMakeChannDial: err=-3001 rn_p=804b42d0

7/27/2009 19:9:35> Last errorlog repeat 46 Times

7/27/2009 19:9:35> MPOA Link Up

7/27/2009 19:10:14> ppp_ready: ch:804c9904, iface:80447a74

7/27/2009 19:10:14> SNMP TRAP 3: link up

7/27/2009 19:10:14> Accept() fail

7/27/2009 19:10:14> Accept() fail

7/27/2009 19:10:35> MPOA Link Down

7/27/2009 19:10:35> SNMP TRAP 2: link down

7/27/2009 19:10:39> netMakeChannDial: err=-3001 rn_p=804b42d0

Prosze o szybką pomoc


(Marusg) #2

pierwszy raz go konfigurowałeś,czy działał jakiś czas dobrze i nagle przestał?


(Biniek192) #3

Pierwszy raz konfiguruje i chwile jest internet i za chwile nie ma i tak cały czas


(Marusg) #4

wygląda na to że to coś z ADSL. Netię masz na drutach TP czy Netii? daj screena z ustawień ADSL w panelu konfiguracyjnym www


(Biniek192) #5

Na TP. screena moge dac jutro bo to u mojej dziewczyny router stoi. Gdy podłacze normalnie przez modem to wszystko smiga nic nie rozłącza


(Marusg) #6

najpierw mu zrób twardy reset czyli:wyciągnij zasilanie,wsadź igłę w dziurkę RESET i wciśnij igłą przycisk,nie puszczając przycisku włóż zasilanie i poczekaj 30 sekund,puść przycisk reset,podłącz router do kompa i wejdź w panel konfiguracji

wklep tak: Parametry na linii TP: VPI=0, VCI=35, enkapsulacja=PPPoA VcMUX

i nie pomyl się przy haśle i loginie od TP


(Biniek192) #7

Reset wczoraj robiony był;/ TP: VPI=0, VCI=35 jest juz ustawione tak, a enkapsulacja=PPPoA VcMUX niestety nie pamietam jutro sprawdze i odpowiem:) gdyby nie dzialało jakies rady jeszcze??


(Marusg) #8

kiedyś tak miałem że na modemie net śmigał, a przez router nie, przyczyną był jakiś wirus który otwierał wiele połączeń na różnych portach przez co router się po chwili zawieszał. jak masz czas to przeskanuj kompa jakimś skanerem


(Kmrela) #9

Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie w podobnym routerze od pentagrama masz różne tryby pracy ADSL ( nie powiem Ci dokladnie jak to opisane bo nie mam pod ręką) natomiast w przypadku tpsy i ich neo trzeba ustawić Annex A oraz drugi parametr G.DMT . Przed tym ustawieniem miałem ten sam objaw co Ty. Pozdrawiam


(Adax22) #10

Proszę wejść w Advanced Setup/ ADSL/ ADSL Mode przestawić na G.DMT i SAVE.

Następnie Maintenance - SysRestart - Current setting i proszę wybrać RESTART.

Po poprawnym resecie ADSL powinien mieć już synchronizację.

Nie pomyl się w loginie i haśle jakie masz od Netii (i nie chodzi tu o login i hasło startowe internet umożliwiające aktywację usługi i uzyskanie właściwego loginu i hasła by móc korzystać z zasobów sieci.

Kolejna sprawa to mam nadzieję że każdy aparat telefoniczny masz podłączony do sprawnego filtra asynchronicznego lub właściwie do splitera. Zdarzyło mi się widzieć taki patent gdzie router był podłączony do filtra asynchronicznego !!


(Biniek192) #11

Dziekuję bardzo dzisiaj wszystko te porady postaram sie zasotosować i dam odpowiedz czy poskutkowało. Pozdrawiam :slight_smile:

-- Dodane 28.07.2009 (Wt) 23:15 --

Wiec tak zmieniłem VCI na 35 i adsl mode na G.MDT i wszystko śmiga jak trzeba! !!