Pest Patrol-problem!

Wreszcie znalazlam ten program na plytce dolaczonej do PC World Komputer,zainstalowalam,pobralam uaktualnienie i zrobilam scan i tu problem!Wykryl mase swinstw do usuniecia,nawet Trojan Downloader tez tam jest!!!Niestety mam opis ze to jest EVALUATION VERSION i nic nie moge usunac!Prosze o namiary (o ile jest taka mozliwosc) na jakas inna wersje,nawet demo,ktora usunie te znaleziska.Zaden z moich skanerow i Avast nie wykrywa nic i podaje ze jest wszystko ok.Przed napisanie postu przeczytalam dostepne na forum porady dotyczace w/w trojana ale poniewaz probowalam wszystkiego i to bez skutku,postanowilam jednak zwrocic sie po pomoc.Wiem,ze nie zaleca sie uzywania dwoch antywirow,a mam Avast+SpySubtract zainstalowane i pytanie czy usunac ten drugi?Dziekuje z gory za rady.

Link: http://download.zonelabs.com/bin/free/p … olHome.exe

Polecam jeszcze SpyBot’a: http://download.softpedia.ro/software/A … sd14b2.exe

BTW

SpySubtract nie jest typowym programem antywirusowym…

On wykrywa i usuwa szpiegowskie programy typu “Spyware” i “Adware”. - z avastem raczej nie powinien kolidować…

Dziekuje za namiary na program,zaraz instaluje.Mam Sbybot i tez troche problemow z nim bo na pasku zadan jest ikona Rezydenta i co chwile pyta czy zezwolic czy odmowic zmian w rejestrze i nieraz sama nie wiem co mam zaznaczyc,poza tym,ze jest to denerwujace.Co ztym zrobic i jak sie odniesc do tych wiecznych pytan?

Wszystko zależy od tego, jakie to są zmiany w rejestrze…

Ale możesz wyłączyć rezydenta, tak aby nie działał ciągle w tle:

Tryb >> Tryb zaawansowany >> Narzędzia - czy jakoś tak… :wink:

można coś zrobić aby działał on w tle :slight_smile:

Witam,

i to jest właśnie jego największa zaleta! :slight_smile: Przecież po to rezyduje w pamięci, żeby Cię ostrzec,

iż jakieś bydlę chce Ci się dopisać do autostartu i przy następnym uruchomieniu kompa będzie Ci mulić system i w ogóle robić inne szkodliwe rzeczy.

Zostaw go w spokoju i już, czytaj uważnie, co wypisuje,

i jeśli znasz program, który się chce dopisać, to zezwól,

a w przeciwnym wypadku odmawiaj.

Ta metodą zapewniasz Sobie prawie pełną kontrolę nad systemem (oczywiście antyvir + firewall musi być).

A że co chwilę się włącza? Cóż, jak już wszystko poinstalujesz, to przestanie. :wink:

Niektóre programy lubią się podopisywać do autostartu.

w wersji 1.3 można, wersję 1.32b instalowałem na kilku kompach,

i na żadnym Teatimer nie działał, choć w autostarcie wpis był.

W 1.3 robi się to tak:

Tryb->Zaawansowany

i dalej:

Narzędzia->Rezydent

i zaptaszyć najlepiej obie dostępny pozycje (SDHelper i Teatimer).

Jagodka - a iloma programami sprawdzałaś te “zarażone” pliki? tylko avastem i SpyBot S&D? jak możesz to napisz coś jeszczez a spróbóje coś polecić z programów zwalczających spyware i adware

Dzieki za zainteresowanie problemem,wywalilam w/w trojana Pest Patrol ale mam ciagle inne problemy!Skanuje wieloma skanerami;Ad-Aware,mks,CWShredder,Panda-(on-line)Hijacthis itp.Obecnie walcze z Trojan Remover/Trjscan.exe!Tu juz dno kompletne!Mam WinPatrola +wieczne pytania czy dodac do ustawien przy starcie to swinstwo,odinstalowalam dawno program i wywalilam wpisy z rejestru a to ciagle zyje!!!Przeczytalam mase info w necie na ten temat,odinstalowalam nawet a2 squared bo ponoc w tym tez sa wiry i glowa mi peka!Mam taka prace,ze bardzo pozno wracam do domu i siedze do 2 w nocy(nieraz i pozniej) bo mi ten problem nie daje spokoju dlatego prosze o jakas rade.Wyczytalam,ze to moze byc jakis robak Randex,dosc klopotliwy do usuniecia.Czekam na wiadomosci czy wiesz co z tym zrobic?W przeciwnym wypadku bede musiala napisac nowy post na forum.

http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=813&t=55

sprawdz prosze ten program.Jest 30 dniowy jednak bardzo skuteczny.Dziala zdecydowanie lepiej i skuteczniej niz darmowe programy.I jesli masz xp to wyłacz przywracanie,ale pewnie to wiesz :slight_smile:

Trojan Remover/Trjscan.exe - toż to chyba program typu antytrojan!

Jagodka napisała :odinstalowalam nawet a2 squared bo ponoc w tym tez sa wiry - jedno sprecyzowanie - a2 squared nie jest wirusem a programem do zwalczania plików malware :?

nie pisz co jagoda nam napisala bo czytac umiemy .Lepiej jej to uswiadom zwracajac sie do niej .Tak bedziesz bardziej pomocny. Aja jeszcze raz polecam to co wyzej Jagoda. :slight_smile:

adpawl wiem,ze antytrojan ale moze plik byl zainfekowany bo czemu skoro program faktycznie nie istnieje to ciagle chce sie wlaczac?W rejestrze nie ma po nim sladu.

nie żebym się wtrącił, ale dlaczego Jagodka nie poczęstowała nas jeszcze swoim logiem z HiJack this :roll:

może tam znajdziemy jakieś badziewia :roll:

hmmm to może w takim razie, jeśli miałas Jagodka a2 squared to podczas skanowania coś mogło wykryć i teraz to nie chce sie usunać pomimo odinstalowania a2 squared. więc jak tak trudno wypatrzeć tego “zbiega” to polecam ETD Security Scanner (wersja 60 dniowa) znaleść można ten program na http://www.download.com/ETD-Security-Sc … ag=lst-0-1 , jestem pewny że ci pomoże

http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic … 88528bf147

jaga zrob to i zapodaj na wortalu.To nam wiele wyjasni :slight_smile:

BANITA Wiem o logu ale sadze,ze mialabym troche problemow aby go spreparowac(trzeba cos tam pozaznaczac )a ja juz nie mam za duzo czasu,moze jutro sprobuje,o ile mi sie to uda.

Jagodka zabawa z HiJackiem to nic trudnego jeśli ma się w tym fachową pomoc :!: tutaj na forum na taką pomoc możesz liczyć, wklej loga i czekaj na sprawdzenie :slight_smile: i tak przecież od razu nie będziesz musiała się z nim bawić :roll: potrzebna mu będzie diagnoza :!: to spokojnie możesz poczekać :lol: