Mam problem, tzn. nie wiem jak coś zrobić i nie mogę znaleźć jak to zrobić.
Przerzuciłem się z GIMPa na PSa i w Gimpie jak się kliknęło warstwę PPM to była opcja “kanał alfa na zaznaczenie” lub “zaznacz kanał alfa” i zaznaczał się obiekt/y, które znajdowały się na warstwie aktualnie (kontury).
Nie mogę znaleźć takiej opcji w PSie, ani szybkie zaznaczenie, ani zaznaczenie różdżką nie daję efektu, który chce uzyskać, a działanie na dwa programy jest mi nie na rękę, bo nie po to płacę za program, żeby nie było w nim opcji
z darmowego odpowiednika.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
--------------------------->
EDIT:
Nie zakładam nowego tematu, odświeżę ten.
Kolejna opcja z GIMPA, której nie mogę znaleźć - skopiuj widoczne.
Chodzi o to żeby po zaznaczeniu jakiegoś fragmentu można było skopiować to co jest WIDOCZNE, a nie to co jest na konkretnej warstwie.
Może moja wypowiedź wyda się nupska, ale nie wiem do końca co to ten kanał alfa (bo w końcu ja nie grafik ), ale jak dodasz sobie okienko “kanały” i sobie je wybierzesz masz tam na dole taką malutką ikonkę “zaznaczanie kanału”, może to to o co ci chodzi ;], photoshop ma wszystko a nawet więcej od gimpa tylko jest mało intuicyjny ;], ew menu>warstwa>nowa>Warstwa przez kopiowanie
Dziękuję bardzo o to mi chodziło, lenn_eavy. Za nic bym to tego nie doszedł. Photoshop w pewnych kwestiach wydaje się być prymitywny bardziej niż GIMP.
Ale akurat tutaj fajnie to rozwiązali, mniej czasu zajmie to niż klikanie PPM i zaznacz kanał alfa.
Nie opcja kopiuj scalone, a zaznaczenie warstw o to chodziło. Nie do końca jest to to samo, ale nic innego nie ma. Moim zdaniem to rozwiązanie (zaznaczenie warstw) może być uporczywe przy rozbudowanych pracach gdzie mamy kilkadziesiąt czy kilkaset warstw.
Wyłączam sobie widoczność warstwy tło i mam aktywną warstwę np. 2 i chce skopiować to co jest widoczne czyli 2,3 i 4 warstwa, a nie to co jest tylko na warstwie 2. Chyba jedynym rozwiązaniem jest to z zaznaczeniem poszczególnych warstw.