Mam przykładowo taką grafikę:
Chciałbym tą przeźroczystą część wypełnić łagodnym przejściem od koloru czarnego (w centrum) do przeźroczystości na krawędziach tak jak zaznaczyłem strzałkami:
Dzięki za wszelką pomoc.
Mam przykładowo taką grafikę:
Chciałbym tą przeźroczystą część wypełnić łagodnym przejściem od koloru czarnego (w centrum) do przeźroczystości na krawędziach tak jak zaznaczyłem strzałkami:
Dzięki za wszelką pomoc.
Tylko zamiast 2 zdjęcia użyjesz przezroczystego tła.
W gimpie jest coś takiego jak rozmycie gaussa, na pewno w photoshopie też jest coś takiego. zduplikuj tą warstwę i tą z pod spodu rozmyj
No ale można też zastosować gradient od czerni przechodzącej w przeźroczystość/
…albo jesli to może być kształt koła,złapać miękki,okrągły pędzel o dużym rozmiarze i postawić na srodku dokumentu kropkę.
Tak, właśnie chodzi mi o takie przejście. Kombinowałem z gradientem i wtapianiem ale coś nie bardzo mi wychodzi ładne przejście do przeźroczystości po prostokącie. Jakim narzędziem to robiłeś?
To jest gradient romboidalny - trzeba trochę pokombinować z przejściem tonalnym tak aby nie zaczynało się od czarnego tylko mniej więcej do połowy gradientu był czarny a dopiero potem zaczynało się przejście do transparentności.
Jeśli gradient wyjdzie pod kątem to trzeba to wyprostować ctrl+t i obrócić do pożądanego kąta.