Może moje pytanie wyda się banalne, ale jakoś nie mogę dojść, chodzi o coś takiego jak na rysunku, tylko, że to otrzymałem rysując jedną krzywą i tonując z jednej strony, potem po zdublowaniu warstw i obróceniu jednej o 180* otrzymałem ten efekt, a moje pytanie brzmi jak stonować taką krzywą za jednym razem, obustronnie?
Ja właśnie to piórem narysowałem A potem obrysowanie pędzlem z efektem tonowania, tylko, ze nie wiem jak zrobić, by tonowanie było po obu stronach krzywej, a nie tylko z jednej.
Ehh wiem… ale tym sposobem nie wyjdzie Ci to o co mi chodzi w tym temacie. Ja tym sposobem ją narysowałem… chodzi mi o TONOWANIE tej krzywej, a Ty mi piszesz jak ją narysować, a jeżeli przeczytałbyś dokładniej mój 1 post to tam jest:
Mówiłem, że grafik ze mnie żaden. A terminów tym bardziej nie znam
Ale chyba już kapuje ocb. Jeśli robisz to na masce z tego pióra (domyślnie robi się po jednej ze stron krzywej). Musiałbyś zrobić sobie inną maskę by zrobić to tonowanie po obu stronach, np za pomocą zakresu koloru
Teraz również mylisz pojęcia, maska to coś kompletnie innego. To się robi w ustawieniach pędzla, zakładka dynamika kształtu, a rysować można normalnie na warstwie, a nie ma masce warstwy.
Też jestem początkującym, w dodatku samoukiem jeżeli chodzi o PS, ale troszkę tam wiem
Mi po prostu chodzi o to, żeby zamiast tonować od jednej ze stron krzywej, jak napisałeś, to od obu naraz, by punkt najgrubszy krzywej był po jej środku, a początek i koniec stonowane